Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tudi Tina Gaber na vrhu Nata v ZDA ob Golobu, Šarcu in Fajonovi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th julij 2024, 09:43 dop

Poročila in posnetki iz vrha Nata v ZDA so pokazali, da sem nepopolno poročal, da je v ZDA odpotoval premier Robert Golob z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem in zunanjo ministrico Tanjo Fajon. V delegaciji je v resnici še premierova partnerka Tina Gaber, kar kaže posnetek:

Sprejem, ki ga je priredil veleposlanik Iztok Mirošič na veleposlaništvu v Washingtonu. Tina Gaber, Robert Golob, Tanja Fajon in Marjan Šarec Foto: Daniel Novakovič/STA za KPV

Za Šarca je to poslovilno potovanje, iz vlade odhaja, ker je bil izvoljen za evropskega poslanca. Od prihodnjega tedna, ko se vrnejo iz ZDA, bo obrambno ministrstvo začasno vodil Golob, ki namerava pravega ministra predlagati po parlamentarnih počitnicah.

Iz vlade so o vrhu Nata sporočili, da se je pričel s slovesnostjo ob 75. obletnici Severnoatlantskega zavezništva in da so se ga udeležili premier Golob in Tina Gaber, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in minister za obrambo Marjan Šarec. Slovesnost je potekala v avditoriju Andrew W. Mellon, kjer so 4. aprila 1949 Severnoatlantsko pogodbo podpisale Belgija, Kanada, Danska, Francija, Islandija, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugalska, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike. Zbrane sta nagovorila ameriški predsednik Joe Biden in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki sta izpostavila, da je NATO najuspešnejše in najstarejše zavezništvo, ker je zavezništvo vrednot. Tudi zato bo zveza Nato še naprej stala ob boku Ukrajini in njenemu pravičnemu boju za svobodo in demokracijo.

O dogajanju so iz vlade sporočili še, da bo Fajonova na sprejemu ameriškega državnega sekretarja Blinkna, Šarec pa ameriškega državnega sekretarja Austena. Pri slednjem imajo verjetno v mislih generala Lloyda Austina, ki je sekretar za obrambo in ne državni sekretar (zunanji minister). Celotno sporočilo s to nerodnostjo je takšno:

“Slovenska delegacija se je po slovesnosti udeležila sprejema, ki ga je za predstavnike slovenske in ameriške gospodarske, politične in kulturne skupnosti v Združenih državah Amerike priredil Iztok Mirošič, veleposlanik Republike Slovenije v Washingtonu.

Premier dr. Golob se je v svojem pozdravnem nagovoru zahvalil veleposlaniku in vsem zaposlenim na veleposlaništvu za njihov trud in prizadevanja, s čimer prispevajo k povečanju ugleda Slovenije v Združenih državah Amerike in po svetu. Izpostavil je dolgo pot Slovenije od samostojnosti do danes, ko obeležujemo 75. obletnico zavezništva in 20. obletnico članstva Slovenije v zvezi NATO.

“Danes ne praznujemo le obletnice zavezništva, temveč prijateljstvo med obema narodoma,” je dejal premier in dodal, da je Slovenija ponosna, da je že drugič v svoji mladi zgodovini nestalna članica Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov – tudi s podporo Združenih držav Amerike. “Velikost in moč države nista pomembni. Pomembno je, da si delimo skupen cilj, to sta blaginja in demokracija za cel svet,” je poudaril premier dr. Golob.

V nadaljevanju nagovora je predsednik vlade izpostavil uspehe Slovenije na gospodarskem področju. “Pred nami je svetla prihodnost. Moja zahvala gre vsem, ki v Združenih državah Amerike ohranjate slovensko kulturo in identiteto, s čimer še bolj poglabljate vezi med obema narodoma,” je nagovor zaključil premier dr. Golob.

Danes popoldne po srednjeevropskem času, se bodo predsednik vlade dr. Robert Golob, podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in minister za obrambo Marjan Šarec udeležili zasedanja Severnoatlantskega sveta, sestali pa se bodo tudi s predsednikom Republike Finske Alexandrom Stubbom. Zvečer se bosta premier dr. Golob in Tina Gaber udeležili sprejema in večerje za voditelje vseh partnerskih držav, ki ga gosti predsednik Združenih držav Amerike Joe Biden s soprogo dr. Jill Biden v Beli hiši. Ministrica Fajon se bo udeležila sprejema, ki ga bo gostil ameriški državni sekretar Blinken, sprejem ministrov za obrambo, ki ga bo gostil ameriški državni sekretar Austen, pa se bo udeležil minister Šarec.

Pred uradnim začetkom Vrha zveze NATO je ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon včeraj sodelovala na okrogli mizi z naslovom ‘Iz vizije v dejanja: ženske, mir in varnost v zavezništvu’. “Sodelovanje žensk bistveno izboljša rezultate v mirovnih pogajanjih. Kar 35 odstotkov več možnosti je, da bo mirovni dogovor trajal vsaj 15 let dlje, če so vanj vključene ženske. Več žensk pomeni več miru, zato Slovenija odločno podpira prenovljeno politiko zavezništva na področju Agende za ženske, mir in varnost (Women, Peace, Security – WPS), ki bo potrjena na vrhu NATO v Washingtonu. Naša verodostojnost je v veliki meri odvisna od tega, kako uspešni smo pri izvajanju Agende za ženske, mir in varnost. Zavezništvo ima tu potencial, da prevzame vodilno vlogo in v Sloveniji, ki je močna zagovornica WPS, se veselimo uresničitve te pomembne agende,” je ob robu okrogle mize poudarila ministrica Fajon.

Minister Šarec pa je pred vrhom v Washingtonu položil venec k spomeniku neznanemu vojaku na pokopališču Arlington.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu