Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Đorđević ne prikriva več plač vrhovnih sodnikov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th januar 2024, 06:46 pop

Teden po ustavnem sodišču so tudi iz vrhovnega sodišča razkrili višino plač vseh vrhovnih sodnikov. Zaradi stavke sodnikov sem za podatke prosil tudi vrh sodstva in ne kot običajno le parlament, vlado in predsednico republike. V sodstvu so o tem, ali ljudje smejo izvedeti, kakšne bruto plače dobijo najvišji sodni funkcionarji, imeli najprej pomisleke in podatkov niso poslali takoj. Zdaj pa so jih vendarle vsi. Uradni podatki o ta mesec izplačanih plačah kažejo, da je Đorđević najboljše plačan šef vseh vej oblasti, ker ima največ delovne dobe. Najslabše plačana je zaradi mladosti šefica parlamenta Urška Klakočar Zupančič (Svoboda). Mlad je biti lepo, splača pa se ne.

Najbolje in najslabše plačan šef veje oblasti. Miodraga Đorđević in Urška Klakočar Zupančič Foto: DZ/ Matija Sušnik

Đorđević je dobil 17 evrov več kot sem prejšnji teden ugibal po podatkih na portalu javnih plač: 6.684 evrov in ne 6.667 evrov bruto plače.

Bruto plače vrhovnih sodnikov in višina, če bi obveljala zahteva sodnega sveta ustavnemu sodišču, da bi vsem sodnikom plače povišali za 1072 evrov, so takšne:

Zneski vključujejo osnovno bruto plačo, dodatek za delovno dobo in za nekatere sodnice in sodnike še položajni dodatek za vodenje oddelka, vsi zneski predstavljajo obračun plače za mesec december 2023, izplačila za prehrano, prevoz in nadomestilo za uporabo lastnih sredstev niso vključena, so opozorili iz vrhovnega sodišča.

Sodni svet je ustavnemu sodišču predlagal, da bi povišica 1072 evrov za sodnike obveljala od 1. 6. 2023, kar pomeni, da bi vsi sodniki dobili še poračun za nazaj. Če povišica obvelja, bi imel ducat vrhovnih sodnikov višje plače kot premier Robert Golob s 6.547 evri. Večina pa višje plače od predsednice republike Nataša Pirc Musar s 6.493 in predsednika ustavnega sodišča Matej Accetto s 6.337 evri. Ali bi povišica lahko veljala tudi za ustavno sodišče, ni jasno. Ko je pred letom vlada parlamentu predlagala poseben Golobov dodatek za 600 evrov, ustavni sodniki niso bili vključeni. Vsi vrhovni sodniki pa bi imeli, če sodnemu svetu uspe, višjo plačo od predsednice državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je prejela 6.279 evrov. Najnižjo plačo ima zaradi mladosti, na višino vpliva dodatek za delovno dobo.

Izjema je vrhovna sodnica Jonika Trontelj Marflak, za katero se pa zdi, da ta mesec ni dobila celotne plače. Kako bi po zahtevi sodnega sveta v primerjavi s šefi drugih vej oblasti poskočila plača Đorđevića, kaže grafika:

Celoten originalen izpis podatkov, ki mi ga je poslalo vrhovno sodišče, je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu