Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prigožin umrl v strmoglavljenju letala, mrtev tudi Utkin, Putin naglo odšel iz Kurska

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd avgust 2023, 10:14 pop

Šef zasebne vojske Wagner Jevgenij Prigožin je med žrtvami strmoglavljenja poslovnega letala v Rusiji. Tako kaže v Rusiji objavljen spisek oseb na letalu, ki je strmoglavilo v regiji severo zahodno od Moskve. Med umrlimi bi naj bil tudi leta 1970 rojeni ustanovitelj skupine Wagner Dimitrij Utkin. O smrti obeh “glav” skupine Wagner pišejo mediji, ki so blizu tej zasebni vojski nekdanjega Putinovega tesnega sodelavca in bogatega ruskega tajkuna Prigožina.

Da je mrtev Prigožin, poročajo tudi uradni ruski mediji. Ruski predsendik Vladimir Putin bi naj prekinil svoj obisk in na hitro zapustil Kursk, kjer je bil na proslavi osemdesete obletnice velike tankovske bitke leta 1943.

Na letalu, šlo naj bi za brazilski “Embraer Legacy 600” v lasti skupine Wagner (Prigožina), bi naj bilo deset oseb. Sedem potnikov in trije člani posadke. Potovali so iz Moskve proti Petrogradu. Iz spletnih kanalov povezanih s Prigožinom prihajajo namigi, da je poslovno letalo sestrelila ruska zračna obramba. Po poročanju ruskih medijev pa oblasti preverjajo tudi, ali je bil padec letala posledica terorističnega napada.

Jevgenij Prigožin, skupina Wagner, med pohodom proti Moskvi

Posnetek letala po strmoglavljenju in tudi padanja, je takšen:

Na spletu je tudi nekaj odzivov z dvomi, da gre za zaigrano zgodbo:

V uporu proti Moskvi junija letos je Prigožin v pohodu s svojo zasebno vojsko proti Moskvi, ko jih presenetljivo nihče ni poskusil resno ustaviti, prišel vse do predmestij Moskve in tam so se sami ustavili. Verjetno tudi, ker sploh niso računali, da bi res lahko prišli do Kremlja. Končalo se je s posredovanjem beloruskega predsednika in z dogovorom z Vladimirjem Putinom o selitvi Prigožina in njegove vojske, za katero je bil ves čas Putin sam, v Belorusijo. Med pohodom proti Moskvi je ta Prigožinova zasebna vojska sestrelila več helikopterjev in tudi letalo, umrlo je več pilotov in članov posadke. Leta 1961 rojeni Prigožin je pozneje pojasnil, da so se je za marš proti Moskvi odločili v protest proti napakam vrha obrambnega ministrstva in vojske in da obžaluje, da so “bili prisiljeni sestreliti” helikopterje in letalo in da obžaluje smrti pilotov in drugih v teh plovilih. Prigožin pa je opozoril tudi, da namen pohoda ni bil državni udar in zamenjava Putina. Odstaviti je poskušal le po njegovem mnenju povsem nesposoben vojaški vrh pod Putinom. Prigožina v Belorusiji po dogovoru o umiku ni bilo opaziti, bil bi naj v Petrogradu in nazadnje v Afriki.

Med potniki padlega reaktivca bi naj bil tudi leta 1970 rojeni Dimitrij Utkin, nekdanji oficir posebnih enot ruske vojske, ki bi naj skupino Wagner ustanovil, na telesu bi naj imel več nacističnih tatojev, nadimek Wagner pa je najprej uporabljal sam zase. Javno se je izjemno redko pojavljal.

Celoten spisek potnikov je takšen: Propustin Sergey, Makaryan Evgeniy, Totmin Alexander, Chekalov Valeriy, Utkin Dmitry, Matuseev Nikolay, Prigozhin Evgeniy,

Posadka: Levshin Aleksei, commander, Karimov Rustam, co-pilot, Raspopova Kristina, flight attendant.

Po objavah na spletnih omrežjih je drugo podobno Prigožinovo letalo še nekaj časa krožilo po območju, kjer bi naj strmoglavil poslovni reaktivec s Prigožinom:

Da so zaradi upora proti Putinovem obrambnem ministru in šefu vojske pred Prigožinom nevarni časi in da je med tistimi, ki lahko pade z balkona ali popije preveč močan ruski čaj, ni bila skrivnost.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu