Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Klofuta Pirc Musarjevi: Poslanci so ji zavrnili Pirnata, Bohlovo in Vindiša

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd maj 2024, 02:42 pop

Državni zbor izmed štirih kandidatov, ki jih je predlagala predsednica republike Nataša Pirc Musar, ni izbral treh novih članov sodnega sveta. Za člana sodnega sveta so poslanci v dveh glasovanjih potrdili le Marka Novaka, zavrnili pa so kandidature Tanje Bohl, Rajka Pirnata in Valterja Vindiša.

Novak je bil izvoljen že v prvem krogu glasovanj. A zaradi načina glasovanja, ki ni omogočal zavrnitve. Vsak poslanec je lahko glasoval le za. A za največ tri kandidate. Lahko pa tudi manj. V prvem krogu je od 80 glasujočih kar 40 poslancev oddalo neveljavne glasovnice, ko niso glasovali za nikogar. Od 40 veljavno glasujočih jih je bilo za Marka Novaka 28, za Rajka Pirnata 13, Tanjo Bohl enajst in za Walterja Vindiša sedem.

Poslanci so, ker je bil prvič izvoljen le Novak, glasovali še drugič, ko so odločali le še, ali bi potrdili Pirnata in Bohlovo, ki sta v prvem krogu med poraženimi zbrala največ glasov. Tokrat je bilo mogoče glasovati proti. Oba so poslanci v drugo odločno zavrnili. Za Pirnata je bilo 16 poslancev, proti 65, za Bohlovo 12 poslancev, proti 68.

Glasovanje je bilo tajno.

Koalicija pa si je poslanca Svobode Tomaža Laha nastavila za predsednika preiskovalne komisije, ki bo na zahtevo državnega sveta preiskovala, kako je Robert Golob iz GEN-I preko podjetja Vesne Vuković plačeval novinarje portala Necenzurirano, poslovanja zasebnega Golobovega podjetja Star Solar in morebitno financiranje kampanje Svobode iz GEN-I z nenavadnimi nakazili na Balkan. S tem poskušajo preprečiti resno preiskavo, ki so jo doslej poskušali onemogočiti že na cel kup različnih načinov.

Pred glasovanjem je Jernej Vrtovec iz NSi opozoril:

“Da to vodi koalicijska stranka, je v posmeh instituciji preiskovalne komisije in na tem področju zaradi tega kot demokratična družba nazadujemo in tudi ta videz nepristranskosti same preiskave, bo za vedno pustil potem senco dvoma v celoten proces. Prav je, če se govori o domnevnih zlorabah, da se domneve preiščejo, in če nihče nima nič za skrivati, potem se te stvari enostavno preiščejo in se dovoli tistemu, ki ima interes, da se preišče, da vodi preiskavo. Torej, kakšen je interes poslancev Gibanja Svobode, da preiščejo predsednika Gibanja Svobode, in kako zadostimo v tem elementu, v tem demokratičnem procesu temu, da bomo kot demokratična družba, država, napredovali? V nobenem primeru. Če je bilo v preteklosti kdaj izglasovano, da koalicija preiskuje samo sebe, je bila to napaka, kot delate zdaj napako vi. Torej, ta trud, ki ga vlagate, da se slovenska energetika v povezavi s politiko ne preiskuje, je v bistvu problematičen z vidika demokratičnega procesa, zaradi tega bomo v Novi Sloveniji glasovali proti temu predlogu. Ob tem pa opozarjamo, da v kolikor se bo zdaj glasovalo na tak način, kot je predlagano, bo pa čas za razmislek, da se ustanovi novo preiskovalno komisijo, ki se bo resno ukvarjala s to zgodbo, ki smo ji priče in se o njej pogovarjamo že dalj časa in je zdaj okrnjena s strani same koalicije.”

Jernej Vrtovec (NSi) Foto: DZ/ Matija Sušnik

Že pred tem so soglasno za novega poslanca Svobode potrdili Branka Zlobka, ki je sedež dobil do konca mandata zaradi odstopa Monika Pekošak, ki se seli na državni DARS, ki ga obvladuje stranka Svoboda. Sedež bi moral sicer pripasti Dimitriju Zadelu, a je ta opravljanje poslanske funkcije za Svobodo zavrnil.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu