Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Švarc Pipanova in Šoltes še kar brez služb, prihaja Zlobko

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th maj 2024, 02:17 pop

Ker Dimitrij Zadel ni sprejel nadomestne poslanske funkcije je državna volilna komisija parlamentu predlagala, naj za novega poslanca Svobode potrdijo Branka Zlobka. Zlobka bodo potrdili na seji DZ, ki se začenja danes. Monika Pekošak je odstopila kot poslanka, ker se seli na državni DARS, ki ga, ko so se tam znebili kadrov NSi, obvladuje stranka Svoboda. Prejšnji teden je Pekošakova dobila še zadnjo poslansko plačo za delo do 26.4. Bruto 4.110 evrov. Zlobko je upokojenec, šef lovcev na Kočevskem, karierno pa je bil policist in vojak.

Poslanskih “odstopov” iz Svobode je bila zadnje čase cela serija. Odšli so Dejane ZavecMartin Marzidovšek in po odstopu z ministrske funkcije tudi Danijelu Bešič Loredanu, ki se je odpovedal tudi poslanskemu sedežu. 

Svoboda bo imela po potrditvi Zlobka spet 40 glasov v parlamentu. Na volitvah so jih dobili 41, a je iz poslanske skupine izstopila še Mojca Pašek Šetinc, ki so jo pred tem vrgli iz stranke z razlago predsednika Roberta Goloba, da igra na napačen gol. Ni pa Pašek Šetinčeva odstopila kot poslanka.

Mojca Šetinc Pašek (nepovezana poslanka) Foto: DZ/Matija Sušnik

Serija odstopov in menjav se je zgodila tudi v vladi. Ob že omenjenemu Bešič Loredanu, ki mu je spodletela reforma zdravstva, je Svoboda izgubila tudi svoj drug veliki up, ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik, ki ji je propadlo zvišanje plač funkcionarjem, ker se je pokazalo, da je bolj kot javne plače urejala denar za domnevno spodbujanje nevladnih organizacij v smeri svoje družine in prijateljev. Pri plačah v javnem sektorju pa je kaos. Po odstopu je dobila bolje plačano delo na državnih železnicah. Premier je v DZ odstavil tudi svojo ministrico za kmetijstvo Ireno Šinko in s tem poskrbel za ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki se je moral že prej posloviti iz vlade in je po tem vlekel nadomestilo za politike, ki si nikakor ne morejo najti služb. Našel jo je, ko je postal nadomestni poslanec namesto nove ministrice za kmetijstvo Mateje Čalušić, za katero smo, ko so jo poslanci izvolili, izvedeli, da nima posebej visokih znanstvenih referenc.

Zadnji odstop v vladi se je zgodil na ministrstvu za pravosodje, kjer je morala odstopiti Dominika Švarc Pipan iz SD, ki je pred tem še dosegla, da je vlada odstavila tudi njenega namestnika, nekdanjega šefa računskega sodišča in evropskega poslanca Igorja Šoltesa. Od takrat oba vlečeta nadomestila za politike, ki si nikakor ne morejo najti služb. Prejela sta ju tudi prejšnji teden. Švarc Pipanova 4.725 evrov nadomestila, Šoltes pa 4.387 evrov. Da so šefi računskih sodišč precej politično aktivni pa dokazuje tudi Tomaž Vesel, ki ga šef Svobode Golob v kampanji pred evropskimi volitvami, da bi promoviral svojo stranko, že predstavlja kot kandidata za evropskega komisarja, čeprav se komisije (vlade) praviloma sestavljajo šele po volitvah.

EU kandidati Svobode z Veselom in Golobom Foto: uradna stran Svobode

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu