Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je sodni svet znorel: Đorđeviću krepko več plače kot Golobu in še poračun deset tisoč evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd januar 2024, 08:07 pop

Sodni svet ustavnemu sodišču predlaga povišanje plač vsem sodnikom, po katerem bi bil šef vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević daleč najboljše plačan funkcionar države, po plači pa bi bil daleč pred predsednico republike Natašo Pirc Musar in premierom Robertom Golobom. Povišanje predlagajo z razlago, da so najslabše plačani sodniki zdaj slabše plačani od najslabše plačanih poslancev. Ne povedo pa, zakaj bi Đorđeviću in številnim drugim vrhovnim sodnikom dodelili bistveno višje plačilo kot predsednici republike ali premieru in jim izplačali še poračun za nazaj na ravni deset tisoč evrov.

Đorđević je že najbolje plačani funkcionar na vrhu vej oblasti

Te dileme celo povsem zamolčijo. Đorđević, ko sem ta teden prosil za podatke o točni višini bruto plač vrhovnih sodnikov, tega javnosti ni zagotovil. Prikrivajo svoje plače. A dejstev ni mogoče skriti. Miodrag Đorđević je po zadnjem dostopnem podatku na portalu javnih plač lani mesečno dobival okoli 6.667 evrov bruto plače. Ko gre za najvišje državne funkcionarje je bil s tem, ker je najstarejši in ima največ delovne dobe, najbolje plačan funkcionar katerekoli vej oblasti. To je tisto, kar prikrivajo.

Imitacija revolverja predsednika vrhovnega sodišča. Nanjo je na omrežju X opozoril Rajko Gerič, posnetek je objavil časopis Dnevnik ob intervjuju.

Vodilni drugih vej oblasti, ki svojih plač ljudem ne prikrivajo, so za december ta teden dobili: premier Robert Golob 6.547, predsednica republike Nataša Pirc Musar 6.493, predsednik ustavnega sodišča Matej Accetto 6.337 in predsednica državnega zbora  Urška Klakočar Zupančič 6.279 evrov. Sodni svet je z ustavno pritožbo ustavnemu sodišču ta teden predlagal povišanje plač vsem sodnikom s posebnim dodatkom 1072 evrov. Tak dodatek bi jim naj ponujala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan (SD). S tem bi bil vrstni red, ko gre za vodenje vej oblasti, nenadoma takšen: Đorđević 7.739 evrov, Accetto (če bi povišanje veljalo tudi za ustavne sodnike, kar pa ni nujno) 7.409 evrov, Golob 6.547 evrov, Pirc Musar 6.493 evrov in Klakočar Zupančič 6.279. Dejanski stroški vseh teh plač so višji, ker mora delodajalec plačati še dodatne prispevke in davke (bruto bruto).

Brez upoštevanja teh dodatnih plačil delodajalca, bi bila lestvica po predlogu sodnega sveta takšna:

Zakaj si Đorđević zasluži krepko višjo plačo od Goloba in Nataše Pirc Musar, ki sta bila izvoljena na volitvah in nimata dosmrtnega sodniškega mandata in zakaj bi mu morala država plačali celo nekakšno poplačilo “krivice” za nazaj, iz sodnega sveta niso konkretno nič pojasnili.

Goloba in Pirc Musarjevo bi preskočil še kup sodnikov

So pa o sporu, ki so ga sprožili pred ustavnim sodiščem, da bi si povišali plače, zapisali:

Ker Državni zbor in Vlada v postavljenem roku do 3. 1. 2024 nista uresničila odločbe Ustavnega sodišča št. U-I-772/21 z dne 1. 6. 2023, je Sodni svet 16. 1. 2024 vložil novo zahtevo za oceno ustavnosti določb Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS), ki urejajo sodniške plače s predlogom za določitev načina izvršitve navedene odločbe. Sodni svet v zahtevi poudarja, da je zaradi že ugotovljene protiustavnosti določb ZSPJS, ki se še vedno uporabljajo, ogrožena sodniška neodvisnost. Materialni položaj sodnikov in s tem poseg v njihovo neodvisnost zaradi makroekonomskih razlogov in opustitev dolžnih ravnanj nosilcev zakonodajne in izvršne oblasti se namreč še nadalje stopnjuje. Kot primerno začasno rešitev Sodni svet ocenjuje predlog zakona Ministrstva za pravosodje, ki ni bil sprejet zgolj zaradi pomanjkanja politične volje glede na potrebni obseg sredstev. Tako Sodni svet v zahtevi predlaga, da Ustavno sodišče določi, da sodnikom poleg plače in drugih prejemkov pripada še dodatek za opravljanje sodniške funkcije v višini 1.071,59 EUR bruto mesečno za polni delovni čas, ki naj se usklajuje na način, kot se bodo usklajevale plače v javnem sektorju. Predlagana rešitev naj se uporablja začasno od ugotovitve protiustavnosti dne 1. 6. 2023 do celovite ureditve plačnega sistema za sodnike.”

Uporaba od 1. 6. 2023 pomeni, da bi Đorđeviću ob dvigu plače, da bi imel veliko višjo kot šefi drugih vej oblasti, izplačali še poračun za nazaj. In drugim sodnikom tudi. Za vsak mesec več kot tisoč evrov. Realno, če bo ustavno sodišče presojalo nekaj mesecev, vsaj deset tisoč evrov poračuna vsakemu sodniku. Številni vrhovni sodniki pa bi bili po tem krepko bolje plačani od šefa vlade in predsednice države.

Da bi to dosegli, so iz sodniških vrst napovedali celo onemogočanje izvedbe evropskih volitev.

Na portalu javnih plač je mogoče oceniti, kakšne plače bi po zahtevi sodnega sveta dobili drugi vrhovni sodniki. In ne le Đorđević. Petnajst vrhovnih sodnikov svetnikov je po zadnjem dostopnem podatku dobilo skupaj 85.732 evrov plače ali povprečno vsak 5.715 evrov bruto plače. Če sodni svet uspe, bi povprečno vsak dobil, 6.786 evrov. To je krepko več od premiera in predsednice republike. Še dvanajst “navadnih” vrhovnih sodnikov je po zadnjem dostopnem podatku za lani mesečno prejelo 63.500 evrov ali povprečno vsak 5.291 bruto plače.

Točne podatke o višini plač vseh vrhovnih sodnikov, ker jih z vrhovnega sodišča prikrivajo, še čakam. Z dodatkom, ki ga zahtevajo, bi vsak “navadni vrhovni sodnik” povprečno dobil 6363 evrov. In poračun za nazaj. Deset tisoč evrov, lahko približno ocenimo. Podatki o višinah bruto plač so črpani od tukaj:

Celotna zahteva sodnega sveta, kako naj ustavno sodišče sodnikom močno poviša plače po idejah našega velikodušnega pravosodnega ministrstva, ki sodnikom podobno velikodušno kupuje tudi nove stavbe, je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (9)

https-spletnicasopis-eu