Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Uničenje T-14 Armate med letali: “Nevidni” Su-57 uničil dron

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th junij 2024, 07:31 dop

Z raketiranjem ukrajinskih letališč in napadi z droni poskuša ruska vojska ublažiti sramoto, ko so jim Ukrajinci uničili vsaj enega Su-57 in morebiti poškodovali še drugega. A podobnega nadzvočnega in nevidnega lovca Rusi ne morejo uničiti, ker ga Ukrajinci nimajo. Povrhu so ti nevidno in supermoderno rusko letalo uničili z navadnim dronom, ko je bil ruski reaktivec parkiran na prostem na letališču 600 kilometrov od frontne črte. Zdi se, da so Rusi domnevali, da napad tako daleč ni verjeten.

Nevidno letalo, ki ga niso skrili, ker je denar poniknil

Na zemljevidu je označen kraj letališča, kjer je bil parkiran Su-57:

Rusija je v zadnjih dneh v Zaporožju na letališču s svojim dronom uničila Su-25, ki je pa veliko cenejše letalo, za katerega pa ni mogoče izključiti možnosti, da je bil le vaba. Obstreljevali so še več letališč, ni pa jasno, koliko so bili uspešni. Podatke o izgubah obe strani prikrivata, dokler je mogoče.

Mnenja o Su-57 so sicer različna, na spletu je mogoče prebrati tudi, da je to letalo podobno kot tank T-14 Armata, ki je po razlagah ruskih oblasti preveč kakovosten in predrag, da bi ga uporabili za spopade v Ukrajini, predvsem predstava za javnost ruske vojske, da so pridobili velikanske količine državnega denarja. Za razvoj so porabili okoli deset milijard dolarjev in to za razvoj letala, ki bi naj bil le izboljšava Su-35. Doslej je bilo narejenih 15 Su-57. Razvoj letala je potekal tudi v sodelovanju z Indijo, a se je ta iz projekta umaknila, ker niso bili zadovoljni z doseženim, ko gre za radarsko nevidnost in sposobnosti letenja. Ker je eno od teh letal uničil ukrajinski dron, jih je ostalo še 14. Če ne celo 13, ker bi lahko bil v istem napadu poškodovan še eden, a so zanj z ruske strani sporočili, da ga bo mogoče popraviti na letališču. Več o letalu Su-57 in načinu, kako pri razvoju in zaščiti reaktivcev z gradnjo hangarjev ponikne denar, lahko preberete tu:

Uničenje “nevidnega” dvomotornega reaktivnega lovskega letala pete generacije, ki zmore dvakratno hitrost zvoka, je bilo za Ukrajince pomembno simbolno, to dvigne moralo, praktično pa bo imelo posledice, ker je to eno od letal, s katerimi lahko ruska vojska iz velike razdalje z raketami in vodenimi bombami obstreljuje ukrajinsko infrastrukturo in vojsko. Zadnja leta je veljalo, da so Rusi relativno varni, če streljajo iz ozemlja (ali neba) Rusije, ker zahodne države Ukrajini niso dovoljevale rabe zahodnih sistemov obrambe in raketnih sistemov za napade na Rusijo.

Uniči lokostrelce in ne puščic v zraku

A tudi to se je zadnje mesece spremenilo, kar je ruska vojska v Ukrajino vdrla iz območja Belgoroda. Posledica je, da so Ukrajinci na območju Rusije že razstrelili večje število ruskih raketnih sistemov, s katerimi so prej ti skoraj vsak dan raketirali drugo največje ukrajinsko mesto Harkiv. Vojaški strokovnjaki so že prej opozarjali, da uničevanje izstrelkov iz sistemov protizračne obrambe S-300/400 z zahodnimi sistemi, denimo Patrioti, ni najbolj smiselno, ker so stroški gromozanski in je bolj modro razstreliti sisteme same, kot pa streljati na rakete, ko so v zraku in že letijo proti Harkivu ali drugim ciljem. Uniči lokostrelce in ne puščic, je bila logika. To se je zadnje tedne zgodilo. Ker je vmes v Ukrajino prišlo veliko dodatnega zahodnega orožja, ko je kongres ZDA po slabem letu zapletov le dovolil veliko finančno pomoč, so Ukrajinci tudi na Krimu razstrelili vrsto podobnih sistemov protizračne obrambe, ki lahko služijo tudi za obstreljevanje ciljev na tleh. Že pred tem so Rusom tam uničili večji del pomorske flote. Pogosta so tudi raketiranja letališč in poveljstev vojske.

Zdi se, da je Rusija po lanskem poskusu ukrajinske ofenzive proti Krimu, ki je hitro propadel, ker Ukrajinci niso imeli prevlade v zraku, zamudila priložnost, ko je imela prednost na bojiščih zaradi več vojakov, ki jih lahko žrtvuje in veliko več orožja in streliva, ki ga je pridobila tudi iz Irana, Severne Koreje in podobnih zaveznic. Njihovi poskusi prebojev niso bili uspešni, tudi manjša napredovanja pa so večinoma ustavljena, Ukrajina je izvedla dodatno mobilizacijo, v državo pa priteka vse več modernega zahodnega orožje in streliva.

Spet grožnje z nuklearno “rešitvijo”

Posledica je, kot v podobnih položajih v preteklosti, ko s “posebno vojaško operacijo” okupacije Ukrajine nič ni šlo po načrtih, spet več groženj ruskega predsednika Vladimirja Putina in Kremlja, da bi se Rusija lahko “zavarovala” tudi z nuklearnim orožjem. To običajno uporabijo, ko je položaj manj rožnat kot ga slikajo v sporočilih za javnost iz okupiranih območij Ukrajine. Cilj je tudi vplivati na politike in javno mnenje na Zahodu, da bi omejili pomoč Ukrajini.

Možnost, da bi Rusija res uporabila jedrsko orožje, se zdi malo verjetna, ker bi to bila samomorilska poteza za Moskvo samo. Ko gre za taktično nuklearno orožje pa obstaja tveganje, da se jim napad celo zalomi, ker je Ukrajina dobila natančne raketne sisteme daljšega dosega in dobro obveščevalno podporo.

Uničevanje sistemov protizračne obrambe na Krimu zadnje tedne je lahko uvod v letalske napade na to območje, če bodo Ukrajinci dobili zahodne F-16, za katere že dolgo urijo pilote.

Spopadi potekajo tudi med droni, ki so eno najpomembnejših orožij te vojne in bodo podobno vlogo verjetno imeli tudi v prihodnjih spopadih. Na posnetku je eden takšnih spopadov, ko ukrajinski dron sklati rusko izvidniško “oko na nebu” Zalo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu