Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Posnetek sestrelitve ruskega Mi-8

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd december 2022, 08:38 dop

Zrak v Ukrajini je za ruska letala in helikopterje nevaren. Na posnetku si lahko ogledate sestrelitev ruskega jurišno transportnega helikopterja Mi-8, ki velja za najtežji oboroženi helikopter na svetu. Doslej jih je bilo proizvedenih že več kot 16.000. Med slovensko osamosvojitvijo je slovenska teritorialna obramba sestrelila tak helikopter, ki ga je uporabljala jugoslovanska ljudska armada (JLA), ki je imela skoraj sto helikopterjev te vrste.

Na Igu pri Ljubljani so nebo varovali s protiletalskimi raketami Strela 2M, katere rakete po izstrelitvi sledijo letu zrakoplova. Drugi dan vojne 27. junija 1991 je bila izdana prepoved letenja nad Slovenijo, izdan pa je bil ukaz za sestrelitev vseh nenajavljenih poletov vojaških letal ali helikopterjev. Ko sta tistega dne kljub prepovedi letenja Ig v nizkem preletu preletela dva oborožena helikopterja MI-8, je Zoran Dernovšek prijel za raketomet, počakal, da sta preletela hiše, nameril in sprožil proti više letečemu.

Jugoslovanska vojska je tudi pozneje intenzivno uporabljala te helikopterje v državljanski vojni na območju drugih nekdanjih jugoslovanskih republik za transport vojakov in tehnike, za ognjeno podporo in saniteto.

Sovjetska zveza jih je uporabljala že med okupacijo Afganistana. Prvič je helikopter te vrste poletel leta 1961, uporabljati so ga začeli leta 1967, večinoma v sovjetski in pozneje v ruski vojski. Izdelujejo jih še danes.

Helikopter, ogledate si lahko daljši posnetek sestrelitve, bi naj v težave zašel in končal svojo kariero v okupiranem delu Ukrajine v Donecku.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu