Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Za veterane je denar, za vojsko ne

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd maj 2017, 11:12 dop

Obrambna ministra Andreja Katič je veteranskim organizacijam ta teden dodelila 1,5 milijona evrov. Tretjino Zvezi borcev NOB. Predsednika republike Boruta Pahorja pa je generalštab opozoril, da je vojska komaj zadostno pripravljena za mir, za krizo ali vojno pa nezadostno. Pahor je kot spodbudno ocenil, da je vlada vsaj ustavila trend nižanja vojaškega proračuna.

Kako resni so problemi, kaže članek o pilotih vojaških helikopterjev, ki ne smejo več leteti.

Ko dobiš, a se ne pozna

Vlada zniževanje proračuna za vojsko zadnja leta ustavlja tako, da nanjo prenaša stroške, ki so jih prej plačevala druga ministrstva. Navidez se s tem obrambni proračun poveča. Druga ministrstva na videz varčujejo. Dejansko pa se ne spremeni nič. Z zunanjega ministrstva, ki ga vodi predsednik Desus Karl Erjavec, so tako na obrambo prenesli plačilo obveznosti za mednarodne organizacije. Že na zunanjem ministrstvu v preteklosti v proračunih za plačilo teh obveznosti niso imeli dovolj denarja.

Iz ministrstva za delo, ki ga vodi Anja Kopač Mrak (SD) pa so pred tremi leti na obrambo prenesli obveznosti do različnih veteranskih organizacij. Koliko dobije te letos, kaže tabela:
[table id=1 /]

Če upoštevamo, da od tega dodatnega denarja vojska dejansko nima koristi, ocene, da je ustavljeno upadanje denarja za vojsko, izgubijo nekaj teže.

Pomoč iz državnih rezerv

 

Obrambna ministrica Andreja Katič in načelnik generalštaba Andrej Osterman sta predsedniku republike Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o pripravljenosti vojske. Foto: Daniel Novakovič/STA

Je pa vlada tik pred božičem mimo proračunskih načrtov obrambi le dodelila dodatnih 16 milijonov evrov iz državnih rezerv.

Ti milijoni so položaj nekoliko izboljšali. Večina denarja iz rezerv je bila spet za mednarodne obveznosti:  6,4 milijona za vojaški proračun Nata, dobrih šest milijonov za EU, tri milijone za prevoze in storitve vojski, pol milijona za stroške misij. Denarja za članarine iz državnih rezerv vlada ne bi smela prerazporejati, te je namreč mogoče preprosto načrtovati.

A čeprav računsko sodišče vsako leto znova opozori, da je to kršitev pravil, vlade to kar naprej počnejo.

Božično darilo vlade je obrambni proračun povečalo za nekaj manj kot pet odstotkov. Za lani načrtovanih 348 milijonov evrov so že čez leto ministri s prerazporeditvami povečali na 371 milijonov. Dodatek pred novim letom je pomenil že skoraj 390 milijonov evrov težek proračun.

Po pogodbah o dodelitvi denarja devetim društvom, ki jih je podpisala Katičeva, bodo  te organizacije denar dobile v 30 dneh.

Predsednik republike Borut Pahor je, ko je prejel poročilo o slabi pripravljenosti vojske kot najbolj problematično ocenil popolnjenost enot slovenske vojske »s kadri in opremo, stanje opreme in njena razpoložljivost ter sposobnost dolgotrajnejšega delovanja.«

Predsednik je dodal, da »slovenska vojska ostaja na najnižji ravni sposobnosti delovanja«.

[socialpoll id=”2426079″]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu