Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

DVK: Referendum bo 13. maja, torej ne hkrati z volitvami

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th marec 2018, 06:50 pop

Tudi ponovljen referendum o drugem tiru ne bo hkrati z volitvami. Poslance bomo volili nekaj tednov pozneje. Tak datum ponovitve referenduma o drugem tiru je danes določila večina v državni volilni komisiji. Datum ponovitve so določali, ker je vlada lani pred referendumom ravnala nepošteno in v nasprotju z ustavnim redom, zaradi česar je vrhovno sodišče lanski referendum razveljavilo. Tisti referendum je bil nekaj tednov pred predsedniškimi volitvami. Z ločeno izvedbo država vsakič zapravi nekaj milijonov evrov.

Le SDS za hkratnost referenduma in volitev

Predsednik DVK Anton Gašper Frantar in direktor službe Dušan Vučko pred glasovanjem o datumu

Datum, ki bi omogočil združitev volitev in referenduma, s čemer bi prihranili slabe tri milijone evrov, je predlagal Drago Zadergal, ki v komisiji predstavlja SDS. Referendum je predlagal za 27. maj. A je pri glasovanju ostal povsem sam. Neformalno je bila večina v komisiji že pred glasovanjem dogovorjena za 13. maj. Roki za volilna opravila bi po Zadergalovem predlogu začeli teči 14. aprila in ne že prihodnji teden. Predlogu sta javno ugovarjala pravna strokovnjaka v komisiji: Saša Zagorc  in Franc Grad. Grad je ocenil, da je ustavno sodišče, ki je zahtevalo odločanje komisije o datumu ponovitve v dveh dneh po prejemu sodbe vrhovnega sodišča, zahtevalo naglico in je zato datum, ki ne omogoča hkratne izvedbe z volitvami, primernejši. Za Zadergalov predlog je glasoval le Zadergal sam. S 5:1 je bil izglasovan 13. maj kot datum ponovitve referenduma. Za ločeno izvedbo sta glasovala Nina Brumen (SMC) in Miroslav Pretnar (SD), pa tudi predsednik predsednik DVK Antona Gašper Frantar in oba člana, ki prestavljata pravne strokovnjake. To sta Franci Grad in Milena Pečovnik. Ksenija Vencelj iz Desusa  je manjkala, namesto nje je glasoval namestnik Pretnar.  V komisiji sta še dva strankarska namestnika, ki pa lahko glasujejo le, če člani manjkajo: Janez Pogorelc (NSi) in Iztok Majhenič (ZL).  Med pravnimi strokovnjaki imata status namestnikov Sašo Zagorc in Mitja Šuligoj. Pobudnik referenduma Vili Kovačič, ki je bil na seji, je napovedal, da se bo na ta datum pritožil. Tudi z datumom, ki ga je predlagala SDS, se Kovačič ni strinjal. Po seji je Kovačič odšel odpret finančni račun za politično stranko, ki jo ustanavlja in s katero namerava na volitve.

Sodbi vrhovnega in ustavnega sodišča

Pobudnik referenduma Vili Kovačič

Sodbo, da morajo določiti datum ponovitve referenduma, je iz vrhovnega sodišča državna volilna komisija dobila v ponedeljek ob 7. uri zjutraj. Po pošti so jim jo iz vrhovnega sodišča poslali v petek popoldan. Članek o tem in celotno sodbo lahko preberete na povezavi tukaj.  Da je zelo verjetno, da bo referendum ponovljen, pa je bilo jasno že januarja, ko je ustavno sodišče razveljavilo “Lex Čepin”. To je popravek referendumskega zakona iz časov vlade Boruta Pahorja, s katerim so si SD, Zares, DeSUS in LDS v referendumskih kampanjah zagotovile državni denar za prepričevanje volivcev, ki ga opozicijske stranke nimajo.  Ko je ustavno sodišče letos razveljavilo to nepošteno določbo, ki je Pahorjevi vladi omogočilo plačilo nastopov Urške Čepin, za Čepinasto kampanjo pa se je lani odločila tudi vlada SMC, Desus in SD, so sodniki določilo tudi, da bo datum ponovitve referenduma določila državna volilna komisija in ne državni zbor, ki sicer ob razpisu določa datume odločanja na referendumih, ko jih razpiše. Rezultat referenduma je bil lani takšen:

DVK mora, je odločilo ustavno sodišče, datum ponovitve določiti v 48 urah po prejemu sodbe vrhovnega sodišča. Da bodo to storili v torek je za Spletni časopis predsednik DVK Anton Gašper Frantar napovedal že v petek. 

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Prvi možni datum za izvedbo referenduma je bil sredi maja. Po sodbi ustavnega sodišča v času počitnic namreč ne sme biti odločanja. Referendum bi torej lahko bil ponovljen 13. maja. Lahko pa bi bil tudi 20. maja ali 27. maja, ker odlok, ki določa datume začetka referendumskih opravil in odločanja, obvelja šele po objavi v uradnem listu, kar ni nujno takoj po seji državne volilne komisije. Večina v DVK se je odločila za prvi datum, kar – če v dogajanje ne posežejo sodišča – že pomeni, da bo referendum pred izrednimi volitvami poslancev.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (9)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu