Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prekinjeno: Priznavanje Palestine avtogol slovenske vlade

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st maj 2018, 09:41 dop

„Ne poznam uspešne zunanje politike, ki bi rekla: “Nacionalni interes države, njeni pragmatični interesi, so brez pomena.” Takšnih ni. Vsaka država, vsaka vlada, je v zunanji politiki dolžna najprej skrbeti za svoje nacionalne interese. Odklanjam razmišljanja, da upoštevanje naših interesov ni pomembno.“

To je pred odborom za zunanjo politiko danes opozoril svetovalec predsednika republike Boruta Pahorja Ernest Petrič.

Petrič: Ali res ne potrebujemo zaveznikov?

Najuglednejši slovenski diplomat, tudi nekdanji predsednik ustavnega sodišča, ki je kariero v diplomaciji začel že v Jugoslaviji, je nadaljeval, da bi bilo solistično priznanje Palestine še posebej sporno, „če nimamo jasne slike, koliko in kako bomo res prispevali k izboljšanju položaju Palestine“. Podvomil je, da bi to okrepilo njen pogajalski položaj in ocenil, da bi bilo bolje kot vztrajati pri soliranju s priznanjem, ki je dokončen akt, ki ga nikoli mogoče preklicati, nadaljevati dogovarjanja v Evropski uniji, da bi ta skupaj reagirala, kar bi pa lahko imelo kak učinek. Petrič je dodal: „V kontekstu naših zunanjepolitični problemov, kjer rabimo široko podporo, ima priznanje lahko negativne posledice za naš mednarodni položaj, za zavezništva, za prijateljstva, ki jih rabimo.“

Zunanji minister Karl Viktor Erjavec Foto: DZ/Borut Peršolja

Petrič je opozoril, da naša zunanja politika ne bi smela temeljiti na čustvih. Zunanja politika, ki je temeljila na čustvih, je v preteklosti škodila Palestincem, ki so zato zavrnili dogovor, po katerem bi že imeli državo in bistveno več ozemlja kot ga lahko dobijo danes, je opozoril.

Zunanji minister Karl Erjavec (Desus) je vztrajal, da bi bilo solistično priznanje Palestine v dobro Palestincev in nam ne bi škodilo.  Predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi) pa je pojasnil, da bo po razpravi prekinil sejo in odbor torej še ne bo odločal o vprašanju, ali bi na predlog Levice priznali Palestino.

Horvat je povedal, da odbor še ne more odločati, ker še ni prejel vladnega stališča, ali priznati Palestino in kakšne bi lahko bile posledice.

Janša: Kako bi to koristilo Sloveniji?

Povezan članek o odločanju kolegija, kdaj bi priznali Palestino

Praktično to pomeni predvsem, da državni zbor o priznanju Palestine ne bo odločal že na februarski redni seji, na katero so vodje poslanskih skupin na kolegiju predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC) to točke že uvrstile. Pred tem so dve leti zavračali enak predlog Levice zaradi opozoril vlade, da bi nam soliranje države škodilo in da je priznanje mogoče le v paketu z drugimi resnimi državami EU. Denimo Nemčijo, Francijo, Španijo, Italijo, Avstrijo, Belgijo, Nizozemsko, Hrvaško… Več lahko najdete v povezanem članku o seji kolegija.

Umik priznavanja Palestine z dnevnega reda februarske seje državnega zbora je na kolegiju zahteval vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, a je pri glasovanju ostal povsem osamljen in za predlog glasoval le on sam.

 

Predsednik SDS Janez Janša Foto: DZ/Borut Peršolja

„Ne razumem koalicije, zakaj je odločila, da v tem trenutku prizna Palestino. Če smo kaj spregledali, nas razsvetlite. Nobenega argumenta nisem slišal, zakaj bi to bilo za Slovenijo dobro.“ je predsednik SDS Janez Janša danes podobno kot Petrič ocenil, da bi bila politika solo priznavanja nespametna in opozoril, da je največji sponzor priznavanja Palestine Iran, ki je pri nas že pral denar in dodal še, da s pro-rusko zunanjo politiko država zanesljivo ne bo dobila dodatnih zaveznikov pri reševanju arbitražnega sporazuma.

Razmerja moči, ker je k previdnosti pozval predsednik republike in danes to podrobno utemeljil tudi Ernest Petrič, so se kot kaže od kolegija, kjer je večina izglasovala takojšnje odločanje, spremenila.

Prestavitvi odločanja in s tem razpravi v državnem zboru danes ni nasprotoval predsednik zbora Milan Brglez (SMC), ki je Levici prej večkrat namignil, da bo državni zbor še pred koncem mandata odločal o priznanju Palestine.

Ni jim pa zagotovil, kak bo razplet glasovanja o tem.

Horvat: Ne na truplu naše države

Jožef Horvat (NSi) Foto: DZ/Borut Peršolja

Molčali so pa predstavniki drugih strank, ki z izjemo SDS na kolegiju pri Brglezu niso bili za prestavljanje odločanja parlamenta o priznanju Palestine že februarja.

Se je pa ostro v imenu NSi na koncu oglasil predsednik odbora Jožef Horvat, ki je dejal: “Palestinski narod si zasluži svoj državo. A s priznanjem Palestine ta trenutek Palestinci ne bodo dobili nič. Slovenija pa bo zelo zelo padla na svetovnih lestvicah. Čas je, da dobimo zunanjo politiko in da zunanja ne bo enaka notranji politiki. Sploh pa ne v času pred volitvami. Če kdo misli, da bo dobival volilne glasove na truplu države, ta se moti. Nas, Nove Sloveniji, ni zraven.”

 

Kaj menite o slovenskem priznanju Palestine lahko odgovorite v anketi

Kaj menite o priznanju Palestine

View Results

Loading ... Loading ...

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (10)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu