Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kovačič: “Moralne podpore je dovolj. Potrebujemo podpise!”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th maj 2017, 12:53 dop

»Šele začeli smo. Težko je oceniti, koliko je že podpisov. A težko jih je zbrati 40.000. Pridite in podpišite.« Tako je Vili Kovačič, ki zbira podpise za referendum o zakonu o drugem tiru, opisal, kako od petka prejšnji teden zbira podpise. Dodal je: »Moralne podpore imamo dovolj. Potrebujemo podpise!«

Kovačič je opozoril, da so referendum z izjemo Združene levice in strank vladne koalicije (SMC, Desus in SD) podprle čisto vse druge stranke. »A to ne zadošča. Učinek mora biti še na terenu,« je opozoril Kovačič, ki ima še mesec dni časa, da zbere 40.000 podpisov.

Več o dilemah drugega tira:

Drugi tir: Je v zadregi Cerar ali SDS?

Polom na referendumu o pravicah gejev

Zadnji referendum, ki je bil decembra 2015, je levica močno izgubila. Vladne stranke so bile takrat zelo skopuške pri prepričevanju volivcev. SMC, ki združuje 35 poslancev, je za kampanjo namenila vsega 9700 evrov. Za »družinski« referendum je z 11 tisoč evri več kot SMC sam investiral gejevski aktivist Miha Lobnik. SMC ima milijonski proračun. Lobnik je s kampanjo prehitel celo vse tri koalicijske stranke skupaj: Desus ni porabil niti centa, SD pa 945 evrov. Večina poslancev je Lobnika pozneje, zgodilo se je oktobra lani, s 54 glasovi za in 14 proti, imenovala za  zagovornika načela enakosti. Funkcijo so pred tem ustanovili.

Referendum so vladajoči izgubili na celi črti. Kar 63,51 odstotka glasujočih je zavrnilo spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki bi gejevske in lezbične pare izenačila z drugimi.

Prvič, odkar je bila spremenjena ustavna ureditev, je bil dosežen pogoj, da je zakonu nasprotovala tudi več kot petina vseh volilnih upravičencev. Torej najmanj 342.591. Proti je bilo 394.482 volivcev. Do izenačitev pravic različnih parov je pozneje tudi zaradi sodb ustavnega sodišča prišlo na drug način.

Čepinova ni pomagala

Posnetek iz vladnega promocijskega spota

Krepko več kot vse koalicijske stranke je z 21.000 evrov za kampanjo na zadnjem referendumu porabila opozicijska Združena levica, ki ima vsega šest poslancev. ZL je na referendumu padlo novelo predlagala. Vse te stranke in posameznike pa je s 47.000 evri prehitel Aleš Primc, ki je takrat vodil kampanjo proti zakonu.

[wp_ad_camp_2]

Ti zneski so nizki, če jih primerjamo s porabljenim denarjem na referendumih pred tem. Več je za kampanijo pred super referendumom s  96.021  evri  leta 2011 porabila vlada Boruta Pahorja. Denar je bil iz državnega proračuna. V zgodovino pa se je ta strošek vtisnil, ker je vseboval tudi plačilo Urški Čepin. Premier je predvajanje spotov s Čepinovo kot zgrešeno potezo hitro ustavil.

Na referendumu je odločna večina zavrnila pokojninsko reformo in še dva druga zakona.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (6)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu