Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Cerar noče v volilno kampanjo proti RKC

(Last Updated On: 05/03/2017)
image_pdfimage_print

»V času pred parlamentarnimi volitvami bi bilo nepošteno graditi politične kampanje na spodbujanju verske nestrpnosti, širjenju neresničnih informacij ter stigmatizaciji katoliške cerkve.«

Takšno stališče so ta teden potrdili ministri, ko so predstavili obširen pregled dilem v odnosih med državo in RKC. O reševanju problemov v povezavi z RKC imajo koalicijske stranke, kot je znano, povsem različna stališča. Razlike so tudi znotraj posameznih vladnih strank, še posebej SMC.

Vladno stališče, ki ga predstavljam, kaže predvsem politiko in usmeritev premiera Mira Cerarja.

Stališče je bilo pripravljeno in potrjeno kot odgovor na poslansko vprašanje.

Za zlom nadškofije krive tudi državne banke

Ob velikem finančnem zlomu, ki je prizadel celotno Štajersko, iz vlade opozarjajo:

»Pri finančnem zlomu podjetij v lasti nadškofije Maribor gre za samostojne pravne subjekte, mariborska nadškofija pa je zaradi zloma izgubila vse svoje premoženje.

Kljub oceni mednarodnega svetovalnega podjetja KPMG, da naj bi premoženje sistemov Zvon 1 in Zvon 2 presegalo njune dolgove, se je 2010 zaradi nestrinjanja državnih bank NLB in Abanke s programom prestrukturiranja dolgov pričel njihov stečaj,«

O propadu zvonov, ki je finančno zlomil mariborsko nadškofijo, so iz vlade dodali, da država in politiki, ki so jo v preteklosti vodili, niso povsem brez soodgovornosti:

»Bančna luknja je nastala, ker državne banke niso poslovale dovolj skrbno in odgovorno. Nezadostno zavarovana posojila so brez potrebnih varovalk delile celotnemu gospodarstvu. Odgovorne za nastanek bančne luknje, ki smo jo plačali vsi davkoplačevalci, je zato potrebno poiskati tako v bankah, kot tudi v gospodarskih sistemih, tudi v podjetjih v lasti RKC.«

Obširna stališča in odgovore so ministri potrjevali, ker je to zahteval poslanec ZL.

Kršitev ustave pri O. Š. Alojzija Šuštarja

O nespoštovanju sodbe ustavnega sodišča, po kateri bi moral že do januarja prejšnje leto državni zbor odpraviti diskriminacijo pri plačevanju osnovne šole Alojzija Šuštarja, je vlada zapisala, da je pred tednom prvič razpravljala, kak popravek zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja bi predlagala državnemu zboru, da bi sledi odločbi ustavnega sodišča.

A ministri niso bili najbolj uspešni.

Predstavniki RKC v pogovorih s predstavniki Vlade nikoli niso izrazili opravičevanja kolaboracije, v izjavah predstavnikov RKC pa je bilo zaznati opravičila za napačna dejanja, prizadevanja za resnico, odpuščanje in spravo, ki so nujni, da bomo kot narod lahko zaprli boleča vprašanja naše preteklosti, opozarjajo iz vlade. Predvajanje filma Čudež življenja na pročelju Frančiškanske cerkve na Prešernovem trgu oktobra 2016 ni bilo v nasprotju z zakonodajo in ni kršilo pravic in svoboščin, so zapisali.

Poenostavljeno povedano je ustavno sodišče odločilo, da mora država za učitelja matematike na tej osnovni šoli, ki opravlja enako delo kot ga učitelji na drugih osnovnih šolah, enako plačati in da to z doplačili ne sme biti obveza staršev.

Spoštovanju te sodbe ustavnega sodišča poslanska skupina ZL, ki jo vodi Luka Mesec, ostro nasprotuje.

S poslanci vladnega Desusa in SD so že pred leti sopodpisali predlog spremembe ustave, ki jo je pripravil Matjaž Han,  da bi se temu izognili. A za postopek takšnega spreminjanja ustave doslej ni bilo večine.

»Obravnava predloga zakona, s katerim bi se zagotovilo polno financiranje izvedbe javnega programa v zasebnih šolah, medtem ko bi za razširjeni program, kot je denimo jutranje varstvo, država zagotovila 85-odstotno financiranje, je bila zaradi neusklajenosti prekinjena,« so ministri v odgovoru povzeli, da so pogledi koalicijskih SMC, SD in Desus še preveč različni, da bi se lahko ministri dogovorili, kakšno spremembo zakona predlagati, da bi odpravila diskriminacijo.

Iz vlade pa so pripisali, da »posebej izpostavljajo svojo zavezo iz koalicijske pogodbe za krepitev in dosledno spoštovanje načel pravne države, v okvir katere nedvomno sodi tudi spoštovanje veljavne zakonodaje in odločitev sodišč na vseh instancah«.

Več o kršitvi sodbe ustavnega sodišča najdete na povezavi https://spletnicasopis.eu/2017/02/16/vlada-diskriminacija-sole-alojzija-sustarja-ostaja/

Vlada proti nestrpnosti do RKC, stigmatizaciji

Iz vlade so v odgovor ZL zapisali še opozorilo:

“V času pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami bi bilo nepošteno graditi politične kampanje na spodbujanju verske nestrpnosti, širjenju neresničnih informacij ter stigmatizaciji katoliške cerkve v Sloveniji vključno s problematiziranjem odprtih vprašanj, ki so nastala ali pa je njihovo reševanje zastalo zaradi premalo vestnega dela državnih ustanov v preteklih mandatih.”

Srečanja na vrhu: Premier Miro Cerar se je s Stanislavom Zoretom prvič srečal 15. oktobra 2014, nekaj dni po imenovanju Zoreta za ljubljanskega nadškofa. 25. maja 2015 s je premier sestal s škofi Slovenske škofovske konference, na srečanju je bil tudi Zore. Ob pripravah na svoj obisk pri papežu Frančišku, ki je bil 29. maja 2015, je s škofi Cerar govoril o odnosih in sodelovanju med vlado in Cerkvijo. 11. januarja 2017 se je premier sestal s predsednikom Slovenske škofovske konference Andrejem Glavanom, nadškofom Zoretom in generalnim tajnikom škofovske konference Tadejem Strehovcem. Govorili so o procesu sprave, ocenili, da je napredek dobra spodbuda za nadaljnja dejanja pokopov in sprave v letu 2017 in izrazili zaskrbljenost zaradi povečanega števila vlomov v župnišča in cerkve ter različnih oblik verske nestrpnosti.

 

 

Vlada, ki jo vodi Miro Cerar, so zapisali, si bo tudi v bodoče prizadevala za stalen, spoštljiv dialog s predstavniki RKC, pri svojem delovanju pa spoštovala ustavno zagotovljene pravice svobode izražanja in verske svobode s prizadevanjem in željo, da bodo vsa različna mnenja v javnosti sprejeta s spoštovanjem in v duhu svobodne ter demokratične družbe.

(Visited 58 times, 1 visits today)

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: