Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada: Diskriminacija šole Alojzija Šuštarja ostaja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd februar 2017, 10:01 pop

Diskriminacije staršev in otrok, ki se šolajo na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja, še ne bo kmalu konec. Država za obvezni program šolanja otrok na tej šoli, ker je v lasti katoliške skupnosti, namenja le 85 odstotkov vsote, ki jo dobijo programi državnih šol. Da je to neustavno in pomeni diskriminacijo, je presodilo ustavno osdišče.

Praktično to pomeni, da morajo starši, denimo Anton Kokalj, čeprav so dobili spor pred ustavnim sodiščem, za obvezni program šolanja otroka še doplačevati kakšnih 60 evrov mesečno.

Ob SD proti še ministri Desusa

Na vladi so predlogu, da bi spoštovali sodbo ustavnega sodišča in odpravili diskriminacijo, danes pričakovano nasprotovali ministri SD. Ker pa so bili ostro proti tudi iz Desusa, kjer so bili v preteklosti sicer bolj spravljivi, je vlada obravnavo preložila in javnost obvestila, da so obravnavo prekinili, ker predlog novele še ni koalicijsko usklajen.

Po sodbi ustavnega sodišča bi moral državni zbor financiranje osnovnih šol popraviti najpozneje do januarja lani. A se do takrat ni zgodilo nič. V parlamentu so na predlog Matjaža Hana (SD) začeli le postopek spreminjanja ustave, da bi obšli sodbo.

A ker se temu projektu niso pridružili poslanci SMC, je sčasoma obstal. Povsem pa se je ustavilo, ko je predsednik strokovne skupine ustavne komisije Rajko Pirnat poslancem predstavil zelo kritično stališče, kaj počnejo: »Državni zbor lahko spremeni ustavo, ne sme pa tega storiti s »sprevrženim namenom« nadigrati ustavnega sodišča,« je dejal Pirnat.

Premierov poskus preobrata

Po opozorilih tudi z ustavnega sodišča, predsednik Miroslav Mozetič je javno opozoril, da »Ustavno sodišče nima svojih izvršiteljev ali vojske, da bi kogarkoli prisililo k izvršitvi sodb,« je prišlo do manjšega preobrata.

Deloma so najbrž vplivale tudi kritike v medijih, da je ravnanje oblasti, ki se požvižga na sodbo ustavnega sodišča o diskriminaciji skupine državljanov, nespoštljivo do sodnikov, pomeni pa tudi dodatno kršitev ustavnega reda.

Po teh kritikah je svet SMC, najvišji organ stranke med kongresi, lani aprila odločil, da podpira čimprejšnjo spremembo zakona, s katero bo država zagotovila drugačno financiranje obveznega programa tudi Osnovni šoli Alojzija Šuštarja in drugim osnovnim šolam v zasebni lasti.

Premier Miro Cerar (SMC) pa je na obisku v škofijski gimnaziji v Zavodu svetega Stanislava, kjer je dijakom skupaj z Antonom Jamnikom odgovarjal tudi na vprašanja ob obletnici osamosvojitve, povedal: »Kot pravnik in predsednik vlade sem nesrečen, ker zamujamo z izvršitvijo ustavne odločbe. Prizadevam si, da bi jo čim prej izvršili.« Del kompleksa ob gimnaziji  je tudi Osnovna šola Alojzija Šuštarja,

Foto: Peter Jančič

Premier je takrat povedal, da je ministrica za izobraževanje Maja Makoveč Brenčič že pripravila popravek ureditve.

Bo marca, ne bo marca?

Po skoraj letu dni ta predlog še stoji v vladni proceduri zaradi ostrega nasprotovanja SD in Desusa.

V parlamentu je predsednik Milan Brglez (SMC) razpravo o financiranju osnovne šole Alojzija Šuštarja, da bi z veliko zamudo le zagotovili spoštovanje sodbe ustavnega sodišča, nameraval uvrstiti na sejo državnega zbora prihodnji mesec.

A ker se v vladi ne morejo dogovoriti, bo to težko izpeljati.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu