Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vladni milijon za strelivo Ukrajini in prednost tanka M-55S

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th marec 2024, 03:50 pop

V Ukrajini odmeva informacija, da se je vlada Roberta Goloba prejšnji teden odločila, da bo prispevala milijon evrov za nakup streliva velikega kalibra, ki ga Češka za Ukrajino kupuje v državah izven Evropske unije. Vsota ni velika. Vlada je veliko več namenila za prenosnike, ki so ji obstali v skladiščih ali za neuporabno stavbo za sodišča. Ukrajina se sooča s precejšnjim pomanjkanjem streliva, ker je dobave in pomoč Ukrajini zaradi predvolilnih iger ustavil ameriški kongres z zavlačevanjem konservativcev, produkcija streliva v Evropi pa je nižja kot so države napovedovale. Pomanjkanje streliva je bil eden od razlogov, da se je morala Ukrajina umakniti iz porušene Avdiivke. Izstrelili so vse, kar so imeli, a ruski vojaki so še kar prihajali, povrhu pa so območje Rusi tudi obsežno bombardirali z velikimi bombami, ker imajo še vedno veliko premoč v zraku.

Ena od objav o slovenski milijon evrov vredni pomoči, je takšna:

Ni pa Rusiji po zavzetju Avdiivke uspel večji preboj fronte, ki so ga poskušali doseči na številnih delih. Spopadi so bili brutalni, kar kažejo tudi podatki, da so Ukrajinci, pa tudi Rusi, izgubili tudi veliko najboljših tankov, ki so se v statistikah v preteklosti redko pojavili. Ukrajinci Leopardov II. in ameriških Abramsov, Rusi pa svojih T-90M. Ukrajinci so Rusom sestrelili veliko letal, Rusi pa bi naj vsaj deloma poškodovali enega od sistemov Patriot. Uničenih je bilo tudi več helikopterjev. Veliko pa je tudi mrtvih vojakov. Po ocenah zahodnih držav so Rusi na fronti v času pred predsedniškimi volitvami, na katerih je bil pričakovano ponovno izvoljen diktator Vladimir Putin, ki je vse resne konkurente onemogočil že davno pred volitvami, izgubili več vojakov kot kadarkoli v času, kar so napadli Ukrajino.

V zadnjih tednih se je nekoliko presenetljivo pokazalo, da ima precej star slovenski tank M-55S tudi nekaj prednosti na bojišču. Gre za tank ruskega izvora, ki smo ga podedovali iz Jugoslavije, ki je bil po osamosvojitvi nadgrajen z izraelsko in evropsko tehnologijo. Njegova prednost na blatnih poljih Ukrajine je manjša teža. Težki ameriški in britanski tanki se, ko je zavladalo hudo blato, še hitreje pogreznejo in so potem lahke tarče.

Ameriški M1 Abramsi tehtajo do 75 ton, britanski Challengerji 2 celo do 83 ton (z dodatnim oklepom), T-55S pa je veliko lažji z le 38 tonami.

V Ukrajino je šlo 28 teh tankov, nekaj jih je že uničenih, podarila jih je Ukrajincem nemška vlada, ki je v zameno Sloveniji zagotovila 8×8 tovornjake. Pomoč izvira iz dogovorov držav Nata še iz časov vlade Janeza Janše, ki so se nanašali na pomoč z modernejšimi tanki M-84, v zameni pa bi Slovenija lahko dobila, denimo, oklepne osemkolesnike Boxer, ki jih je takrat država še kupovala od Nemčije, da bi izpolnila zaveze levosredinskih vlad v Natu. A se je vlada Robert Goloba odločila drugače in nakup oklepnikov, ki veljajo za najboljše na trgu, odpovedala, da bi kupila slabše. Doslej ni nobenih.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu