Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Večina za preiskavo, kako je GEN-I preko Vukovićeve plačeval kampanjo Svobode

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 23rd marec 2024, 12:22 pop

Z 19 glasovi za in 15 glasovi proti so svetniki od državnega zbora zahtevali preiskavo financiranja vzporednega podjetja novinarjev Necenzuriranih iz GEN-I, poslovanja podjetja premiera Roberta Goloba Star Solar in morebitnega financiranja kampanje Svobode iz GEN-I, so sporočili iz državnega sveta. To preiskavo je zadnja leta poskušala doseči SDS, a največja opozicijska stranka za to sama ni imela dovolj poslancev, NSi pa dodatnih glasov ni bila pripravljena prispevati. Državni svet je interni spor v opoziciji zdaj razrešil. Glasovanje je bilo tajno in zato spiska, kdo je glasoval proti in kdo za, ne morem predstaviti.

Preiskavo so v državnem svetu poskušali doseči že februarja, a je takrat, ko so s 18 glasovi za in 15 proti izglasovali prestavitev razprave, da bi se lahko svetniki podrobneje seznanili z vsebino pomislekov proti preiskovanju, nastal manjši kaos. Prestavitev razprave je predlagal nekdanji predsednik LDS (in ZSMS) Jože Školč, da bi lahko svetniki prebrali proteste, ki jih je poslala odvetniška pisarna nekdanjega politika LDS, notranjega ministra in generalnega sekretar vlade Mirka Bandlja v imenu GEN-I. Politik LDS in državni sekretar v vladi LDS, je bil tudi Golob. Bandelj je za GEN-I opozoril, da poslanci poslovanja GEN-I v parlamentu ne bi smeli preiskovati, ker bi naj bil ta preprodajalec elektrike iz državne NEK v času, ko je bil direktor Robert Golob, zasebno podjetje. Po odhodu Goloba je sicer državno. Kdo je vmes izvedel privatizacijo in kdo podržavljenje, ni povsem jasno. Je pa, da si je Robert Golob, ko je bil direktor, izplačeval plačo daleč čez omejitve, ki so veljala za podjetja v državni lasti in je to pojasnjeval s tem, da vodi “zasebni biznis”.

Podrobneje, kaj piše v zahtevi za preiskavo in kako ji je ostro nasprotoval Bandelj za GEN-I, lahko preberete tukaj: MIRKO BANDELJ PRITISKA NA SVETNIKE, DA BI ZA GEN-I PREPREČIL PREISKAVO “BIZNISOV” GOLOBA.

Državni zbor bo zaradi odločitve državnega sveta moral odrediti preiskavo sumov, ali je Golob iz državnega GEN-I sofinanciral kampanjo Svobode, pa tudi nenavadna nakazila 103.000 evrov vzporednemu podjetju današnje generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković, ki so se začela, ko je bila še novinarka državnega Siol.net, tam je delala preko zasebnega podjetja s skupino novinarjev, ki so pozneje ustanovili Necenzurirano. Kot sem poročal je še dodatno vzporedno podjetje Vukovićeve SEEM M.&C., ki mu je ob GEN-I denar nakazovalo tudi Gorenje, pa podjetje današnjega finančnega ministra Klemna Boštjančičana koncu ukinil Primož Cirman, katerega soproga Petra Bezjak Cirman je danes šefica vladnega Ukoma. Necenzurirano zadnja leta velja za propagandno glasilo Svobode, ki ga pogosto povzemajo POP TV, Siol.net, RTVSLO in drugi mediji, ki zaradi vpliva države veljajo za “bližnje” Svobodi in sedanji vladi.

Odločanje državnega sveta prejšnji mesec se je v zgodovino vpisalo tudi po tem, da se je med polemikami dvakrat zlomil govorniški pult, ki ga gradbeniki očitno niso dobro sestavili ob prenovi dvorane. Prvič med nastopom Matjaža Štolfa, drugič pa, ko je govoril predsednik mandatno volilne komisije Jože Smole. Tokrat podobnih težav ni bilo.

Državni svetniki predlagajo, da bi kot priče v preiskavi zaslišali pomembne osebnosti. Spisek je tak: Robert Golob, Vesna Vuković, Primož Cirman, Petra Bezjak Cirman, Bojan Kumer, Jana Nemec Golob, Mirjam Bon Klajnšček, Miran Klanjšček, Peter Žmak, Tomaž Kokot, Davorin Dimič, Mojca Veljkovič, Žiga Fišer, Ivana Nedižavec Korada, Mojca Kert…

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu