Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ali Britanija zapušča EU tudi zaradi vlade Mira Cerarja?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st marec 2017, 12:41 dop

O (ne)pripravljenost na množične migracije in celo o kupovanju kondomov je premier Miro Cerar (SMC) danes odgovarjal nekdanjemu notranjemu ministru Vinku Gorenaku (SDS).

Že drugič v letošnjem letu je največja opozicijska stranka premiera spraševala o migracijah. Več vprašanj doslej še niso imeli. Prvič je januarja o stroških zaradi migracij spraševal Branko Grims.

Se je vlada dobro pripravila ali ne?

Predsednik SDS Janez Janša. Posnetek je nastal prejšnji teden. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Pogledi, kako bi morala ravnati država, so zelo različni. Vlada ocenjuje, da je na stotisoče migrantov reagirala najbolje, kar je v sodelovanju s sosednjimi državami lahko. Da je, torej, storila vse kar je bilo mogoče. Premier je danes zagotovil, da so tudi na nov “morebitni celo številčnejši val migrantov, če bi do njega prišlo, pripravljeni dobro, tako materialno, kadrovsko kot tudi finančno”. Dodal je: “Seveda tudi s tako možnostjo moramo računati, čeprav upamo, da do nje ne bo prišlo.”

V največji opozicijski stranki se s tem, da je vlada doslej reagirala dobro, ne strinjajo.

Slike množic migrantov čez Slovenijo

Na Gorenakova vprašanja je premier odgovarjal po oceni predsednika SDS Janeza Janše, ki jo je ta mesec izrekel na komisiji za nadzor javnih financ, da se vlada, čeprav je bilo jasno, da se bo migrantski tok preusmeril k nam, ni nič pripravila, kar je imelo resne posledice.  Med drugim je vplivalo, je ocenil Janša,  da iz EU odhaja ena od najpomembnejših držav.

»Ključne slike na britanskem referendumu, ki so vplivale na spremembo razpoloženja nekaj odstotkov volivcev za odločitev, da ena od največjih držav zapusti Evropsko unijo, so bile o nekontroliranih pohodov ilegalnih migrantov leta 2015 čez Slovenijo. Ni bilo nobene ograje, slovenska vojska pa ni imela niti za sendviče, ko so jo poklicali tja,« je Janša dejal na seji komisije, ki je bila sklicana na zahtevo nekdanje premierke Alenke Bratušek (nepovezani).

Polemika o kondomih

Polemika med premierom in nekdanjim notranjim ministrom je bila ostra. Gorenak je Cerarju na koncu očital celo: “Ne spomnim se predsednika vlade, nobenega, ki bi tako arogantno in tako nesramno odgovarjal. Pa sem sam sedel v tistih klopeh, ko me je nekdo, ki ni Slovenec po narodnosti, zmerjal, da sem izmeček naroda in ne vem kaj vse. Pa nisem znorel.”

Da je zlorabil pravico do pojasnila, zakaj predlaga dodatno razpravo o odgovoru premiera na naslednji seji parlamenta, in da je šefa vlade povrhu tudi žalil, je Gorenaka opozoril predsednik zbora Milan Brglez (SMC).

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je protestiral, da Brglez Gorenaka neutemeljno opozarja.

Polemiko med Cerarjem in Gorenakom, ki je bila deloma tudi o smislenosti nakupa nekaj tisoč kondomov za azilante, povzemamo z izjavama:

 

Premier Miro Cerar (SMC): »Žal mi je, da moram izreči, kar bom, ampak očitno se vi in vaša stranka ukvarjate s kondomi, mi pa z resnimi zadevami. Nekaj vam povem, gospod Gorenak, zapomnite si to: da bo v naši državi prosilcev za azil nič, tega moja vlada ne bo dovolila. Rekli ste, da bi jih moralo biti nič, da bomo prišparali. Poglejte si zapisnik. Če mislite Slovenijo narediti za državo, ki bo tako nesolidarna, da ne bo sprejemala ljudi, ki rabijo pomoč, ki bežijo v strahu za svoja življenj, da jih bo zavračala, da ne govorim o tistih drugih zadevah, ki sva jih zdajle omenjala po nepotrebnem, potem to enostavno ni več moja Slovenija in si za tako Slovenijo nikoli ne bi prizadeval.« Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac
Vinko Gorenak (SDS): »Predsednik vlade trdi nekaj, kar ni res. Kondome kupujete vi, mi se z njimi ne ukvarjamo. Vi ste jih naročili in vi ste jih plačali. Torej, ne govorite mi zdaj, da se mi s tem ukvarjamo. (…) Nisem rekel, da naj Slovenija ne sprejema nikogar. Leta 1994 je sprejela 70 tisoč ljudi, ampak to so bili starejši moški, otroci in ženske… Danes pa poglejte številke, pa boste videli, kdo so prosilci za azil. To niso “ubogi” ljudje z vojnih območij, to so večinoma ekonomski migranti…Nikoli ne bom pristal na to, da zapravimo, evo, bomo spet pri kondomih, da kupujemo take stvari in da zapravimo 1.963 evrov, ki jih plačajo ljudje, ki imajo 400 evrov pokojnine. Država mora biti solidarna, ampak do tistih, ki pomoč potrebujejo. To so pa načeloma otroci, starejše osebe, ženske. Ne pa mladi moški, ki naj gredo domov, gospod predsednik. Puško naj vzamejo v roke in naj si naredijo državo. Če bi mi leta 1991 zbežali v Avstrijo, midva danes ne bi bila tu.” Foto: Državni zbor

 

 

 

 

 

Koliko je problem Minis?

Bratuškova je razpravo v začetku meseca zahtevala, da bi iz vlade pojasnili, kako je lahko milijonski posel postavljanja ograj na meji s Hrvaško dobilo majhno podjetje Minis, ki uradno še zaposlenih ni imelo.

Več o tem lahko preberete na povezavi. Odprla se bo tudi, če kliknete na sliko o tem.

Pred komisijo so iz notranjega ministrstva in zavoda za blagovne rezerve odločno zanikali, da bi Minis posel dobil zaradi povezav s SMC.

Minis je kot najugodnejši ponudnik dobil tudi posel dobave in postavljanja panelnih ograj.

»Problem s to ograjo je, da je bila postavljena, ko praktično ni bila več potrebna,« je dogajanje ocenil Janša in dodal, da je pravi problem, zakaj vlada ni ukrepala že prej in “kdo je odgovoren za posledice, ki jih zdaj vsi čutimo”.

Cerar: Načrtno širjenje negativizma

Janša je že v začetku meseca ponovil tudi, da je računsko sodišče izračunalo, da nas vsak ilegalni migrant, ki je zaprosil za azil v Sloveniji, čeprav za vstop ni izpolnjeval pogojev, mesečno stane 1963 evrov. O tem je premiera Cerarja že januarja spraševal Branko Grims (SDS), danes pa ponovil Gorenak.

»To je načrtno širjenje negativizma, zastraševanje ljudi popolnoma brez pravih argumentov in podlage, ter na podlagi neresnic,« je Grimsu januarja odgovoril Cerar, ki je opozoril, da je v povprečni vsoti na migranta denar za plače zaposlenih, za vse programe pomoči, za stroške vzdrževanja azilnih domov  in da tega ni mogoče kar primerjati s prejemki, ki jih dobijo državljani.

Grims je vladi, ne prvič, očital tudi, da je čez schengensko mejo spustila 200.000 migrantov, ki jim še prstnih odtisov ni vzela. Kazen za to je po njegovi oceni vzpostavitev mejnega nadzora Avstrije proti nam.

Druga vprašanja o kadrovanju in Vegradu

Oba druga opozicijska vprašanja premieru sta bila danes o kadrovanjih vlade. O odstavljanju in postavljanju  šefov v državnih podjetjih in družbah za upravljanje državnega premoženja je premiera spraševal Jernej Vrtovec (NSi).

Nekdanji poslanec SMC, danes pa vodja poslanske skupine nepovezanih, Bojan Dobovšek, pa je svojega nekdanjega predsednika spraševal o postavitvi novega vodstva v Hitu.

Nekoliko drugačno je bilo vprašanje iz koalicijskih vrst: Jana Škoberneta (SD) so zanimali opeharjeni podizvajalci Vegrada, ki niso dobili plačanega dela v Celovških dvorih.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu