Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Drugi tir: Je v zadregi Cerar ali SDS?

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 22/05/2017)

Minimalno bomo obremenili davkoplačevalce in izvedli projekt, za katerega se 20 let govori, da je nujen. Zdaj ste pa vsi proti, se je premier Miro Cerar (SMC) začudil, ko je odgovarjal na poslansko vprašanje Ljuba Žnidarja (SDS) o načinu, kako namerava vlada zgraditi 27 kilometrov enotirne železniške proge do Kopra.

Žnidar: Na daleč se vidi…

Premier Miro Cerar Foto: DZ/Barbara Žejavac

Premieru in koaliciji je Žnidar očital, da so ravnali neracionalno, ko so najprej ustanovili posebno podjetje za izgradnjo proge, mu nakazali 200 milijonov evrov, šele potem pa tej družbi z zakonom, ki so ga sprejeli po nujnem postopku,  dodelili koncesijo za 45 let in s tem zagotovili denar, odgovornosti pa ne.

„Na daleč se vidi, da gre za pravno podlago za finančno mahinacijo,“ je ocenil poslanec SDS.

Premier  je odgovoril, da vladni projekt podpirajo evropska komisija, evropska investicijska banka,  štiri zaledne države, ki so pripravljene sodelovati in tudi Španija, vlada sodeluje z računskim sodiščem, KPK…

Cerar: Skrivate se za Kovačičem

Nobenega prikrivanj ni, nobenih zakulisnih iger, ki so bile v preteklosti, je zagotovil Cerar in nadaljeval, da je zato presenečen, da se „nekateri skrivate celo za referendumsko pobudo Vilija Kovačiča“. Cerar je dodal, da je drugi tir prepomembna stvar, da bi jo uporabili za politično igro in kampanjo. „Ta projekt Slovenija potrebuje, ne gre za vlado, to je za Slovenijo, za njeno prihodnost,” je premier ponovil stavek, ki ga je zadnje tedne izrekel že večkrat.

Za pol milijarde ceneje bi bilo po oceni strokovnjakov mogoče zgraditi drugi tir, pa je vztrajal Žnidar in nadaljeval, da je logično, da se zaradi predragega projekta zbirajo referendumski podpisi in dodal, da se SDS ne skriva za referendumom. „Jasno povemo, da za takšno trošenje javnega denarja absolutno nismo,“ je dejal.

Kdo zapravlja denar in koliko

Poslanci SDS Foto: DZ/Barbara Žejavac

Premier je ugovarjal, da je podatek, da bo kilometrov proge stal 50 milijonov,  zavajanje. Načrtovani strošek je okoli 27 milijonov po sedanjih izračunih, je ocenil Cerar in opozoril, da je teren težak in zato cena visoka. Žnidarja pa je vprašal , kako lahko reče, da vlada neracionalno troši denar, ko pa, kot je dejal Cerar, ste „vi klicali trojko, ko smo mi prišli na oblast… Mi pa smo finančno konsolidirali državo, ki je imela velik proračunski primanjkljaj. Mi smo uredili javne finance, zato pa lahko sedaj normalno dihamo, zato pa lahko gospodarstvo normalno deluje…“

Izjave so sprožile nekaj negodovanje in smeh iz opozicijskih vrst,

Cerar se je odzval z: “Se lahko smejite, ja. S tem ponavadi prikrivate zadrego…“

Več o tem:

Nad Cerarja drugi tir, Sova in težave s Hrvati

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (5)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu