Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada ponuja Klemenčiča za komisarja za človekove pravice

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 19th oktober 2017, 11:13 dop

Vlada je pooblastila ministrstvo za zunanje zadeve, da kandidira pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča za komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope. Postopek imenovanja novega sekretarja se je začel 5 julija, konec novembra letos pa bo opravljen izbirni postopek za določitev liste treh kandidatov. Glasovanje o novem komisarju pa bo v drugi polovici januarja 2018, so sporočili iz vlade.

Najprej interpelacija o iranskih poslih

Klemenčič se bo še prej moral zaradi interpelacije zagovarjati v državnem zboru, med drugim o tem,  kako je kot šef KPK ravnal pri milijardi, ki je preko NLB potovala iz Irana na velikansko število računov po svetu. O dogajanju je bil kot šef KPK obveščen, policiji pa je primer predal tako, da ni nikjer ostala nobena sled in tudi noben postopek ni bil sprožen proti nikomur.

Pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat za komisarja za človekove pravice so, da je eminentna osebnost z visoko moralno integriteto in priznanim strokovnim znanjem s področja človekovih pravic, javno zavzemanje za vrednote Sveta Evrope in osebna avtoriteta, ki je potrebna za učinkovito izvajanje mandata. Po oceni vlade kandidatura Klemenčiča predstavljala nadaljevanje dejavnosti za uveljavljanje uglednih strokovnjakov v mednarodnih telesih in potrditev pomena, ki ga Slovenija posveča človekovim pravicam, hkrati pa bi tudi pripomogla h krepitvi njenega ugleda in vloge na tem področju.

Doslej je dvakrat odstopil

Vlada meni, da Klemenčič izpolnjuje vse pogoje, zato podpira njegovo kandidaturo. Klemenčič je od leta 2014 minister za pravosodje, pred tem je bil predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, a s funkcije je predčasno odstopil. Pred tem je bil namestnik notranje ministrice Katarine Kresal, ki je bila takrat tudi predsednica LDS. S funkcije državnega sekretarja je predčasno odstopil in bil nekaj pozneje izvoljen za šefa KPK.

Sedanji komisar Nils Muižnieks (Latvija) je prevzel mandat Komisarja za človekove pravice Sveta Evrope 1. aprila 2012. Pred njim sta delo opravljala Thomas Hammarberg (2006-2012) in Alvaro Gil-Robles (1999-2006).  Nils Muižnieks je bil na obisku v Sloveniji v začetku letošnjega leta, ko je veliko prahu dvignilo odločanje parlamenta, da bi država lahko zaprla mejo v primeru novega vala migrantov.

Kaj je cilj kandidature, lahko odgovorite v anketi:

Vlada Gorana Klemenčiča predlaga za komisarja za človekove pravice, da:

View Results

Loading ... Loading ...

Celotno besedilo interpelacije, zahtevo za razpravo o delu ministra je podpisalo vseh 19 poslancev SDS, je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/10/9554f547b40cb71097cc.pdf”]

 

Za odgovor na očitke ima minister še slabih deset dni časa.

Ostri odzivi iz SDS

Prvi odzivi iz SDS na vladno kandidaturo Klemenčiča niso bili preveč navdušene vrste. Tako se je, denimo, odzval poslanec Tomaž Lisec.

Še ostreje se je odzval nekdanji notranji minister Vinko Gorenak (SDS) na svoji spletni strani, kjer navaja šest razlogov, zakaj kandidatura zanj ni sprejemljiva. Zapisal je še: “Razlogov je seveda še veliko več. Toda zgodovina se ponavlja. Goran Klemenčič danes kandira za mesto, kjer bo imel okoli 20.000 evrov mesečne plače. Če kdo misli, da si to zasluži, naj to argumentira. Upam pa, da bo Klemenčič končal tako, kot je končala Bratuškova za komisarko in Bettetova za članico ESČP.”

Celoten zapis poslanca Gorenaka je dostopen na povezavi:

http://www.vinkogorenak.net/2017/10/18/pet-razlogov-za-rdeci-karton-klemencicu/

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (17)

Disqus Comments (15)

https-spletnicasopis-eu