Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nakazila iz GEN-I Berishaju je Golob že spet pojasnjeval s fotografijo Janše

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:49 pop

Premier Robert Golob je na vprašanje Žana Mahniča (SDS) o milijonskih nakazilih iz GEN-I na račun podjetja veleposlanika Kosova na Hrvaškem Martina Berishaja, ponovno odgovoril tako, da je kazal sliko, kako se je Berishaj pred petimi leti rokoval z Janezom Janšo, Berishaj pa bi mu naj takrat zagotavljal glasove Albancev. To nenavadno komunikacijo med poslancem SDS in premierjem v celoti predstavljam po magnetogramu državnega zbora z le nekaj manjšimi pravopisnimi popravki:

Zakaj kadrujete sorodnike in zakaj nakazila na Kosovo?

Žan Mahnič (SDS) Foto: DZ

Žan Mahnič (SDS): “Pred volitvami ste govoril, kako bo vse drugače, če boste vi vodil vlado, kako bodo povsod drugačne prakse. Govora je bilo tudi o korporativnem upravljanju in tudi po volitvah, se je kar nekaj besed nanašalo na korporativno upravljanje, med drugim tudi Dejana Levaniča, ki ni videl več smisla svojega obstanka na mestu generalnega sekretarja SD, in je odšel, ko ste dejal, da se ne bo več kadrovalo preko generalnih sekretarjev. Pa poglejmo, kako se zdaj po tem novem korporativnem upravljanju kadruje. Si predstavljate, da bi Marka Pogačnika, pisca gospodarskega programa SDS, dali za šefa SDH. Kakšen vik in krik bi bil. Ko ste dali pisca gospodarskega programa Svobode Žiga Debeljaka za šefa SDH, ni nobenega problema. Predstavljajte si, da bi poročno pričo Janeza Janše, gospoda Rajka Janšo, dali za direktorja HSE v prejšnji vladi, kakšen vik in krik. Ko je pa vaša poročna priča v tej vladi, direktor HSE, to ni noben problem. Ali pa si predstavljate, da bi prejšnja vlada dala ženo Boža Predaliča, generalnega sekretarja vlade, za direktorja GEN-i, kakšen vik in krik bi zganjali? Ko ste sedaj postavili moža vaše generalne sekretarke vlade na čelo GEN-i, je to vrhunec korporativnega upravljanja. No, pa naj rečem, da bi bila v prvi Janševi vladi njegova takratna partnerka Urška Bačovnik nečakinja od direktorja Petrola, kakšen vik in krik bi bil. Zdaj je seveda to vse povsem normalno, ali ne? Pa greva na GEN-i. V Tarči smo videli direktorja te državne firme, ko je govoril, kako v bistvu, kar se tiče očitanega poslovnega razmerja, govorimo o firmi MB Consulting, ki smo jo že obravnavali tukaj, da je vsa poslovna dokumentacija last hčerinska družba GEN-i Beograd in da GEN-i v Sloveniji, se pravi, podjetje v državni lasti, ni upravičeno do dokumentov svoje podružnice, ki se nahaja na Balkanu, se pravi, v Srbiji. Predstavljajte si, da imamo podjetja v državni lasti, ki lahko ustanovijo svoje podružnice, do dokumentacije pa niso upravičeni. Tako, da vas sprašujem, gospod premier, zakaj na vodstvene položaje v slovenskih državnih podjetjih kadrujete svoje prijatelje, znance ali celo sorodnike vas osebno ali vaših najožjih sodelavcev? Je to korporativno upravljanje nove generacije? Zakaj državno podjetje GEN-i ni upravičeno do dokumentacije in informacijo od svojih podružnic? Je tako tudi v drugih državnih podjetjih in kakšne sporne prakse po vašem to omogoča? In pa, ali je bila stalna praksa v GEN-i, ko ste ga vodili, da se je preko obvodnih podjetij financiralo tuje diplomate za pridobivanje energetskih poslov in ali je v državnih podjetjih takšna praksa tudi še danes? Zadnje vprašanje je vprašanje novinarjev RTV Slovenija, kateremu niste želeli odgovoriti, pričakujem pa, da vsaj ta hram demokracije in tudi opozicijo toliko upoštevate in spoštujete, da boste na to odgovorili.

Vlada in Robert Golob Foto: DZ/Matija Sušnik

Zakaj se zdaj spravljate na Berishaja?

ROBERT GOLOB (Svoboda)“Hvala za to vprašanje. Zato, da bo mogoče naslednjič tudi z vaše strani prišlo do kakšnega vprašanja o tej vladi in ne o bolečinah izpred volitev. Ampak nič za to. Tudi novinarju RTV sem dvakrat odgovoril na to vprašanje. Prvič v Odmevih in drugič v petek ali nekaj takega. Ne glede na to bom ponovil še v tretje, mogoče se bo zdaj prijelo. Celotna zgodba o poslih GEN-i v nekaterih državah zahodnega Balkana je bila sproducirana v predvolilnem času s strani Urada za preprečevanje pranja denarja iz Slovenije po nareku vodilne stranke takrat, mislim, da, je to bila vaša. Jaz verjamem, da vas to še vedno zelo boli, ampak nič za to, vam bom odgovoril direktno na vprašanje. Ne, nikoli ni bila poslovna praksa GEN-i, da bi najemala katerekoli diplomate za to, da bi pridobivali posle. To je mogoče vaša teza, jaz vam bom pa odgovoril drugače. Tule je zapis te iste osebe, ki bi jo naj mi financirali, torej, GEN-i pod mojim vodstvom, naj bi financiral gospoda Martina Berishaja na tej sliki, ki je prosto dostopna na internetu in je bila prosto dostopna tudi pred volitvami in sem jo že takrat pokazal, pa jo pokažem še enkrat, da se ne bi izgubil spomin. Na njej sta gospod Berishaj in poslanec Janez Janša leta 2018. V obdobju, ko očitate, da je GEN-i financiral diplomate. Kaj piše pod to sliko? Ja, ne moremo pokazati, ampak, saj slika je prosto dostopna, piše, da slovenski Albanci obljubljajo svoje glasove na volitvah SDS. Jaz ne vem, zakaj se vam je gospod Berishaj zameril, da zdaj z njim obračunavate preko mene, to veste samo vi. Zagotovo ne obstaja slika gospoda Berishaja z menoj, niti ni moj prijatelj, ne znanec, to je tudi sam jasno povedal, še manj sva imela kakršnekoli posle, ki bi bili problematični. Kolikor sem jaz seznanjen iz medijev, ste sprožili tudi preiskavo v zvezi s tem. Jaz sem to o tej preiskavi izvedel iz medijev. Jaz si lahko samo želim, da bo ta preiskava čim prej zaključena. Do sedaj mene še niti en organ pregona ni vprašal, niti seznanil o tem, da bi potekala preiskava. Edini, ki to vprašanje ves čas odpirate, ste vi. S čim se vam je gospod Berishaj zameril od 2018 do danes, da je takrat bil ne samo vreden, bil je vaš zaveznik, vi ste se z njim hvalili, da vam je pripeljal glasove slovenskih Albancev. Kaj se je zgodilo vmes?”

ŽAN MAHNIČ (PS SDS): “Ja, ne drži, ne, da je vprašanje izpred volitev. Jaz sem spraševal o tej vladi, o korporativnem upravljanju te vlade, o imenovanju kadrov te vlade, gospod premier. Poglejte, kaj ste rekli, da GEN-I ni nikoli najemal diplomatov za svetovanje. Ja, na laž vas je postavil v Tarči mož gospe, ki sedi desno od vas, generalne sekretarke vlade, ko je dejal, da ste najeli Martina Berishaja, zdaj, če veleposlanik ni diplomat, pol jaz ne vem, kaj je diplomat, zato, da je določene zadeve politično svetoval in urejal v času, ko ste bil vi direktor GEN-I-ja. Saj nihče nikoli ni trdil, da ga vi osebno poznate, ne. Saj gospod Janez Janša je tudi na kakšni sliki z Milanom Kučanom. Pa kaj, ne? Da poteka na NPU preiskava proti vam, je objavila Mladina, Mladina je to objavila takrat, ko ste Bobnarjevo zamenjali. Pa verjetno bodo objavili še kaj. Ampak verjetno je bližje nam Nova24TV, ki ste jo vi kot direktor GEN-I financiral. Dva tisoč evrov mesečno, ko ste bil direktor GEN-I. Me zanima, če boste kdaj pričal na preiskovalki Mojce Šetinc Pašek, zakaj ste to počel, ali ste kaj financiral? Ampak, dejstvo je, gospod premier, da mi niste odgovoril na vprašanje, ali je bila praksa in če je praksa državnih podjetij, tudi sedaj v vaši vladi, da poteka na tak način obvodno financiranje? Dejstvo je, da je GEN-I, govorimo o podjetju v državni lasti, nakazal na določeno podjetje, ustanovljeno mesec pred tem, 2 milijona 100 tisoč evrov in da je bilo milijon 800 tisoč dvignjeno v gotovini. Kam je to šlo, verjetno ne bomo nikoli izvedeli, razen če bo kdo od vpletenih povedal.
In sporne prakse so se dogajale tudi na drugih področjih. V podjetju vaše zdajšnje generalne sekretarke ste kot direktor GEN-I-ja nakazali 103 tisoč evrov, Vesni Vuković. Tudi tega niste nikoli pojasnili in samo zanima me, gospod premier, ali je tudi sedaj v tem novem korporativnem upravljanju, ki ste ga pred volitvami obljubljali, to praksa, na katero očitno lahko sedaj računamo?

Najboljši kandidati so bili, ni odločala vlada

ROBERT GOLOB (Svoboda): Meni je zanimivo, da se izogibate zdaj omembi gospoda Berishaja. Če vi mislite, da je on počel kaj spornega, imate kontakt do njega in ga lahko o tem sprašujete. Ta kontakt zagotovo nisem jaz, kaj je on počel s svojim denarjem, ampak je to vaš cenjeni kolega poslanec Janša.
Kar se pa tiče ostalih vaših vprašanj, me veseli, da sprašujete o korporativnem, pa lepo, da ste izpostavili generalno sekretarko. Če bi se res potrudili in pogledali, bi ugotovili, da je sedanji direktor GEN-I v GEN-I-ju od leta 2005 in da je postal zdaj predsednik uprave GEN-I-ja, ne na podlagi tega, ker bi to lahko vlada kadrovala, ampak ker je bil najboljši notranji kandidat za prevzem tega podjetja. Tako je bilo obrazloženo na nadzornem svetu. Vi se lahko smejete, ker ne verjamete v dolgoletno in naporno delo znotraj enega kolektiva in da je lahko to nagrajeno. Ja, v tem korporativnem upravljanju je to lahko nagrajeno. Kdor ima izkušenj petnajst in več let na vodilnih funkcijah, je zelo kvalificiran, da tako podjetje tudi prevzame. Isto velja za Tomaža Štokla, ki je prevzel HSE, on je imel znotraj HSE vodilno vlogo 15 let, 15 let in ta vodilna vloga ni imela nobene veze s tem, da je moja poročna priča. 15 let je bil znotraj HSE direktor trgovanja in sedaj, ko so iskali kandidate, kdo je tisti, ki lahko prevzame, so njega ocenili, ne jaz, njega so ocenili kot najbolj ustreznega. Seveda vas moti, to, da so zdaj ljudje s korporativno zgodovino prevzeli, ne pa anonimneži s strankarsko izkaznico, ker veste, kje je lepota tega, kar sem vam povedal? Da niti eden od njiju nima strankarske izkaznice. Ko pa pogledamo vaše, ki ste jih korporativno imenovali so jo pa imeli vsi, ker je bil to predpogoj. Pri nas je predpogoj, da imajo znanje iz točno tega korporativnega področja, deset in več let. Vam se zdi to smešno, nam pa ne, nam se pa zdi, da je to način, kako vrnemo državo nazaj v normalo.”

ŽAN MAHNIČ (SDS): Direktor GEN-i Maks Helbl je dejal na Tarči sledeče: »Kar se tiče očitanega poslovnega razmerja, gre za poslovno razmerje naše hčerinske družbe GEN-i Beograd. Torej, vsa poslovna dokumentacija je last te družbe. Kot sem poudaril, gre pravzaprav za poslovno dokumentacijo hčerinske družbe. Mi kot lastnik imamo določen dostop v okviru pravil korporativnega upravljanja do teh pogodb, vendar pa teh pogodb ne moremo razkrivati. Enostavno gre za poslovno dokumentacijo, ki je locirana v Beogradu in je last beograjske družbe in ni dejansko v naši domeni.« Se pravi, predstavljajte si, da državna firma ne more dostopati do dokumentacije svoje hčerinske firme. V času, ko se je to preverjalo, je bil direktor v Beogradu Igor Koprivnikar, šef v Ljubljani, celotne skupine GEN-i pa prav tako Igor Koprivnikar. Se pravi, Igor Koprivnikar iz Beograda ni mogel dati Igorju Koprivnikarju iz Ljubljane te dokumentacije. Glede na to, če se to dogaja tudi v drugih podjetjih, predsednica, jaz mislim, da je potrebno opraviti razpravo o odgovoru predsednika vlade, ki v bistvu sploh ni odgovoril. Zdaj, ne vem kako, da se izogibam Martinu Berishaju, ko sem pa jasno povedal, kakšne transakcije so bile narejene, da je šlo za transakcije, da je šlo za dvigovanje gotovine. Ne, niste odgovoril niti na nekatere sporne prakse iz preteklosti, ko ste sam vodil GEN-i in ste očitno moral sedaj poplačati določene ali pa so že bili poplačani, ko so v vrhu vaše stranke? Očitate nam, da smo mi kadrovali po strankarskih izkaznicah. Gospod premier, obstaja tudi neka lojalnost, ki menim sam, da je bistveno večja, kot so strankarske izkaznice, to pa je osebno prijateljstvo in glej ga zlomka, v celi skupini HSE je ravno vaš osebni prijatelj tisti, ki je najbolj sposoben od vseh. Taka skupina verjetno ima kar nekaj vrhunskih menedžerjev, tako kot skupina GEN-i, ampak je tudi zagotovo vaš osebni prijatelj tisti, ki je najbolj kompetenten za to, da zasede določen položaj. Skratka, da ne govorim o tem, kar se dogaja, tudi danes, kar poroča POP TV, kako nobena vlada še do sedaj predsednica ni tako degradirala direktorja policije, kot ga je vaša. K meni domov je prišel zdaj v moj okraj nazaj na Policijsko postajo Škofja Loka, kjer je začel. Očitno, ne vem, zaradi tega, ker ni želel preiskave, o kateri je Mladina poročala in ki poteka proti vam glede GEN-i zaključiti samo s poročilom ali pa vse skupaj pomesti pod preprogo in ste si že drugič v svojem mandatu nastavili in ponovno povsem zamenjali vodstvo policije. Zanimivi so posnetki kolegice poslanke iz Levice, kako je še v naši vladi hvalila Lindava, zdaj pa je tudi klavrno odšel. Ni bilo odgovorov predsednica in glede na to, da gre za davkoplačevalski denar, da gre za podjetja v državni lasti, moramo opraviti razpravo, kako je možno, da podjetja v državni lasti niso upravičena do dokumentacije svojih hčerinskih družb na Balkanu oziroma kjerkoli drugje v tujini.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu