Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Stranki Svoboda podpora zgrmela. Bodo pomagale Golobove odstavitve?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th oktober 2023, 05:08 pop

Pravo katastrofo Svobodi Roberta Goloba kaže trend padanja podpore v zadnjih treh objavljenih raziskavah javnega mnenja. Iz 35,3 odstotka po Ninamedii za Dnevnik prejšnji mesec so po meritvi Mediana za POP TV padli na 30,6 odstotka, po danes objavljeni meritvi Mediane za Delo pa so le še na 26,6 odstotka. SDS Janeza Janše se je v tem času rahlo okrepila in je zdaj daleč pred Svobodo, ki tako nizko po meritvah javnega mnenja letos še ni bila. Padcu smo priča po odstopih dveh poslancev te stranke, tudi Dejana Zavca, Robert Golob pa je prejšnji teden presenetil s tem, da je kar trem ministrom iz svoje stranke pokazal vrata: ministru za naravne vire Urošu Brežanu, ministrici za kmetijstvo Ireni Šinko in ministrici za javno upravo Sanji Ajanović Hovnik.

Po meritvi Mediane za Delo se je tokrat dobro odrezala tudi NSi Mateja Tonina, ki je pristala na tretjem mestu, na katerem je bila tudi na lanskih volitvah. Deleži te stranke zadnje čase precej nihajo. V zadnjem času je presenetil njihov predsednik Matej Tonin, ki je obsodil kadrovsko čistko koalicije na RTVS, kakršne v zgodovini še nismo videli. V preteklosti je bila NSi, ko je koalicija na hitro spreminjala ureditev, da bi lahko predčasno odstavila direktorje in urednike in nastavila svoje, precej medla. Bolj dolgoročno dogajanje, ko gre za meritve podpore strankam, je takšno:

V primerjavi z meritvijo iste agencije za POP TV pred dvema tednoma je ob Svobodi podporo izgubila tudi Levica Aste Vrečke, ki je bila pa prejšnji teden zelo glasna pri obrambi pravice do splava, ki je sicer nihče v politiki ne odpravlja. Tega ni poskušala ali načrtovala prejšnja vlada Janeza Janše in doslej ni bilo nobenih znakov, da bi to nameravala koalicija Svobode, SD in Levice, ki nam vlada od lanskih volitev. Obratno, aktiviste, ki se borijo za splave, je premier Robert Golob celo javno podprl, da smejo tudi nasilno protestirati proti tistim, ki splavom tradicionalno nasprotujejo. To je predvsem del katoliške skupnosti, proti pa so tudi druge verske skupnosti.

Ko gre za stranke izven parlamenta po raziskavi za Delo na vrhu ostaja Resni.ca Zorana Stevanovića, ki pa tokrat ne bi prišla v državni zbor. Nad dvema odstotkoma so še Pirati, SLS in SNS.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu