Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Počilo je med Preacom in Jelinčičem

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/10/2019)

Nosilec liste SNS ne bo novinar in popotnik Gregor Preac. Predsedstvo stranke je odločilo, da bo evropsko kandidatno listo SNS vodil kar Jelinčič, mi je danes povedal predsednik SNS Zmago Jelinčič. “Oziral sem se na program, ne pa tudi na moralo SNS in g. Jelinčiča, kar je bilo zmotno,” pa mi je sporočil Preac o dosedanjem dogovarjanju. Preaca ne bo niti nižje na listi, kjer stranka kandidate še določa, mi je povedal Jelinčič.

Preacovo pismo Zmagu Jelinčiči

Med Jelinčičem, ki je doslej nameraval biti na zadnjem mestu in Preacem, je precej počilo, kar dokazuje tudi obsežna odstopna izjavo, ki jo je napisal Preac in jo je danes zjutraj objavila Revija Reporter, v kateri Preac Jelinčiču očita, da iz opozicije kolaborira z vladajočimi in v kateri namiguje tudi na korupcijo in trdi, da je Jelinčič zahteval denar, če bo Preac izvoljen. Jelinčiču je Preac odstopno izjavo poslal v takšnem besedilu (popravljena je le ena tipkarska napaka):

“Zmago

To zapis je istočasno moja odstopna izjava z liste SNS za evropske volitve. Nisi se držal dogovora, izkoristil si moje ime in znanje, me prevaral, me potisnil v obrambo moje integritete in poštenosti. Moja izjava je v Reporterju. Zaradi mene lahko izjave zanikaš, omeniš kvazi sklep odbora stranke, in dalje ne bom komentiral, a če zaznam v tvojih izjavah kakršnekoli laži ali blatenja o meni, bom pač kolege v medijih prosil, da se lotijo izkopavanja tvoje preteklosti. Zagotovo je zanimiva. Dlje od teh izjav ne bom šel, ob morebitnem blatenju in lažeh o meni, pa me prisiliš v dodatne korake. S svojo prevaro mi nisi dal nobene druge možnosti. Igraj fair play. Dobro veva, da govorim resnico, da je še več teh izjav, ki so tudi dokazljive. Novinar s 30 letno prakso ni bos. Zadevo lahko zaključiš po mirni poti in brez blatenj in laži. 
Upal sem, da ti gre za program in stranko in Slovenijo, z mojimi znanji in pošteno prakso bi lahko skupaj naredila veliko, pa spet nisi mogel iz svoje kože. Škoda. 
Gregor Preac “

Koliko je zahteval Jelinčič?

SNS po odločitvi, da ne bodo stavili na Preaca, ni več med strankami, ki imajo na vrhu znane medijske osebnosti, za kar so se odločili v SD Dejana Židana z nekdanjo novinarko javne RTV Tanjo Fajon, v LMŠ Marjana Šarca z Ireno Jovevo iz POPTV in Levica Luke Meseca z Violeto Tomić, ki je nekoč tudi nastopala kot voditeljica zabavne oddaje na javni televiziji. V odstopni izjavi Preac Jelinčiču očita, da je v parlamentu, ko je bil za rebalans, glasoval za več denarja za migrante, v ozadju pa je za Preaca nesprejemljiva trgovina. Na posnetku je popotnik in novinar Preac:

Gregor Preac

V odstopni izjavi, ki jo je objavila Revija Reporter, Preac prizna, da ga je Jelinčič odstavil že prej kot je sam odstopil. Tako je to zapisal:

“Kaže, da je gospod Jelinčič dobil že dovolj mojega znanja, zamisli iz marketinga, PR, strategije za kampanjo, pa kaj povedati v kampanji za evropske volitve. Obenem je zahteval, da, če sem izvoljen za EU poslanca, naj bi od plače dajal 500 evrov na mesec za stranko, 1000 pa njemu. Najbrž je opazil moje začudenje, najbrž se je ustrašil, da ne bo imel kontrole nad financami niti za pisarno EU poslanca (okrog 20.000 eu na mesec, kar je 1,2 milijona evrov v petih letih mandata), in mi je čez noč sporočil, da bo sam kandidiral kot prvi na listi SNS, med vrsticami pa, da me več ne potrebuje.”

Jelinčič je na očitek, da je zahteval denar, ko sem preverjal, odgovoril, da je prispevek za stranko, če je kandidat izvoljen, normalna stvar. O prispevku njemu osebno pa je dejal, da si Preac to izmišlja. Mu je pa v šali res predlagal, mi je dejal Jelinčič, da bi, če bo izvoljen, prispeval evropsko plačo, dobil pa bi tisoč evrov plačila na mesec od SNS. “To je bilo v šali” je dodal Jelinčič. Jelinčič je dodal, da so se odločili, da bo sam na vrhu liste, ker so ocenili, da imajo tako več možnosti. Preac je sicer res svetovni popotnik, ki govori številne jezika, a ima tudi šibke točke, ker je le gimnazijski maturant, je dejal Jelinčič.

Ko sem dogajanje preverjal še pri Preacu, mi je poslal izjavo, ki jo objavljam v celoti:

Odstopna izjava Gregorja Preaca

“Zdaj tudi uradno odstopam od kandidature za EU poslanca kot nosilec liste SNS iz moralnih razlogov. SNS je bila doslej vsaj po programu na papirju edina evroskeptična stranka v Sloveniji. Oziral sem se na program, ne pa tudi na moralo SNS in g. Jelinčiča, kar je bilo zmotno. 

Ko sta g. Jelinčič in SNS glasovala za rebalans proračuna, sem se vprašal, kaj je g. Šarec g. Jelinčiču ponudil, kakšne obljube, kupčijo ali tudi finančno injekcijo. To bi morala biti zgodba za preiskovalne novinarje in kriminaliste, kakor tudi razkrivanje korupcije, nečistih poslov, koruptivnih dogovarjanj in prodajanj, finančnih okoriščanj v slovenskih političnih strankah, pri poslancih, volitvah, volilnih kampanjah, pri financiranju političnih strank oziroma koliko denarja se opere in odlije v blagajne političnih strank in v roke politikov pri državnih naročilih, fiktivnih državnih naročilih, napihnjenih vrednostih državnih naročil. 
Je slovenski medijski in politični prostor nek fevd zbirokratiziranih, korumpiranih, ideološko slepih, psihopatskih političnih strank in totalitarnih voditeljev, kjer se samo trguje za preteklost in sedanjost, ni pa vizije in potrebe po prihodnosti?  

Moja prva lekcija v politiki, in to velja za večino slovenskih strank, je bila, da nobena obljuba tam ne velja, da je vse kupljivo, da ne gre za Slovenijo, temveč osebne interese vodij in za finance. Slovenske stranke so avtokratske, kako naj bo potem dežela demokratična!?  

Več izkušenj, uvidov v politiko si nabereš, ko stojiš tri dni med volkovi, kot pa če vse življenje sediš med ovcami! Med volkovi je nevarnost ta, da te požrejo ali zahtevajo, da postaneš volk krdela. Tretja možnost je, da si volk samotar. A težko je biti volk, če se ti ovce smilijo oziroma jim želiš dati osebnost, samozavest, smisel!  

Naj bo jasno, delam napake, kdaj sem lahko tudi oster, povem naravnost, neprijazen komentator, kolumnist, toda nikoli me ni vodilo nič drugega kot zgodnje opozarjanje, drugačno razmišljanje, ohranjanje kulture, jezika, naroda, države, domoljubje, rodoljubje, kajti v globalizaciji in centralizaciji EU, ko lahko državo kupi multinacionalka, so majhni narodi ogroženi!  

Majhni narodi so v grobi globalizaciji, centralizaciji EU, politiki unitarne ideologije enotnih evropskih vrednot ogroženi, sploh njihove posebne vrednote. Tako je ogrožena stabilnost Evrope, ki jo je naredila veliko prav njena kulturna, jezikovna, miselna in druga raznolikost.  

Narod, ki je majhen, je še manjši, če se deli na tuje religije in tuje ideologije, na tuje velesile, na tuje politike. Sprava je edina smiselna. Domoljubje je tisto vezivo, ki je nad vsem. Ne moremo imeti visokega življenjskega standarda, če ne čutimo in delamo za narod, državo!  

‘Made in Slovenia’, ‘Narejeno v Sloveniji’ bo dobila visoko vrednost, kar pomeni visok življenjski standard kasneje tudi države in družbe, samo če je Slovenija Prva. Naša samozavest mora biti višja od ameriške. Manjši potrebujejo več samozavesti in domoljubja!  

Svoje opozarjanje, razmišljanje, preiskovanje, povezovanje, boj za domoljubje in spravo, za nacionalno prenovo in za vračanje intelektualnosti, logike, etike, estetike, podjetnosti, samozavesti v narod bom nadaljeval kot novinar, pisatelj, publicist in najbrž tudi kot politik, in to najprej na etiki, saj se brez nje zruši vsak program, vsak načrt, vsak smisel, vsaka smiselna prihodnost!
GREGOR PREAC, novinar, pisatelj, popotnik, fotograf, član DNS (Društva pisateljev Slovenije) in član IFJ (Mednarodne zveze novinarjev) “

Na posnetku je šef SNS Zmago Jelinčič, ki bo tudi nosilec EU liste stranke:

Zmago Jelinčič (SNS) Foto:DZ

Program, ki ga je Preac ponujal za nastop na evropskih volitvah Jelinčiču, je bil takšen:

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu