Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zgrešene “meritve”: Po Dnevniku Ljudmila Novak ostaja visoko, Gregorčiča ni, je pa SLS v DZ

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th junij 2024, 08:31 dop

Precej bolj klavrn rezultat Svobode Roberta Goloba in veliko več za SDS Janeza Janše je pokazala meritev Ninamedie za Dnevnik, ki so jo objavili včeraj, če jo primerjamo z meritvijo Mediane za POP TV, ki je bila objavljena tik pred tem. Da obeh meritev ni dobro jemati preveč resno, je pokazalo, ker sta Mediana in Ninamedia ta mesec hudo zgrešili rezultat evropskih volitev. Povsem različne so lestvice obojih, ko gre za ocene politikov. Po POP TV je na samem vrhu Vladimir Prebilič (52.541), visoko na lestvici pa še vrsta novincev, na šestem mestu Romana Tomc (73.974), ki ji sledijo Irena Joveva (71.205), Matjaž Nemec (25.784) in na deset mestu Zala Tomašič (26.934). Po Dnevniku je Prebilič na četrtem mestu, na petem je Ljudmila Novak (10.940), ki na evropskih volitvah ni bila izvoljena, v deseterici pa sta še Matej Tonin (16.799), ki je bil v EU izvoljen z NSi in Janez Cigler Kralj (4.972), ki ni bil. V oklepajih je število prednostnih glasov na evropskih volitvah. Lestvica prvih desetih po Ninamedii je takšna:

Na lestvici Ninamedie in Mediane ni Petra Gregorčiča, ki je na EU volitvah zbral 32.251 prednostnih glasov. Skoraj desetkrat več kot Janez Cigler Kralj. In trikrat več kot Ljudmila Novak. Podobno so med obema meritvama velike razlike, ko gre za stranke. SDS je po Ninamedii krepko višje, Svoboda nižje. Ko gre za vrstni red pa je SD Matjaža Hana po Ninamedii za Dnevnik pred NSi. Po Mediani je obratno. Deloma morda tudi zaradi različnega načina anketiranja. Ninamedia meri manj strank. Običajnim petim parlamentarnim strankam je v ponudbo tokrat sicer dodala dve novi: Vesno in SLS. SLS bi prišla v DZ. Po Mediani bi tudi Vesna in Resni.ca. Mediana anketiranim ponuja precej več strank: vse, ki jih je na volitvah poslancev volil vsaj odstotek volivcev. Tiste stranke, ki niso v vprašalniku, se v odgovorih pojavijo kot drugo.

Ko gre za največje stranke so trendi v daljšem obdobju takšni:

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse  preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu