Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nočna mora Eugenije Carl

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th junij 2018, 11:08 dop

“Sramoten in nedojemljiv za nacionalno hišo,” je novinarka javne RTV Eugenija Carl na svoje FB profilu ocenila včerajšnji odziv vodstva RTV na objave na spletnih omrežjih novinarke TV Slovenija Špele Kožar, ki je poimensko v odzivu sicer ne omenjajo. Odziv vodstva je tudi zapisan v množini  in se torej najbrž nanaša na še nekaj novinarjev. Zdi se, da je bila med kritiziranimi tudi Carlova, a sporočilo vodstva zavoda je bilo – ker ne vsebuje imen – nejasno. V celoti lahko odziv generalnega direktorja Igorja Kadunca in njegovih sodelavcev preberete tukaj. Sporočilo vodstva je Carlova ocenila za “nočno moro”, Kaduncu očita celo servilnost do politike, torej do Janeza Janše, kar je popolnoma bizaren očitek za vse, ki vsaj malo poznajo zgodovino javnega zavoda in Kadunca.

So res lahko vsi novinarji politični navijači?

Novinarka javne TV Kožarjeva je pred tem v sporočilu na spletnem omrežju povezala čudaške plakate, ki jih je nekdo obesil po Velenju, s predsednikom največje opozicijske stranke Janezom Janšo, ki mu namerava predsednik republike Borut Pahor prvemu dati mandata za sestavljanje vlade, ker je njegovo stranko volilo daleč največ volivcev med vsemi. Politike SDS in to stranko na podobne načine kot je to storila Kožarjeva običajno poskušajo diskreditirati levičarski politični propagandisti ali strankarsko zelo pristranski časopisi, denimo tednik Mladina. Precej očitno politično propagandno sporočilo novinarke je bilo takšno:

Novinarji, še posebej strankarsko opredeljenih medijev, denimo Mladine ali Demokracije, seveda lahko imajo zelo pristranska mnenja in jih lahko tudi javno zagovarjajo. Težava pa je, če to počnejo zaposleni v javnem zavodu RTV Slovenija, ki so zavezani k drugačnim profesionalnim standardom. Če so ti novinarji zasebno na spletnih omrežjih strankarski propagandisti, to namreč ustvarja videz pristranskosti celotnega javnega zavoda, ki ga plačujemo vsi državljani.

Je v čast novinarstvu ali ni v čast?

Vodstvo, generalni direktor je Igor Kadunc, se je na nenavadno ravnanje odzvalo s takšnim sporočilom:

“Ob pojavu plakatov z nacistično simboliko v Velenju so se na družabnem omrežju pojavile objave posameznih zaposlenih na RTV Slovenija, v katerih plakate brez argumentov povezujejo s stranko SDS. Ob tem je hkrati izraženo tudi nespoštovanje do svojih kolegov v informativnem programu TV Slovenija. To je primer ravnanja, ki ni v čast novinarstvu in zaposlenim na RTV Slovenija.”

Eugenije Carl niso z vrha niti najmanj prepričali. Odzvala se je tako:

“Upala sem, da se bom zbudila iz najbolj morastih sanj. Upala sem, da je nekdo ukradel list z glavo RTV-ja. Ali da so nam hekerji vdrli v sistem in objavili fejk naložek. Ker javni odziv “Vodstva” RTV, v katerem to obsodi novinarko Špelo Kožar, je tako sramoten in nedojemljiv za nacionalno hišo, da meji na neverjetno. Namesto, da bi “vodstvo” svojo novinarko zaščitilo pred medijskim linčem, je njo in druge zaposlene javno napadlo in se servilno postavilo v bran politični stranki. In to politični stranki, ki redno in dosledno objavlja sovražna stališča do nas in o nas. Kolegica nikogar ni obtožila za nacistične plakate. Je samo opozorila na razraščanje sovraštva, nestrpnosti, rasizma… ki ga širi ena politična opcija in s tem nudi plodna tla za naštete pojave. Je kaj narobe s tem? Ni morda nesporna dolžnost novinarja, da zagovarja demokratične vrednote in opozarja na nevarnosti razraščanja nevarnih družbenih tkiv? Ne,”Vodstvo” nacionalne hiše se ni odločilo pritrditi novinarki, ni obsodilo tistega, na kar je opozorila novinarka, nasprotno, raje je omejilo svobodo izražanja lastnim novinarjem.
Javno nekaterim. Tistim, ki smo podprli kolegico. Ki smo se oglasili. Tistim, ki menda s tem škodujemo ” natančnosti, nepristranskosti in verodostojnosti programov RTV Slovenija, ogrožamo ugled in dobro ime posameznika ali celotnega javnega zavoda”, in ki nismo “v čast novinarstvu in zaposlenim na RTV Slovenija.” Prav, če je pa tako, potem se boste “Vodstvo” danes spet vsedlo za tipkovnico in po načelu enakih vatlov napisalo novo sporočilo za javnost. Obsodili boste še naslednje: kolumno kolega, v kateri ta ” brez argumentov povezujejo” (povezuje ali insinuira) napade na novinarje tipa beli prah z eno politično opcijo. Obsodili boste pamflete, ki jih določenemu politiku v studiu dovoljujejo nekateri voditelji. Obsodili boste tudi urednico, ki v goste povabi “analitika”, ki konstantno brutalno napada vaše novinarje in blati hišo, ki jo vodite. Obsodili boste politični aktivizem nekaterih svojih zaposlenih, ki ga brez težav oznanjajo tudi skozi mikrofone na raznih shodih s krinko apolitičnosti. Ali, ki to počnejo na svojih družbenih omrežjih. Obsodili boste…(ponovite še stokrat). Pismo boste napisali tudi sebi. Ker ste s takim sporočilom, kot ste ga v javnost poslali včeraj, in za katerega vas nihče ni ne prosil niti ga od vas zahteval, prvi ravnali nedopustno in tako, da ste “spodkopali ugled in “dobro ime zavoda”, s tem, ko perila niste prali doma, In s tem, ko niste zaščitili svoje uslužbenke.
Zato, ko boste “vse vpletene še enkrat opozorili….” preskočite moje kontakte. Kot že 25 let dozdaj bom še naprej zvesta poklicnim merilom. Skrbno in profesionalno bom opravljala svoje delo, še naprej ne bom koruptivna in ne bom kršila konkurenčne klavzule. Nihče, prav nihče pa mi ne bo natikal nagobčnika. Dokler bom dihala, bom na svojih zasebnih družbenih omrežjih, če bo treba pa tudi s piranskega turna, izražala svoja stališča in kot novinarka in svobodomiselna državljanka posojala svoj glas prezrtim in preslišanim, opozarjala na demokratične vrednote in jih branila, obsojala nevarne in škodljive družbene pojave, kot je recimo nacizem. In kritizirala tiste, ki tega ne kritizirajo dovolj skrbno. In vedno se bom postavila v bran napadenim kolegom. Vse tisto, torej, kar ste imeli vi,”Vodstvo” včeraj priložnost storiti, pa ste se raje servilno odločili za nasprotno pot.

PS: Stališča “Vodstva” ne odražajo mojih stališč”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (15)

Disqus Comments (14)

https-spletnicasopis-eu