Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zamuda: Obvestilo DVK o referendumu šele danes

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd september 2017, 10:15 dop

„Običajno smo to raznašali vsaj teden dni prej,“ mi je povedal poštar danes zjutraj, ko je prinesel obvestila okrajne volilne komisije o referendumu. Glasovanja na predčasnih voliščih potekajo že tretji dan. Zadnji dan. Ne stanujem na vrhu kakšnega hriba sredi nedostopnega hribovja. Poštar je velikansko število obvestil, da je referendum, raznašal v Novih Jaršah v Ljubljani. Po blokih. Pri referendumih so ta obvestila pomembnejša kot na volitvah, ker morajo nasprotniki zakona doseči kvorum čez 340.000 volivcev. Če ni obvestil, je mogoče domnevati, da glasuje kak volivec manj.

Vučko: Prepozno so…

Ministrstvo je pozno poslalo podatke, Cetis potem potrebuje čas, da natisne obvestila in pošta raznosi. To traja nekaj časa. To mi je v sredo pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko, ko sem bil okoli poldneva v prostorih državne volilne komisije. Tam se ga opozoril, da se na spletu veliko ljudi pritožuje, da obvestil še niso dobili, čeprav glasovanja že potekajo. Vučko je ocenil, da je bil vsaj del postopkov izpeljan prepozno. Pogovarjala sva se na dan, ko je predsednik republike Borut Pahor predajal kandidaturo. Vučko je povedal, da je obveščen, da obvestil niso dobili številni volivci v Ljubljani, na Primorskem…  Ker ga niti sam še nisem, je to bilo za Ljubljano precej evidentno. Neuradno je slišati, da bi državna volilna komisija o zapletu lahko govorila že na seji v petek, torej še pred referendumom, ko bodo najbrž potrjevali kandidaturo Boruta Pahorja.

Glasujete lahko brez

[wp_ad_camp_4]

Če obvestilo, kje lahko te dni in v nedeljo glasujete, še niste dobili, to ne pomeni, da ne morete ali ne smete glasovati. Na običajnem volišču boste to z osebno izkaznico z lahkoto opravili. So pa ta obvestila pomembna za volilne organe na predčasnih voliščih, da v volilnih imenikih lažje najdejo in označijo, kdo glasuje, olajšalo pa bo delo volilnim organom tudi v nedeljo. Obvezen je pa za volivce identifikacijski dokument, denimo osebna izkaznica. Za volivce, ki doslej niso glasovali, je obvestilo koristno, ker jim pove, kam sploh morajo, kje je torej njihovo volišče.

Je kriv septembrski datum?

[wp_ad_camp_3]

Da so roki za opravila pred referendumi in volitvami slabo premišljeni in večinoma prekratki, sem v Spletnem časopisu že večkrat opozarjal. Na tokratni zaplet pa je morebiti nekoliko vplivalo tudi, ker je referendum državni zbor razpisal za čas takoj po poletnih počitnicah, vsaj del priprav je bil zaradi počitnic prekinjen. Ko je datum presojalo ustavno sodišče, sta dva sodnika ocenila, da je parlament ravnal narobe z izbiro septembrskega datuma.
Podrobnejšo analizo državne volilne komisije, kaj je šlo narobe, je pričakovati po referendumu.

Prva dva dni je na predčasna volišča po državi prišlo relativno malo volivcev. Kot so sporočili iz DVK jih je glasovalo 8.378 ali 0,49 odstotka vseh volilnih upravičencev. Na zadnjem referendumu, na katerem je večina zavrnila spremembo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je v dveh dneh predčasno glasovalo 15.796 volivcev ali 0,92 odstotka vseh volilnih upravičencev.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu