Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Bandlju iz GEN-I 7.320 evrov, Zdolšku 88.663 evrov, 10.733 evrov Kolenko Helblovi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th marec 2024, 05:35 pop

V Tarči Erike Žnidaršič sta bila prejšnji teden dva odvetnika, ki ju plačuje državni GEN-I. Mnenje odvetniške pisarne Mirka Bandlja, s katerim je uprava GEN-I državne svetnika poskušala prepričati, da ne bi preiskovali poslov Roberta Goloba v preteklosti, je državni GEN-I stalo 7.320. To kaže izpisek plačil iz GEN-I, v katerem se 6. marca pojavi plačilo odvetniški pisarni, ki jih običajno plačuje GEN-I. V ceni bi lahko bila še kakšna storitev. Hipotetično tudi nastop v Tarči Erike Žnidaršič, kjer je Bandelj z odvetnikom Stojanom Zdolškom prejšnji teden delal za interese Goloba in njegovega vodstva GEN-I, ki poskuša preprečiti preiskavo nenavadnih poslov tega podjetja v preteklosti, denimo, nakazila 103.000 evrov podjetju, ki ga je ustanovila in dolgo vodila novinarka državnega Siol.net pozneje pa portali necenzurirani Vesna Vuković. Zdolšek iz GEN-I dobiva veliko več. Ni mogoče izključiti niti, da bo plačil Bandlju iz GEN-I v prihodnje še več. To bodo pokazali izpiski v prihodnji mesecih. Za zdaj je edino zadnja tri leta takšno:

Ko gre za Gen-I je po odstavitvi Goloba z vrha, po tem so prvič dostopni podatki, kdo vse dobiva denar od tem, veliko več denarja dobil odvetnik Stojan Zdolšek: 88.663 evrov. Tudi Zdolška poznamo kot odvetnika Roberta Goloba. Manj pa je znano, da ga plačuje GEN-I. Zelo verjetno je Zdolšek dobil še veliko več kot 88.663 evrov. Podatki so dostopni le za krajši čas. Da pa je, tudi, ko je prikazanih le nekaj let, GEN-I za Zdolška pomemben financer, kaže pregled vseh prihodkov iz državnih virov, kjer je to podjetje na šestem mestu:

Erar je po koncu mandata Goloba prikazal tudi le zadnje plačilo podjetju Vesne Vuković, v višini 3.666 evrov, s čemer sem prvič dokazal nakazila v skupni višini 103.000 evrov njenemu podjetju, ki ga je na koncu likvidiral Primož Cirman. Plačila in razloge zanj so prikrivali. Trdili so, da je šlo za zasebni posel zasebnikov.

Stojan Zdolšek, Aleš Hojs in Mirko Bandelj Foto: oddaja Tarča

Tudi podatki, koliko je bilo nakazil Zdolšku pred odstavitvijo Goloba z vrha GEN-I (za kakšno leto po volilni zmagi Svobode so podatki spet izginili), so javnosti nedostopni, ker bi naj bil pred letom 2021 GEN-I zasebno podjetje z zasebnimi posli in neznanimi večinskimi lastniki, ki je monopolno prodajalo praktično celotno energijo iz državne nuklearke. Kdo je bil kapitalist, ki je prevzel podjetje in koliko je zaslužil s preprodajo elektrike državne nuklearke, za tisti čas tudi ni mogoče natančno izvedeti. Kar je za kapitalistično državo neverjetno. Vemo pa, da je bil direktor takrat današnji premier precej socialistične vlade Golob. Erar pa vsaj del nakazila Zdolšku iz GEN-I zadnja leta (za čas, ko podatki niso prikriti) pokaže tako:

Mirko Bandelj je nekoč zaslovel z opozorilom, da v vladi kupujejo Falcona za potrebe ranjencev, podpisal pa je že veliko pred tem z vladne strani tudi menjalno pogodbo, s katero je SD dobila judovsko vilo, ki jo zdaj prodaja za 2,2 milijona evrov. Za odvetniško pisarno Bandlja nakazilo v višini 7.320 evrov iz Gen-i ni bil velikanski prihodek. Od države in z njo povezanih podjetij in institucij je njegova odvetniška pisarna od ustanovitve leta 2008 dobila 639.088, vsak mesec torej več kot tri tisoč evrov. Ob tem velja upoštevati, da gre v tej vsoti tudi za nakazila, ki jih je odvetniška pisarna dobila za svoje stranke v uspešnih pravdah in jih strankam tudi nakazala, kar bi naj bil pretežni del plačil, ki so jih prejeli iz javnih virov (denimo, iz sodišč, ministrstev…) so opozorili.

Spisek vseh nakazil je takšen:

Pri podatkih moramo biti previdni še, ker so pri posameznih državnih podjetjih, denimo pri GEN-I, transakcije v Erarju, ki jih analiziram, večinoma skrite in so števila zaradi tega lahko prenizka. Pojavijo se pri GEN-I prvič, ko je bil odstavljen Golob, v času po volilni zmagi Goloba pa je bilo poslovanje nenadoma spet tajno. Podatki se ponovno pojavijo po dobrem letu, morda tudi zaradi tega, ker je parlament na predlog vlade z milijardami vmes jamčil tudi za posle GEN-I, da se ta ne bi znašel v prevelikih težavah zaradi pretresov na energetskih trgih. Kako so bili večino časa podatki prikriti, kaže praznina v Erarju, ko prikazuje nakazila iz GEN-I.

Pri odvetniški pisarni Bandelj je zanimiv še podatek, ki pri GEN-I in Stojanu Zdolšku ni dostopen, namreč kolikšen del prihodkov je imel z državo, koliko poslov pa je pridobil iz drugih bolj zasebnih virov. Najvišje prihodke, slabega pol milijona evrov, je imel leta 2010, zadnji dostopni podatek je za leto 2020, ko je imela njegova pisarna skupaj 217.979 prihodkov, od tega o države in državnih institucij ali podjetij 28.240 evrov ali 12,4 odstotka. Ti deleži, ker gre tudi za denar, ki ga je odvetniška pisarna dobila za svoje stranke v sporih, ne kažejo slike povezanosti z državo in njenimi institucijami in podjetji.

V Tarči na to, da oba odvetnika, ki sta tam zagovarjala Roberta Goloba, plačuje državni GEN-I, niso posebej opozorili.

Na spisku odvetnikov, ki jih je v času, ko so podatki le dostopni, plačeval GEN-I, najdemo tudi Barbaro Kolenko Helbl, generalno sekretarko vlade, sicer pa soprogo predsednika uprave GEN-I Maksa Helbla, ki je prve mesece leta 2022 prejela 10.733 evrov. Po Golobovem prevzemu oblasti podatki o tem, koga vse je GEN-I plačeval, za leto dni izginejo in zato ni jasno, ali so bila še kakšna izplačila.

Premier Robert Golob, ob njem Barbara Kolenko Helbl, ki vodi generalni sekretariat vlade Foto: DZ/Matija Sušnik

Ko se spet pojavijo, pa Helblove več ni med prejemniki. Za čas, ko so podatki dostopni, je izpis nakazil takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu