Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

So medij za “novi” obraz EU volitev ustvarili proruskega Stevanovića ali prohamas Prebiliča?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th maj 2024, 08:31 dop

Precejšen upad popularnosti Vesne z nosilcem Vladimirjem Prebiličem, ki ga je prehitela SD z Matjažem Nemcem, ne pa še NSi z Matejem Toninom, kaže primerjava sinoči objavljene raziskave Mediane na POP TV z raziskavo Ninamedie za Dnevnik pred nekaj dnevi. Po nastopih v medijih poskuša Prebilič, tudi s širjenjem precej skrajne propagande, ki je še Hamas ne uporablja, privabiti volivce, ki simpatizirajo s Palestinci in interesi Irana v ozadju. Spopad za te volivce poteka tudi v vladi, kjer se na vso moč prepirajo, kdaj bi priznali Palestino in to s precej bizarno idejo, da bo odločitev naših vladnih strank vlivala na razplet konflikta na Bližnjem Vzhodu.

Raziskavam javnega mnenja ni preveč verjeti, rezultat zgrešijo tudi še zadnje dni, včasih tudi močno. Evropske volitve so še posebej zapleten zalogaj, ker je udeležba praviloma nizka. Zanimiv podatek pa so vsaj vrstni redi. Na vrhu je še naprej SDS z Romano Tomc pred Svobodo z Ireno Jovevo.

Romana Tomc Foto: tw

Ko gre za majhne igralce je po Mediani presenetljivo visoko Resni.ca Zorana Stevanovića, ki je po Mediani pred Levico Nataše Sukič in povsem za repom NSi. Stevanović slovi po zelo proruskih stališčih, ki so blizu pogledom skrajno desnih strank po Evropi, denimo Alternative za Nemčijo. Pri nas jih bolj zastopajo na skrajni levi, kjer imamo skupine, ki so za mir na način, da se po napadu Rusije na Ukrajino, ko ruski vojski ni uspelo zasesti prestolnice Kijev, ji je pa v desetletju, kar poskuša sosednji državi ukrasti ozemlja, uspelo okupirati slabo petine ozemlja te države, onemogoči Ukrajino, ki ji Zahod ne sme pomagati v spopadu z veliko večjo silo. Zamisel je, da če Ukrajina izgubi, bo konec vojne. Ruska zamisel.

Več kot štiri odstotke, kar bi bilo dovolj za vstop v DZ, ni pa dovolj za vstop v EU parlament, bi po Mediani zbral tudi SLS s Petrom Gregorčičem, kar je kar dosežek, ker ga veliki mediji pod vplivom vladnih strank poskušajo onemogočiti, ker je napačen “novi obraz”. Z napačnega konca. Bolj desnega. Prozahodnega.

Bolj dolgoročna nihanja po različnih raziskavah, na začetku sicer še niso merili vseh list, ker še ni bilo znano kdo kandidira, in je zaradi tega grafični prikaz le informacija, so takšna:

Primerjava z rezultatom zadnjih evropskih volitev pokaže še dodatno dimenzijo, po kateri izgubljajo skoraj vse parlamentarne stranke. Najbolj SD. Edina izjema je SDS, če pri tej upoštevamo, da je na prejšnjih volitvah nastopala v koaliciji s SLS, tokrat pa je sama. Če k deležu SDS prištejemo delež SLS, je seštevek precej nad doseženim na prejšnjih volitvah. Najslabše za zdaj kaže stranki NOT Violete Tomić.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim (denimo, pet parlamentarnih) niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu