Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vrh RTVS, ki še ni odstopil, od vas hoče višji RTV prispevek

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th junij 2024, 10:08 dop

Po odstopih treh članov štiričlanske uprave RTVS, ki je bila izvoljena lani po predčasnih političnih menjavah celotnega vodstva RTVS (nadzornikov, direktorjev in posledično urednikov), se bo danes sestal svet RTVS, ki namerava razpravljati tudi o finančnih in kadrovskih učinkih dogovora, ki ga je že odstopljena uprava Zvezdana Martića dosegla s stavkajočimi novinarji, med katerimi je bil v preteklosti tudi Martić. Med stavko je napredoval. A se je medtem zaradi odstopa že vrnil med novinarje. Del dogovora med novinarji RTVS in upravo RTVS je bil tudi, da bo vlada zagotovila avtonomijo s stabilnim in neodvisnim financiranjem. Če prevedemo, uprava in novinarji so se dogovorili, da mora vlada dati več denarja. Še bolj konkretno: pričakujejo, da boste več denarja s povišanim RTV prispevkom dali vi. O tem, za koliko več denarja so se dogovorili, pa so zapisali, da tega finančno še ne morejo opredeliti. Tako:

Kot sem poročal je lani mimo proračunskih načrtov vlada po pogovoru med Martićem in premierom Robertom Golobom RTVS že poslala dodatnih pet milijonov za manjšinske programe, še deset pa, znova mimo državnih proračunskih načrtov, letos. Ta denar je dejansko za pokrivanje luknje in izplačilo plač, za kar gre na RTVS velika večina vsega denarja. Kaj imajo za bregom v vrhu RTVS s “stabilnim in neodvisnim financiranjem”, pa se bo pokazalo danes popoldan, ko nameravajo predstaviti apel vladi še za povišanje RTV prispevka. Takšno je vabilo:

Apel ni presenečenje ali novost, višji prispevek ljudi iz RTVS od vlade zahtevajo že dalj časa, težava pa je, ker vlada pred prihodnjim letom po veljavni zakonski ureditvi prispevka ne more povišati. Zakon določa, da lahko vlada RTV prispevek poviša za največ desetino, a obvelja to za prihodnje leto, če to odloči do septembra. Desetinsko povišanje pomeni okoli deset milijonov evrov na letni ravni.

Če bi želeli več ali hitreje, pa bi morali spremeniti zakon o RTVS, ki so ga pa že spremenili, da bi dosegli največjo kadrovsko čistko v zgodovini RTVS sploh, ko so ob podpori novinarskih sindikatov reševali le kadrovske želje vladne koalicije, čeprav smo že takrat številni opozarjali, da s tem ne rešujejo nobenih problemov, da jih le dodatno povzročajo, ker bodo posledica čistk celo še dodatni stroški in da se obetajo velike finančne težave.

Zdaj so. Po vrhu pa je zavod RTVS še brez uprave s polnim mandatom. Po manj kot letu vodenja, kar je vladna koalicija izvedla čistko na RTVS, je Martiću, ki je odstopil prejšnji mesec, z odstopom sledil še tretji član štiričlanske uprave Andrej Trček. Prvi je po manj kot pol leta “vodenja” odstopil Simon Kardum. S štiričlansko upravo je vladna koalicija nadomestila prej desetletja enega generalnega direktorja. V upravi ostaja na zakoniti način le še “delavski” direktor Franci Pavšer.

Televizijo zaradi odstopov, ker novih šefov z razpisi ni mogoče najti čez noč, vodijo začasno vršilci dolžnosti, ki jih nastavlja svet RTVS. Vršilka dolžnosti predsednice uprave je, denimo, Natalija Gorščak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu