Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Železne krste: Ruski dron v naš tank M-55S

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th februar 2024, 08:36 dop

Ruski vojski je včeraj z dronom uspelo poškodovati še enega od slovenskih tankov M-55S. To kaže dnevni pregled poškodovanih ali uničenih tehničnih sredstev, ki jih objavlja Andrew Perpetua, za katera obstajajo dokazi s posnetki o tem, da so poškodovana ali uničena. Ni pa to prvi posnetek poškodbe ali uničenja tega tanka. Lani sem poročal še o dveh. V Ukrajino jih je šlo 28, podarila jih je nemška vlada, ki je v zameno Sloveniji zagotovila 8×8 tovornjake. Pomoč izvira iz dogovorov držav Nata iz časov vlade Janeza Janše, ki so se nanašali na pomoč z modernejšimi M-84, v zameni pa bi Slovenija lahko dobila, denimo, oklepne osemkolesnike Boxer, ki jih je takrat država še kupovala od Nemčije, da bi izpolnila zaveze levosredinskih vlad v Natu. A se je vlada Robert Goloba odločila drugače in nakup oklepnikov, ki veljajo za najboljše na trgu, odpovedala, da bi kupila slabše. Še zdaj jih ni. Posnetek ruskega drona, ki si ga lahko ogledate na omrežju Telegram, ki zadene tank, ni preveč kakovosten. Verjetno je zaradi tega ob oklepniku tudi vprašaj, ker ni povsem gotovo, ali gre res za enega od M-55S. Tudi to, koliko je tank poškodovan, iz posnetka ni mogoče ugotoviti.

Lani avgusta sem že poročal, da je enega od M-55S zadel ruski lasersko vodeni topovski izstrelek iz topovskega sistema Krasnopol, ki je namenjen uničevanju tankov in podobnih ciljev. Tank je bil zadet v kupolo, a ga ni uničilo. Pozneje je bil objavljen posnetek še drugega M-55S, ki pa je povsem uničen. Po ocenah na spletnih omrežjih je prvi tank rešil izraelski reaktivni oklep, s katerim je bil nadgrajen ta sicer precej star ruski tank, ki jih je nekoč kupovala socialistična Jugoslavija, ki je bil med tankisti zaradi šibke zaščite in ne najboljše konstrukcije znan tudi kot železna krsta. Postopek modernizacije tanka je vodilo izraelsko podjetje Elbit, izvedli pa so jo na Ravnah. Te tanke je Slovenija podedovala ob razpadu Jugoslavije od nekdanje jugoslovanske vojske. Nadgrajevali smo jih, čeprav veljajo za precej zastarelo tehnologijo, ker ni bilo denarja za nakup novih tankov.

Ko gre za dnevne preglede dogajanja je tokraten pregled Perpetue izjemen, praviloma namreč veliko več tankov izgubijo Rusi, ki so pa zadnje dneve doživeli manjšo katastrofo pri pehotnih oklepnikih, ki jih uporabljajo pri poskusih prebojev na fronti. Uničenih je zadnje dneve tako veliko, da je Perpetua včeraj ocenil, da ima občutek, da jih Rusi sploh več nočejo imeti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu