Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Javno mnenje: Na javni RTV slabi v matematiki

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:04 pop

O rezultatih raziskave javnega mnenja, ki jo je včeraj po Mediani objavila POPTV, danes poroča tudi MMC. To je spletni portal javne televizije.

Že v naslovu pa dokazujejo, da imajo težave z matematiko. Zapisali so namreč, da je med 15 odstotki za SDS in 16,6 odstotki za LMŠ le odstotek in pol razlike.

Razlika je v odstotkih seveda dobrih deset in ne odstotek in pol. To je kar precejšnja napaka.

To je sicer običajna šlamparija novinarjev, ki na hitro pišejo. Ko sem bil mlajši, se mi je že zgodilo. Vtisne se v spomin, ko te urednik opozori. Da pa to resen medij zagreši v naslovu, pa kaže, da bi kak hitri tečaj odstotnih računov potrebovali tudi šefi, uredniki torej.

Tako so zagrešili napako v naslovu:

V spletnem časopisu rezultate različnih raziskave primerjam medsebojno in z volitvami in zato opravim preračune, ki pokažejo, kakšen je rezultat, če upoštevamo le opredeljene volivce. Tam se dodatno pokaže, da so odstotki zapletena stvar. Brez strankarsko neopredeljenih dobi SDS 23,0 odstotka, LMŠ pa 25,4. Po preračunih MMC je razlika že 2,4 odstotka. Dejansko pa, seveda, v obeh primerih enakih dobrih deset odstotkov.

Primerjava ob izpuščenih neopredeljenih je takšna:

Več o primerjavah rezultatov raziskav in volitev lahko preberete v članku, kjer to analiziram: Po poptv lmš rahlo pred sds kar manjša-možnost-padca vlade in predčasnih volitev

s

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu