Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golobov plačni dodatek na prvem tiru, v ozadju menda prihaja Poklukar

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st februar 2023, 01:37 pop

“Ta teden se ponovno kaže, da v Sloveniji, kar se koalicije tiče, vlada izredno stanje. Iz danes na jutri se sklicujejo izredne seje, zakoni se sprejemajo po nujnih postopkih. Kot da v Sloveniji vladajo izredne razmere,” so včeraj protestirali iz SDS, ko je koalicija na kolegiju predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič odločila, da bo po postopku za naravne katastrofe že ta teden uzakonila dodatek Roberta Goloba v višini 600 evrov za sodnike in tožilce, ki bodo s tem precej bolje plačani kot vsi drugi državni funkcionarji: predsednica republike, ministri, poslanci, župani, računski sodniki… Neuradno je slišati, da bi za notranjega ministra premier Golob lahko predlagal Boštjana Poklukarja, ki je to že bil v vladi Marjana Šarca. Notranjega ministra Golob nima zaradi protestnega odstopa Tatjane Bobnar, ker je preveč pritiskal nanjo in policijo, da morajo izvesti še več čistk in kakšne. V petek bo parlament ob Golobovem dodatku po enako izrednem postopku spreminjal še pristojnosti ministrstev. Že izvoljeni novi ministri na vrhu petih novih ministrstev lahko namreč trenutno le gledajo v zrak, ker vladajoči ureditve niso popravili že pred pol leta kot so to počele druge vlade v preteklosti.

Novinar Peter Lovšin je v Dnevniku opozoril, da je vlada ta teden parlamentu predlagala precej drugačen dodatek sodnikom in tožilcem kot bi moral biti pred ministri prejšnji teden. Popravki niso bili le nomotehnični, saj bi naj po novem dodatka ne dobili ustavni sodniki in generalni sekretar ustavnega sodišča, ki jim je prvotni predlog namenjal dodatek. Ne prvi ne drugi predlog interventnega zakona pa ne omenjata državnih odvetnikov (nekdanji pravobranilci), ki si 600 evrov več tudi želijo, še opozarja Lovšin.

Nekdanja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji minsiter Boštjan Poklukar Foto: DZ/Matija Sušnik

Ostro proti razglašanju izrednih razmer za uzakonitev Golobovega dodatka sodnikom sta obe opozicijski stranki. Tri glavne razloge je Janez Cigler Kralj (NSi) včeraj na kolegiju opisal tako:

“Argument, da bi lahko, če ne bo nujnega postopka, nastale težko popravljive posledice za delovanje države, je ravno obraten. Če bo ta zakon šel po nujnem postopku in če bo sprejet, bodo težko popravljive posledice za delovanje države. Po večletni eroziji in razpadu sistema plač v javnem sektorju, bo to zadnji udarec v ta sistem. Porušil bo popolnoma vsa razmerja, ki so še obstala. Drugi argument, ki je bil naveden kot v prid sprejemu zakona in nujnemu postopku, je, da so se plače v javnem sektorju v zadnjem desetletju visoko dvigovale vsem, sodnim in tožilskim funkcionarjem pa ne. To ne velja zato, ker ni pravilno primerjati sodnih funkcionarjev z ostalimi zaposlenimi javnimi uslužbenci, ampak se morajo primerjati z ostalimi funkcionarji v naši državi. In naš tretji argument je, da se bo s tem zakonom porušila temeljna pravičnost v naši družbi. Marsikdo nima niti pokojnine v višini, ki jo bo s tem dodatkom dobil sodni funkcionar ali tožilski funkcionar na mesec. Proti.”

Iz SDS pa so opozorili, da so bili v času prejšnje vlade, ko so se sprejemali protikoronski paketi, predstavniki koalicije KUL izjemno kritični o tem, kako se na sprejemanje zakonodaje, ki je Slovencem pomagala prebroditi krizne čase, ko je bil nujni postopek tudi utemeljen, nimajo časa ustrezno pripraviti. Govorili so o tem, kako je zakone treba sprejemati drugače. Kaj je drugače danes? Danes se zakoni z lahkoto sprejemajo po nujnih postopkih, celo z njihovo zlorabo, delo opozicije se poskuša onemogočiti, drugače pa je to, da v Sloveniji danes ni kriznih razmer, zaradi katerih bi bila ogrožena življenja ljudi in zaradi česar bi se s sprejemanjem zakonodaje mudilo.

Novi ministri gledajo v zrak

Ali podpirate dvig plač sodnikom in tožilskim funkcionarjem za 600 evrov po nujnem postopku?

View Results

Loading ... Loading ...

O plačnem dodatku Roberta Goloba za sodnike in tožilce bo državni zbor razpravljal in odločal na izredni seji v petek, na kateri bodo popravljali tudi zakon o državni upravi, da bi pet novih ministrstev, ki že imajo ministre, dobila še pristojnost karkoli delati. V preteklosti so vladajoči pristojnosti resorjev popravljali hkrati, ko so spreminjali število ministrov, da ti po izvolitvi ne bi gledali v zrak. Vlada Roberta Goloba se je odločila za drugačno in precej nenavadno pot.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu