Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ali Golob in Zdolšek preusmerjata pozornost ali lažeta, da je za nakazili GEN-I Berishaju Janša?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd marec 2024, 12:34 pop

“Kar zadeva pa tole, kar ste objavljali, ta posnetek je nekorekten, ker ste objavili fotografijo gospoda predsednika vlade. Predsednik vlade nima s temi transakcijami popolnoma nič, to je že povedal, gospoda Berishaja sploh ne pozna, pozna ga pa gospod Janša.”

Tako je odvetnik Stojan Zdolšek včeraj v Tarči komentiral informacije o nakazilih iz podjetja GEN-I, ko ga je vodil Robert Golob, veleposlaniku na Hrvaškem Martinu Berishaju na Kosovo, ki jih je ta potem vsakič dvigoval, ki še do danes niso pojasnjena in bi lahko bila del preiskave komisije, katere ustanovitev je od državnega zbora ta teden zahteval državni svet. Pred tem je leto in pol preiskavo, katere del bi bila tudi nenavadna nakazila iz GEN-I podjetju takrat novinarke državnega Siol.net Vesne Vuković, poskušala doseči SDS, a jim to ni uspelo, ker NSi, ni bila pripravljena prispevati nekaj poslanskih glasov.

Zdolšek je z opozarjanjem, da Berishaja pozna Janša, ponavljal odziv premiera Goloba na vprašanja, zakaj je GEN-I nakazal skoraj dva milijona na Kosovo. Golob je na vprašanja o nakazilih podjetja, katerega direktor je bil, celo v parlamentu odgovarjal s kazanjem fotografije Janše. O denarju, ki so ga nakazovali na račun kosovskega veleposlanika na Hrvaškem Berishaja, je Urošu Slaku na POP TV januarja lani Golob dejal celo: “Vse skupaj je čista izmišljotina.”

Ni izmišljotina.

Na Kosovo je iz podružnice GEN-I v Beogradu šlo skoraj dva milijona evrov. Berishaj sam je za Tarčo pred dobrim letom zanikal le, da bi ta denar dobil za prodajo elektrike. Tako: “Nisem se ukvarjal s prodajo energije, posredoval sem jim politični pogled na strategije, ki jih ima neka država v določeni situaciji.” Maks Helbl pa je v začetku lanskega leta v Tarči za GEN-I razloge nakazil opisal tako: “Vsa nakazila so povezana dejansko z realiziranimi pogodbami za prodajo in nakupe električne energije, pri katerih je gospod Berishaj konkretno sodeloval. Gospod Berishaj je namreč zagotavljal potrebne informacije, ki so ključne zato, da lahko družba konkurenčno nastopa na posameznem trgu.”

Golobov odziv na informacije o nakazilih je bil ob tem, da je trdil, da gre za izmišljotine (pa niso) še, da je pomembno vedeti, da je to lansirala SDS pred volitvami. Predsednik SDS Janez Janša  je o tem odgovoru Goloba že pred več kot letom povedal: “Zdaj, mi smo itak za vse krivi. Bi bilo čudno, če ne bi bili še za to. Dejstvo pa je, da so za ta pisanja kriva neka nakazila, o katerih so bili objavljeni dokumenti. Po mojem mnenju gre zgolj za vrh ledene gore. In zelo obžalujem, da že od maja zaman čakamo na tiste tri podpise poslancev Nove Slovenije, ki so bili obljubljeni, da se ustanovi preiskovalna komisija tudi v slovenskem državnem zboru, da se te sume razišče.”

Golob je že večkrat na vprašanja o nakazilih iz GEN-I odgovarjal s posnetkom, kako se je Janša kot politik v preteklosti rokoval z Berishajem. Tega, kakšno povezavo ima rokovanje Janše z Berishajem z milijonskimi nakazili iz GEN-I na Kosovo, pa doslej še nikoli ni niti najmanj pojasnil. Niti novinarji tega več ne vprašajo.

Zdi se, da tega nihče niti ne vpraša, ker vsi vemo, da gre za propagandno preusmerjanje pozornosti. Ki jo na javni RTVS včeraj ponovi tudi Golobov odvetnik Stojan Zdolšek. In to nikogar več zelo ne zmoti. Za politike je normalno, da nekoliko lažejo, bi lahko rekli. Odvetniki pa morajo za svoje kliente sploh narediti karkoli.

Stojan Zdolšek in Aleš Hojs včeraj v Tarči Foto: Zajem zaslona

Je pa Žan Mahnič (SDS) o tem, kdo je odločal o nakazilih in kako je to skrivnost podružnice GEN-I v Beogradu, za katero GEN-I v Sloveniji, kjer je bil Golob takrat direktor, nikakor “ne more izvedeti”, v državnem zboru že pred letom povedal tole:

“Direktor v Beogradu Igor Koprivnikar, šef v Ljubljani, celotne skupine GEN-i pa prav tako Igor Koprivnikar. Se pravi, Igor Koprivnikar iz Beograda ni mogel dati Igorju Koprivnikarju iz Ljubljane te dokumentacije.” 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu