Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ustavno sodišče je sodnikom povišalo plače in določilo poračun za nazaj

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 5th junij 2024, 03:25 pop

Ker državni zbor ni popravil plač sodnikov v skladu z odločbo ustavnega sodišča je pet ustavnih sodnikov na zahtevo sodnega sveta plače vsem sodnikom samo povišalo, določili pa so tudi izplačilo poračuna za prenizke plače v preteklosti. Povišane plače se bodo sodnikom prvič izplačale septembra 2024 za opravljeno sodniško službo v avgustu 2024. Denar morata zagotoviti vlada in parlament, so odločili sodniki s petimi glasovi proti trem. Za povišanje sodniških plač s sodno odločitvijo so glasovali Rok Čeferin, Klemen Jaklič, Rajko Knez, Rok Svetlič in Katja Šugman Stubbs. Sodnik Marko Šorli je bil pri odločanju v tej zadevi izločen. Proti so glasovali sodnici Neža Kogovšek Šalamon, Špelca Mežnar in predsednik Matej Accetto. Sodnica Šugman Stubbs ter sodnik Jaklič sta spisala pritrdilni ločeni mnenji. Sodnici Kogovšek Šalamon in Mežnar ter sodnika Accetto in Knez pa delno odklonilna ločena mnenja

Pri povišanju plač se morajo upoštevajo plačni razredi sodniških funkcij, kot so bili v veljavi na dan 1. 6. 2012, usklajeni s stopnjo rasti cen življenjskih potrebščin v obdobju od 1. 6. 2012 do 31. 12. 2023. Za uskladitev se uporabi uradni podatek Statističnega urada o rasti cen življenjskih potrebščin v upoštevnem obdobju, je odločilo sodišče. Pri izplačilu te plače se sodnikom izplačajo tudi razlike med plačami, kot bi jih, upoštevaje na prej opisan način usklajene plačne razrede, sodniki prejeli za opravljeno sodniško službo v obdobju od 3. 1. 2024 do konca julija 2024, in plačami, ki so jih sodniki že prejeli oziroma jih bodo prejeli v obdobju od 3. 1. 2024 do konca julija 2024.

Kakšne bodo točne vsote, ni zapisano. Sodni svet je sicer predlagal, da bi se vsem sodnikom plače s posebnim dodatkom povišale za 1072 evrov, obveljala bi od 1. 6. 2023, kar pomeni, da bi vsi sodniki dobili poračun za daljše obdobje kot ga je zdaj določilo ustavno sodišče. A njihov predlog za oceno ustavnosti je ustavno sodišče zavrglo. In samo določilo plače in poračun.

Če bi povišica sodnega sveta obveljala, bi imel ducat vrhovnih sodnikov višje plače kot premier Robert Golob s 6.547 evri. Tudi zdaj bo verjetno tako. Večina pa višje plače od predsednice republike Nataša Pirc Musar s 6.493 in predsednika ustavnega sodišča Matej Accetto s 6.337 evri. Ali bi povišica lahko veljala tudi za ustavno sodišče, ni jasno. Ko je pred letom vlada parlamentu predlagala poseben Golobov dodatek za 600 evrov, ustavni sodniki niso bili vključeni. Vsi vrhovni sodniki pa bi imeli, če sodnemu svetu uspe, višjo plačo od predsednice državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je prejela 6.279 evrov. Najnižjo plačo ima zaradi mladosti, na višino vpliva dodatek za delovno dobo.

Kakšne so plače na vrhu sodstva si lahko preberete tukaj:

Celotna sodba, kako se morajo plače povišati, je takšna:

Ločena mnenja so:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu