Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vpliv Damjanića s Paškovo in Šetincem na Ninamedio

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd marec 2024, 12:36 pop

Podpora Svobodi Roberta Goloba se je v primerjavi s prejšnjim merjenjem popravila, a še vedno bi SDS Janeza Janše volilo več volivcev kot vse tri vladne stranke skupaj. To je pokazala včeraj v Dnevniku objavljena raziskava Ninamedie, ki ljudi anketira, koliko podpirajo pet strank v parlamentu. SDS je daleč pred Svobodo, NSI Mateja Tonina pa pred Levico Aste Vrečko in SD Tanje Fajon, ki je trenutno na dnu, je pokazala meritev. Če bi se tako razpletle volitve, bi vlado precej zanesljivo sestavljal Janša.

Za Dnevnik in Ninamedio pa je nekoliko nerodno, ker je Revija Reporter včeraj objavila, da lastnik in direktor Ninamedie Nikola Damjanić poslovno ni brez povezav z dogajanjem v Svobodi, je namreč direktor podjetja Ljubljanski val, katerega lastnik je nekdanji novinar in politik Mile Šetinc, ki je soprog Mojce Pašek Šetinc, to pa so oktobra lani izključili iz stranke zaradi ocene Roberta Goloba, da igra na napačen gol. Konec novembra je Pašek Šetinčeva izstopila iz Svobode. Z Damjanićem pa je bila Pašek Šetinčeva povezana že, ko je bila še urednica na TVS, kar sem razkril pred petimi leti, ko sem poročal o nenavadnih poslih Damjanića na RTVS, h katerim je prispevala. Da je Damjanić direktor podjetja Mileta Šetinca, Erar pokaže tako:

Iz podjetja Ljubljanski val, katerega lastnik je Mile Šetinc, direktor pa Nikola Damjanić, sta zakonca Pašek in Šetinc po oceni Reporteja investirala pol milijona v novo družinsko hišo na obrobju Ljubljane.

Ali povezava vpliva na meritve Damjanićeve Ninamedie, za katero je že dolgo znano, da je poslovno močno povezana z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in njegovim omrežjem, je težko oceniti. Damjanić slovi po hoji po robu. Iz Ninamedie se je v preteklosti umaknil kot direktor in lastnik po tem, ko je njegova agencija dobil posel meritev javnega mnenja za državno RTVS. Posel je bil dogovorjen, ko je bil član programskega sveta RTVS na predlog Jankovićeve Pozitivne Slovenije (PS) in direktor in lastnik Ninamedie. Zakon je to prepovedoval. Ko ni bil več svetnik, se je v Ninamedio vrnil.

Ko sem nenavadno poslovanje Damjanića z RTVS leta 2019 razkril v Spletnem časopisu, je takratni direktor Igor Kadunc poslovanje prekinil. Začelo se je leta 2015 v času generalnega direktorja pred tem Marka Filija. A šlo bi naj za odločitev o poslu majhne vrednosti, ki je bila v pristojnosti direktorice televizije. To je bila takrat Ljerka Bizilj in uredništva informativnega programa, ki ga je vodila Jadranka Rebernik. Damjanić je veljal za nasprotnika Fillija v programskem svetu RTV. Bil je med tistimi, ki so poskušali doseči, da bi oblast na RTV Slovenija prevzela Nataša Pirc Musar. Ki je namesto položaja generalne direktorice na koncu dobila 70.000 evrov odškodnine po poravnavi s Kaduncem. Po neuradnih podatkih je, kot sem poročal pred petimi leti, z idejo o sodelovanju z Damjanićem prišla Mojca Pašek Šetinc. Posel pa je dobil tako, da so na TVS objavili javni razpis in ponudba Damjanićevega podjetja, ki je pred tem izgubilo posle s POPTV, je bila najcenejša. Da ne bi smeli sklepati poslov s podjetjem lastnega svetnika, so pa nekako spregledali.

Ko izginejo Pirati, SNS, Resni.ca…

Za POP TV meritve zadnja leta opravlja Mediana, ki anketiranim ponuja v izbiro vse stranke, ki jih je na zadnjih volitvah volil vsaj odstotek volivcev. Deleži petih strank v parlamentu, ker Ninamedia meri le te, so po meritvi za Dnevnik zaradi tega krepko višji. Po Mediani, zadnja raziskava je bila pred tednom, pa bi tri majhne stranke, ki jih Ninamedia ne meri, celo prišle v državni zbor: Pirati, SNS in Resni.ca.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim (denimo, pet parlamentarnih) niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu