Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SDS zahteva razpravo o “mesarskem” čiščenju, ZNP poziva k ustavitvi pogroma nad novinarji

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:44 pop

“K zaustavitvi pogroma nad voditelji in novinarji na RTVS,” je pozvalo združenje novinarjev in publicistov (ZNP) in se s tem odzvalo tudi na kolaps novinarke in voditeljice Valentine Plaskan na delovnem mestu. To je bil že tretji primer, kar se dogaja “depolitizacije” RTVS Roberta Goloba, da so zaposlene iz RTVS zaradi pritiskov vozili na urgenco. Opozicijska SDS pa zahteva razpravo odbora za kulturo zaradi čistke in vladnega prevzema RTV Slovenija pod krinko depolitizacije. Zapisali so: “Na Radioteleviziji Slovenija je po izvolitvi nove uprave prišlo do kadrovskega cunamija. Ta se izvaja po sporni in nedemokratični odločitvi manjšine ustavnih sodnikov, ki so maja letos odpravili zadržanje izvajanja novele Zakona o RTV Slovenija, čeprav o morebitni neustavnosti še niso presodili.”

SDS opozarja, da sta bila v imenu »osvoboditve« nezakonito odstranjena v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough in v. d. direktorja TVS Uroš Urbanija, pod hudimi pritiski je odstopila odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik in cela vrsta urednikov, denimo, v. d. urednika portala MMC Igor Pirkovič in urednik notranjepolitične redakcije Martin Nahtigal. Odstranjuje se tudi voditelje dnevno-informativnih oddaj. Dnevnika tako ne vodita več Valentina Plaskan in Nejc Krevs, Luka Svetina pa ne Odmevov. Mesto vršilke dolžnosti urednice informativnega programa do imenovanja novega odgovornega urednika opravlja donedavna dopisnica iz Nemčije Polona Fijavž, ki je tudi glavna izvajalka neutemeljenih razrešitev.

Iz SDS opozarjajo tudi, da so evropski poslanci Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič ob “mesarskem” kadrovskem čiščenju že obrnili na Evropsko komisijo s skrbjo, da so te čistke izjemno problematične z vidika prizadevanj Evropske komisije za pluralizacijo, demokratizacijo in omogočanje objektivnega poročanja nacionalnega medija brez političnega vmešavanja.

Iz združenja novinarjev in publicistov so v pozivu k ustavitvi pogroma opozorili, da je vodstvo zavoda, ki ga je nastavila vlada Roberta Goloba, zamenjalo vse ključne direktorje in urednike, zdaj pa se je začel tudi pogrom nad posameznimi voditelji in novinarji, predvsem v informativnem programu 1. programa TV Slovenija: “Voditelji, ki jim sicer ni mogoče odrekati novinarskih kompetenc, so bili z izgovorom, da si nova v. d. odgovorne urednice Polona Fijavž ustvarja svojo ekipo, umaknjeni iz vodenj posameznih oddaj, v redakciji pa se je začelo njihovo prikrito šikaniranje in podtalno demoniziranje. Kot je v posebnem pismu razkrila prejšnja odgovorna urednica Jadranka Rebernik, si posamezniki privoščijo celo nesramne pripombe o videzu nekaterih novinarjev in pritlehne zapise o “prišlekih”. Zadeva je šla tudi celo tako daleč, da je morala ena od voditeljic zaradi vseh dogodkov in pritiskov poiskati zdravniško pomoč. Opozarjamo tudi, da je bila Polona Fijavž na mesto v. d. odgovorne urednice informativnega programa 1. programa TV Slovenija imenovana, ne da bi se pred tem o njeni primernosti izrekli novinarji uredništva, kar sicer zahteva zakon. Tako so po našem prepričanju vse kadrovske spremembe, ki jih je izvedla, nezakonite, predvsem pa nelegitimne, saj zanje nima zakonitega mandata.”

V ZNP vodstvo informativnega programa 1. programa TV Slovenija s Polono Fijavž na čelu, vodstvo TV Slovenija in upravo RTV Slovenija pozivajo, naj ustavijo pritiske in pogrome nad posameznimi voditelji in novinarji. K ukrepanju pozivamo tudi odgovorne inštitucije, kot so komisija za mobing na RTV Slovenija, delovna inšpekcija, varuh človekovih pravic in drugi. O dogajanju na RTV Slovenija bomo obvestili Evropsko komisijo in mednarodna novinarska združenja. Opozarjajo pa tudi, da so za takšno stanje na RTV Slovenija soodgovorni tisti ustavni sodniki, ki so pred časom odpravili odločbo o začasnem zadržanju novele zakona o RTV Slovenija in s tem vladi Roberta Goloba omogočili politično kadrovsko čistko na RTV Slovenija, ki smo ji trenutno priča. Ustavne sodnike znova pozivajo, naj dokončno odločijo o ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija.

Celotna zahteva SDS za razpravo odbora za kulturo je takšna:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu