Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SDS močnejša po svetih, SD župansko, polom SMC, LMŠ in Levice

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 19/11/2018)

Najbolj je rezultat v spopadu za občinske svete na včerajšnjih lokalnih volitvah popravila SDS Janeza Janše, ki je s slabimi 17 odstotki glasujočih ponovno relativna zmagovalka volitev po občinah, kjer volijo po sorazmernostnem sistemu (večje občine). Že kar krepko za SDS je SD Dejana Židana z desetimi odstotki, ki je razultat prejšnjih volitev ponovila, v bolj daljni preteklosti pa je dosegala že višje deleže. Se je pa SD včeraj dobro odrezala v županskem spopadu v večjih občinah. Od strank je svoj delež (z le rahlo izgubo) ohranila še NSI Mateja Tonina. Preostalo so doživele poraz.

Lokalni poraz SMC, LMŠ in Levice

Lokalno močna s sedmimi odstotki ostaja močna SLS Marjana Podobnika, za katero je to glede na vse težave, ki jih ima nacionalno, še dober rezultat. A slabši kot v preteklosti. Nikakor pa ni dober rezultat slabih pet odstotkov za DeSUS Karla Erjavca, še manj pa štirje odstotki za SMC Mira Cerarja in ali nekaj manj kot trije odstotki za Levico Luke Meseca in le 2,3 odstotka za LMŠ Marjana Šarca. To je bolj kot kak dober rezultat polom. Pregled teh še neuradnih in nepopolnih rezultatov, zajetih včeraj ob 6.45 zjutraj, je takšen (s klikom na posnetek ga lahko povečate):

Levica je nastopila prvič po združitvi IDS in TRS, sešteti rezultati teh dveh strank so prikazani v primerjavi. Rezultat je slab v primerjavi z dosežnim na volitvah poslancev, kjer je bila Levica blizu SD. Lokalno po občinskih svetih so zdaj daleč zadaj. Primerjava le prejšnjih in sedanjih volitev v občinske svete, ki kaže upad DeSUS, SMC in slab rezultat za vladajočo LMŠ, je takšna:

Za stranke je podobno razočaranje najbrž razplet prvega kroga županskih volitev, kjer so še naprej v vzponu nestrankarski župani.

Županski vzpon le pri SD

Po še nepopolnih podatkih je bilo včeraj izvoljenih 89 nestrankarskih županov, med strankami pa sta število županov povečali le SD za dva in NSi za enega. SDS je bila v prvem krogu s kandidati na tretjem mestu in se ji je število znižalo. Številke so takšne (s klikom na posnetek ga lahko povečate):

Velik met, torej okrepitev,  je včeraj pri županih uspel SD, ki je ubranila oblast v Murski Soboti z Aleksandrom Jevškom (SD), v Velenju z Bojanom Kontičem, v Ajdovščini z Tadejem Beočaninom… Na Ptuju so povrhu v drugi krog spravili Nuško Gajšek (SD) proti nekdanjemu županu Štefanu Čelanu, v Kranju imajo v drugem krogu  Matjaža Rakovca proti neodvisnemu Zoranu Stevanoviću… Šibka točka so jim, podobno kot SDS, največje občine v državi: Ljubljana, Maribor, Celje, Koper. V Ljubljani se je SD s Markom Koprivcem celo precej osramotila. V drugi krog pa jim je v Ljutomeru uspelo priti s precej razvpitim novinarjem Dejanom Karbo, ki mu je nekaj časa pri preštevanju tudi slabo kazalo. A izšlo se je tako:

 

Na posnetku je Karba s šefom SD Dejanom Židanom, ki ga je prišel podpret v Ljutomer:

Dejan Karba in Dejan Židan med kampanjo Foto: SD

V Kopru so včeraj najbolj počasi šteli glasovnice in ob polnoči še ni bilo jasno, ali bo Boris Popović vendarle zmagal v prvem krogu ali bo moral v drugega. Niso še prešteli pol glasovnic, in ob polnoči je bil Popović na 48,22 odstotka. Do jutra je postalo jasno, da Popovič tokrat ne bo zmagal v prvem krogu. Konkurira mu za drugi krog nestrankarski kandidat Aleš Bržan (28 odstotkov). Na tretjem mestu je tam znameniti Gašpar Gašpar Mišič s dobrimi šestimi odstotki. Za kandidata SD Marijana Križmana je bilo vsega odstotek glasujočih. Prehitel ga je v tradicionalno levem Kopru celo kandidat SDS Silvo Radin.

Polom Fištravca, Matića in Koprivca

Nobenih dvomov pa ni več v Mariboru, kjer je polom doživel dosedanjih župan Andrej Fištravec. V drugem krogu bosta Aleksander Saša Arsenović (SMC) s 38 odstotki in Franc Kangler (NLS) s 31 odstotki. Za Fištravca je bilo krepko manj kot devet odstotkov glasujočih. V Ljubljani je za župana ponovno izvoljen Zoran Janković z več kot 61 odstotki. Anže Logar (SDS) je zbral solidnih 28,8 odstotkov, tretji je kandidat Levice Milan Jakopovič s slabimi štirimi odstotki. Pravo katastrofo pa sta doživela Dragan Matič (SMC) in Marko Koprivc (SD), z  vsak nekaj nad odstotkom glasov. Koprivca je prehitel celo kandidat Zelenih Tomaž Ogrin.  Župan Celja pa bo s 56 odstotki ostal Bojan Šrot, ki je bil nekoč predsednik SLS, a je iz stranke izstopil. Donedavnemu predsedniku SLS Marku Zidanšku v Celju proti Šrotu ni uspelo kaj veliko, s 6,7 odstotki je dosegel tretji rezultat.

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.
(Visited 1.442 times, 1 visits today)

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu