Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po Parsifalu in Ninamedii SDS+SLS raste, Joveva šiba Fajonovo, po Mediani drugače

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 07:05 pop

Tik pred nedeljskimi EU volitvami izgublja podporo SD Tanje Fajon, nekoliko pa se še dviga koalicija SDS+SLS, ki jo vodi Milan Zver, ki je po vseh raziskavah na vrhu. To sta pokazali raziskavi javnega mnenja pred nedeljskimi volitvami, ki sta jih včeraj in danes objavila Nova24tv in časopis Dnevnik. Pri obojih je lista LMŠ, ki jo vodi Irena Joveve prehitela listo SD s Fajonovo. Povsem drugo sliko, bolj izenačenih SDS+SLS, SD in LMŠ, ki pa so krepko nižje, sledita pa jim SNS Zmaga Jelinčiča in NSi Ljudmile Novak pa je pokazala zadnja raziskava, ki jo je po Mediani zvečer objavil POPTV.

Jelinčič dol, Jelinčič gor

Pri teh medijskih napovedih je treba biti previden. Praviloma volilni rezultati razkrijejo, da še vrstnega reda na vrhu niso nujno prav pokazale, na razplet v nedeljo pa lahko vplivajo tudi še zadnja medijska soočanja, ki še potekajo.

Grafično prikazujem, kako so podpore po različnih raziskavah nihale zadnje dni. Zaradi medsebojne primerljivosti in primerljivosti z volitvami prikazujem le deleže anketiranih, ki so se opredelili za stranke. Pregled za stranke, ki imajo resne možnosti, da dobijo sedeže, s primerjavo s prejšnjimi evropskimi volitvami, je takšen:

V preglednice so za pet dni nazaj prikazani rezultati raziskave za dnevnik Delo Mediane, ki so podobni kot tokrat ugotovljeni iste agencije za POPTV. Za volitve leta 2014 je pri SDS upoštevan rezultat, ki ga je ta stranka dosegla samostojno, za NSi pa rezultat, ki je bil dosežen v koaliciji s SLS. Za LMŠ ga ni, ker stranka ni obstajala. Ko gre za manjše stranke so razlike med raziskavami še naprej velike. Po vseh pa se zdi, da so Dom Bernarda Brščiča, Povezani Urške Zgojznik in podobni “novinci” brez resnih možnosti.

Primerjava med zadnjimi objavljenimi raziskavami, ki so jih za Novo24TV izvedle agencija Parsifal, za Dnevnik Ninamedia, za POPTV pa Mediana, pri vseh prikazujem le opredeljene volivce, je takšna:

Zadnje raziskave, iz katerih sem črpal podatke za prikaze, so dostopne na povezavah (pri Dnevniku le za tiste, ki plačajo dostop):

sfdds

fs

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu