Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Putin zamenjal ministra za obrambo Šojguja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 13th maj 2024, 03:40 pop

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je bil brez resnih tekmecev ponovno izvoljen za predsednika, je skoraj takoj po ponovni prisegi zamenjal ministra za obrambo Sergeja Šojguja, ki je obrambno ministrstvo vodil od leta 2012. Pred tem je bil Šojgu več kot desetletje minister za izredne dogodke.

Zamenjava obrambnega ministra kaže, da so v posebni vojaški operaciji, kot brutalen napad na sosednjo Ukrajino opisujejo v Rusiji, resne težave. Če bi šlo za zmagovito dogajanje obrambnega ministra Putin ne bi menjaval. Največja zadrega Rusija so velikanske žrtve, mrtvih ali ranjenih bi naj bilo okoli pol milijona ruskih vojakov. Hude izgube imajo tudi zadnje tedne, ko pogosto dnevno izgubijo več kot tisoč vojakov. Zaradi velikanskih žrtev je pred letom prišlo do upora skupine Wagner Jevgenija Prigožina, ki je Šojguja in njegovega namestnika Valerija Gerasimova obtožil, da sta kriva za deset tisoče nepotrebnih žrtev, med drugim, ker nista poskrbela za pravočasno dostavo municije.

Očital je, da prostovoljci v velikem številu umirajo, da lahko nesposobni debeli mački še naprej sedijo v svojih luksuznih pisarnah. Ocenil pa tudi, da je celoten napad na Ukrajino temeljil na lažeh.

Kmalu po tem uporu je Prigožinov reaktivec z večino vrha skupine Wagner nenadoma padel iz neba na poletu iz Moskve proti Petrogradu. Putina ni bilo na pogreb Prigožina, ki je bil v preteklosti njegov tesen zaupnik.

Že pred zamenjavo Šojguja je zadnje tedne pozornost pritegnila aretacija Šojgujevega namestnika in tesnega sodelavca Timura Ivanova z obtožbami o obsežnih krajah vojski, kar je nakazovalo, da se položaj maje tudi Šojguju. Izginilo bi naj za deset tisoče tankov T-90M denarja.

Novi obrambni minister bo Andrej Belousov, poročajo ruski mediji.

V Ukrajini dogajanje odmeva tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu