Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zadnje raziskave: Delo stavi na Svobodo in NSi, Dnevnik na SD in Vesno

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th junij 2024, 11:26 dop

Hud polom SD z Matjažem Nemcem za nedeljo napovedujeta raziskavi javnega mnenja, ki sta ju pred začetkom volilnega molka objavila Delo in Dnevnik. Ko gre za referendume sta Mediana za Delo in Ninamedia za Dnevnik napovedali, da bo na neobvezujočih referendumih večina za evtanazijo, preferenčni glas in marihuano v medicinske namene. Napeto bo, po obeh raziskavah, le pri vprašanju ali dovoliti domačo gojenje in rabo marihuane. Po Delu je pri tem rezultat povsem izenačen, pri Dnevniku pa z rahlo prednostjo vodijo ljubitelji marihuane. Referendumi so neobvezujoči in precej nepomembni, vse rešitve bi namreč lahko koalicija uzakonila že davno tudi brez njih, če bi to želela. A težave imajo s stroko in konkretnimi rešitvami, ki imajo lahko tudi slabe posledice. Bizarnost dogajanja kaže, ker je evtanazijo, za katero bo kot kaže na referendumu odločna večina, Svoboda nedavno v parlamentu zavrnila. Potem pa o tej svoji odločitvi razpisala referendum.

Primerjava s prejšnjimi volitvami: Polom SD

V primerjavi s prejšnjimi EU volitvami se bo delež SD praktično prepolovil in dobili bodo mandat manj. Obe raziskavi pa kažeta tudi, da bo ta sedež pobrala Vesna z Vladimirjem Prebiličem, ki na prejšnjih volitvah ni nastopala. Po Mediani za Delo se bi naj tik pred volitvami začela močno krepiti Svoboda Irene Jovove, ki bi naj po številu sedežev s tremi dohitela SDS Romane Tomc. Če bo SDS dobila tri sedeže, bo s tem ponovila rezultat s prejšnjih volitev, ki ga je takrat dosegla v koaliciji s SLS. Tokrat SLS nastopa ločeno in ni mogoče izključiti, da si bo z nosilcem Petrom Gregorčičem tudi izborila sedež. Po obeh raziskavah le malo zaostaja za NSI Mateja Tonina. Poslabšanje rezultata v primerjavi s prejšnjimi volitvami bo, se zdi, doletelo tudi NSi. Skoraj brez možnosti za preboj pa je, vsaj po raziskavah javnega mnenja, Levica Nataše Sukič, ki ji Mediana in Ninamedia napovedujeta celo nižji delež kot pred petimi leti, ko je listo vodila še Violeta Tomić.

Zanimivo je, v čem se napovedi Dela in Dnevnika razlikujeta. Po Delu sta precej boljši kot po Dnevniku “liberalni” Svoboda in NSi. Obratno pa po Dnevniku, odstopata navzgor levi SD in Vesna. Različen je celo vrstni red na vrhu, po Delu je NSi pred Vesno in SD, po Dnevniku pa Vesna pred SD in NSi. Čisto na vrhu sta po vseh raziskavah ves čas SDS in Svoboda.

Podobne deleže kot Levica dosega tudi Resni.ca. Zoranu Stevanoviću Delo in Dnevnik ne napovedujeta možnosti vstopa v evropski parlament.

Bolj dolgoročni pogled nihanj po različnih raziskavah javnega mnenja je takšen:

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu