Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Brglez Kovačiču: 40.000 podpisov lahko zbirate od petka

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 19. maja, 2017)

Danes je prvi dan zbiranja podpisov za referendum o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper.

Petek je predsednik DZ Milan Brglez v sredo določil kot prvi dan zbiranja podpisov. Vili Kovačič  jih bo 40.000 lahko zbiral do četrtka, 22. 6. 2017.

O tej odločitvi je Brglez takoj, ko se je v sredo vrnil iz dvodnevnega obiska v Litvi, tudi pisno obvestil Kovačiča. Obvestilo je bilo pomembno še za upravne enote, da se pripravijo, ker morajo biti vsi podpisi za zahtevo za referendum overovljeni.

Vili Kovačič je pobudi za zbiranje 40.000 podpisov za referendum priložil dovolj, več kot 2.500 podpisov volivcev, je Brgleza pred odločitvijo obvestilo notranje ministrstvo. Zakonodajno pravna služba DZ pa je ugotovila, da je pobuda  pravilno oblikovana in da je bila tudi vložena pravočasno.

Cerar: Ne rušiti projekta

Če bo 40.000 podpisov zbranih, bo državni zbor moral razpisati odločanje ljudstva o Zakonu o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper. Zapletlo bi se lahko še, če bi se večina v državnem zboru odločila, da referendum ali zbiranje podpisov zanj prepove, a to se najbrž ne bo zgodilo zaradi stališča stranke Desus.

„Referendum je dopusten, gre za pomembno investicijo. To je pač demokratičen instrument,“ je po seji seja sveta stranke DeSUS ta teden povedal zunanji minister Karl Erjavec, da ne bo za prepoved zbiranja podpisov za referendum o drugem tiru ali za prepoved referenduma, če bo 40.000 podpisov zbranih.

“Vlada in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič bosta moral prepričati javnost,” je dodal Erjavec.

Več o tem je na povezavi:

Za Erjavca referendum o drugem tiru dopusten, SDS zbira podpise

Referendumsko vprašanje, ki ga je Brglez v soglasju s pobudnikom Kovačič nekoliko popravil, je oblikovano pravilno, je pred Brglezovo odločitvijo ugotovila zakonodajno pravna služba DZ, kjer so zapisali še: „Če bo ministrstvo, pristojno za evidenco volilne pravice, ugotovilo, da ima pobudnik volilno pravico in da je pobuda podprta s podpisi dva tisoč petsto volivcev, bo glede na navedeno mogoče šteti, da je pobuda vložena v skladu z zakonom.“

Iz notranjega ministrstva pa je Brgleza državni sekretar Boštjan Šefic obvestil, da Kovačič ima volilno pravico in da je pravilnih podpisov dovolj, šteti so prenehali pri številu 2.568.

Brglez zato izbire niti ni imel: rok za zbiranje podpisov za referendum je moral določiti.

Na dogajanje se je odzval premier Miro Cerar (SMC) s:

Iz SDS pa je bil odziv:

 

------------------------------------------------------------------------ Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu