Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Asta Vrečko “krade” Golobu, SDS spet pred Svobodo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th september 2023, 02:08 pop

Štiri odstotne točk več ali skoraj podvojila bi rezultat Levica Aste Vrečko, če bi bile volitve včeraj. Skoraj štiri odstotne točke pa bi v primerjavi z volitvami hkrati izgubila Svoboda Roberta Goloba. To je pokazala raziskave Mediane, katere rezultate je včeraj objavil POP TV, če upoštevamo le za stranke opredeljene volivce, kar omogoča primerjavo z volitvami. Pravzaprav je Svoboda izgubila še precej več, po volitvah se je namreč združila s strankama LMŠ in SAB. Ti dve stranki, ki sta lani ostali pod pragom štirih odstotkov, je v seštevku volilo 6,3 odstotka volivcev, torej krepko več kot Levico. Svoboda je torej izgubila za precej več kot dve Levici. Levica pa je po POP TV včeraj na volitvah prehitela tudi SD Tanje Fajon. Ob Levici pa bi svoj rezultat v primerjavi z volitvami krepko popravila le še SDS Janeza Janše: za več kot sedem odstotnih točk. Po merjenju za POP TV bi SDS to nedeljo spet prehitela Svobodo. V parlament pa bi prišla še Resni.ca Zorana Stevanovića. A komaj.

Manj srečni kot v Levici in SDS so ob rezultatih verjetno v NSi Mateja Tonina, ki bi med parlamentarnimi strankami končala povsem na dnu in ob Svobodi edina z nižjim rezultatom kot na volitvah. Primerjave v daljšem obdobju kažejo, da se Svoboda in SDS že nekaj časa izmenjujeta na vrhu, druge tri manjše stranke pa so precej nižje. Po različnih raziskavah so deleži in vrstni redi SD, Levice in NSi zelo različni, kar kaže bolj nenavadnosti merjenj in ne nujno dejanskih sprememb popularnosti strank.

Če primerjamo pred tednom v Dnevniku objavljeno raziskavo Ninamedie s tokratno Mediano izstopa neverjetna razlika pri deležih NSi, ki bi po meritvi Mediane dobila skoraj pol manj glasov kot po Ninamedii, namesto 12,7 odstotka 6,6 odstotka, drugačen je tudi vrstni red, med strankami bi bila NSi na petem in ne tretjem mestu. Tako velikanskih razlik tudi s statističnimi napakami meritev skoraj ni mogoče pojasniti. Zgodile pa se niso prvič. Ko gre za stranke izven parlamenta, ki jih Ninamedia ne ponuja v naboru, raziskava Mediane kaže, da bi Resni.ca Zorana Stevanovića prišla v državni zbor. Druge majhne stranke pa so relativno daleč od praga. Za Konkretno v anketi ni bilo niti enega glasu.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu