Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mediana: Umik Fajonove in prodaja judovske vile koristi SD

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th marec 2024, 08:34 dop

Svobodo Roberta Goloba bi volilo manj volivcev kot je pred dvema letoma SDS Janeza Janše, Levica Aste Vrečko pa se je, ko obračunava z Mihom Kordišem, znašla tik nad pragom za vstop v parlament, kjer je bila že na zadnjih volitvah. Popravila pa se je podpora SD. To je pokazala raziskava Mediane, katere rezultate je včeraj objavil POP TV z naslovom: “Levica s pol manjšo podporo, prehiteli so jo Pirati, vrnitev SD.” Levica se z velikimi težavami sooča v številnih evropskih državah. Skrajnim levičarjem (nekaj manj pa skrajnim desničarjem) verjetno škoduje obramba politike Vladimirja Putina, katerega brutalen napad na Ukrajino leve stranke praviloma branijo s kritikami zahodnega imperializma in s pozivi Ukrajini k prenehanju vojne, Evropi in ZDA pa k ustavitvi pomoči, kar bi pomenilo zmago Putina. V Sloveniji pa še s pozivi k izstopu iz Nata, ki ga je ravno okrepila Švedska. Putina na podoben način ne podpira Svoboda, a so podatki o podpori pred evropskimi volitvami tudi zanje, še posebej, ker so po zadnjih volitvah vase združila še LMŠ in SAB, precej katastrofični. Se je pa nekoliko popravila podpora SD, ki je nad zanje poraznim rezultatom zadnjih volitev. Lahko bi rekli, da so volivci nagradili, ker se po generalnem sekretarju Klemnu Žibertu umika še predsednica Tanja Fajon in da prodajajo še svojo nekdanjo centralo, znamenito judovsko vilo, ki sta jo zadnje čase od SD najemala s pomočjo Instituta 1. maj prav Fajonova in Žibert.

Če bi se na ta način razpletle volitve, bi vlado sestavljal SDS Janez Janša, brez SDS oblasti skoraj ne bi bilo mogoče sestaviti. Bolj dolgoročna nihanja, ki kažejo predvsem, da je afera sanjske stavbe močno zbila popularnost SD in nekoliko povišala podporo Svobodi, katere padanje se je vsaj začasno ustavilo, so takšna:

Na POP TV so kot najbolj zanimivo stvar raziskave predstavili podatek, da so Pirati prehiteli Levico in bi prišli v DZ. To, da bi bili pred Levico, se je zgodilo prvič. A je vrednost tega podatka nekoliko dvomljiva, ker so meritve pri zelo majhnih deležih še posebej nenatančne, nihanja pa velika. Javnomnenjskim raziskavam tudi sicer ne smemo verjeti preveč. Pogosto so tudi oblika ustvarjanja javnega mnenja. Po meritvi Mediane za Delo pred dvema tednoma bi prag za vstop v DZ prebile tri stranke, ki jih ni v DZ. Ob Piratih še Resni.ca Zorana Stevanovića in SNS Zmaga Jelinčiča. Po POP TV zdaj Resnici in SNS slabše kaže.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim (denimo, pet parlamentarnih) niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu