Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ne na Kitajsko, svetuje zunanje ministrstvo ob koronavirusu, o evakuacijah nič

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:38 pop

Zunanje ministrstvo se je odzvalo na evakuacije diplomatov in državljanov, ki jih iz Kitajske izvajajo druge države, na prekinjanje letalskih in drugih povezav in celo zapiranje mej, za kar se je ob Rusiji po napovedi stavk zdravstvenih delavcev deloma odločil celo Hongkong, ki sicer sodi pod Kitajsko.

Stavko zdravstveni delavci tam nadaljujejo. Zahtevajo popolno zaprtje meje. Doslej so tam odkrili 15 okuženih.

Veliko skrbi hitro širjenje bolezni povzroča, čeprav je smrtnost precej nižja kot je bila ob podobnih virusih v preteklosti, denimo ob Sarsu, ker veliko število obolelih takoj potrebuje nujno in obsežno zdravstveno pomoč, kar povsem preobremeni zdravstveni sistem.

Večina doslej umrlih je starejših, kar 8o odstotkov je po prvih podatkih bilo starejših od 60 let. Doslej je umrlo 427 ljudi, več kot 20.000 je okuženih. To so le uradni podatki. Doslej so obolele odkrili v 25 državah.

Dogajanje povzroča precejšnje pretrese tudi na borzah.

Ker gre za pomembno obvestilo zunanjega ministrstva, ga objavljam v celoti:

Preložite potovanja na Kitajsko


“Slovenskim državljanom svetujemo, da zaradi epidemije novega koronavirusa 2019-nCoV preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko. Hkrati odsvetujemo vsa potovanja v kitajsko provinco Hubei.

Tistim, ki se odločajo za potovanje v tujino, pa svetujemo sklenitev ustreznega zdravstvenega zavarovanja.

Ker prihaja do prekinitev rednih letalskih povezav s posameznimi deli sveta (predvsem s Kitajsko) in odpovedi posameznih poletov, svetujemo vsem, ki se mudijo na najbolj ogroženih predelih, da izkoristijo varno možnost in to območje zapustijo.

Vsi državljani Slovenije, ki se trenutno nahajajo na ozemlju Kitajske, lahko sporočijo svojo lokacijo v državi, število družinskih članov, s katerimi prebivajo na Kitajskem ter način, na katerega naj veleposlaništvo posreduje nujne informacije v zvezi z epidemijo in pomembnejše konzularne informacije, veleposlaništvu RS v Pekingu preko elektronskega naslova: consular-beijing.mzz(at)gov.si ali izpolnijo obrazec “Podatki o potovanju v tujino”.

Kljub svetovnim razsežnostim koronavirusa se s pretehtanim in pametnim upoštevanjem nasvetov lahko zmanjša možnost okužbe oziroma še posebej možnost prenosa virusa. Naša predstavništva v tujini vzdržujejo stike z državljani v rizičnih krajih in jim pomagajo z nasveti, kako lahko zavarujejo sebe oziroma svoje bližnje. Svetujemo, da se predhodno pozanimate o zdravstvenih službah na lokaciji za pridobitev splošnih informacij ter se seznanite z navodili postopanja v primeru znakov bolezni.

Na letališčih in mejnih prehodih se vzpostavlja kontrola varnosti in uveljavlja karantena za vse potencialne okužene ljudi. Letalske družbe ob vstopu na letala potnike preverjajo in imajo v primeru suma na bolezen pravico, da potnika zavrnejo.

Ministrstvo za zunanje zadeve pazljivo spremlja razvoj epidemije in skladno s tem oblikuje svoja opozorila in potovalne nasvete za posamezne države, ki jih najdete na spletnih povezavah (navajamo primer potovalnega in varnostnega nasveta za Kitajsko).

V nadaljevanju navajamo spletni mesti z osnovnimi informacijami:

Nacionalni inštitut za javno zdravje (priporočila potnikom):

Več informacij o obolenju, ki ga povzroča koronavirus, lahko najdete na spletni strani.
NIJZ Koronavirus

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni

Koronavirus 2019

Še več informacij o obolenju, ki ga povzroča koronavirus, lahko najdete na tej spletni strani.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu