Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vesno Vuković Golob umika kot sekretarko Svobode

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th marec 2024, 08:43 dop

Z 31. marcem se bo Vesna Vuković, nekdanja novinarka Dnevnika, Siol.net in Necenzurirano, umaknila s položaja generalne sekretarka gibanja Svobode. Kot so včeraj sporočili iz Svobode se je o umiku Robert Golob z Vukovićevo dogovoril. Zgodilo se je v dneh, ko državni svet odloča, ali bo zahteval preiskavo, Golobovih poslov, katere del je bilo tudi nakazila 103.000 evrov vzporednemu podjetju Vukovićeve iz državnega GEN-I, denar je začel potovati, ko je bila še novinarka državnega Siol.net. Skupaj je bilo s povezanimi podjetji podjetju Vukovićeve nakazanih več kot četrt milijona evrov. Vukovićeve je po volitvah, ko je Golob prevzel oblast, najprej vodila odnose z javnostmi stranke Svoboda, pomembnejše vloge v vladi pa verjetno ni odbila zaradi pomanjkljive formalne izobrazbe, ki je značilna za številne politično aktivistične novinarje v Sloveniji. Kdo vse je novinar brez izobrazbe na državni RTVS, lahko preberete tukaj. Ne bi bilo pa sicer nemogoče, da bi Vukovičeva prevzela tudi pomemben položaj v vladi, saj sta tam dva ministra brez univerzitetne izobrazbe: ob izkušenem politiku Matjažu Hanu (SD), ki vodi gospodarsko ministrstvo, še novinka Mateja Čalušić (Svoboda), ki od nedavno vodi kmetijski resor.

To je v kratkem času že drugi odhod generalnega sekretarja vladne stranke. Pred tem je odstopil generalni sekretar SD Klemen Žibert zaradi afere z nakupom sanjske stavbe za pravosodno ministrstvo. Afero je sprožil portal Necenzurirano, s katerim je bila ves čas povezana Vesna Vuković, ta portal ima na levi in v provladnih medijih velik vpliv.

Kot generalna sekretarka stranka in tesna sodelavka Goloba je imela Vukovićeva velik vpliv na kadrovske čistke v državnem gospodarstvu in medijih, vpletena pa je bila tudi v številne interne spore v stranki Svoboda. Bila bi naj v ozadju izključitve Mojce Pašek Šetinc iz stranke in tudi v ozadju konflikta z nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Med drugim je po predčasni menjavi vrha SDH, Telekoma in TSmedie, ki jo je izvedla vladajoča koalicija, poiskala novega odgovornega urednika Siol.net, kar je postal Mihael Šuštaršič, eden od podpisnikov peticije 571 novinarskih aktivistov proti Janezu Janši (SDS). Šuštaršič je prej delal na državni STA.

Neuradno je slišati, da bi se Vukovičeva lahko zaposlila v hobotnici medijskih podjetij Martina Odlazka, kjer je že nekdanji predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel, ki je pred Golobom veljal za možni novi obraz po Zoranu Jankoviću, Alenki Bratušek, Miro Cerarju in Marjanu Šarcu, a je na koncu pristal le na vrhu Dolenjskega lista. Del Odlazkovega imperija je tudi medij Necenzurirano, ki ga je Golob s povezanimi osebami z nakazili podjetju Vukovićeve iz GEN-I verjetno financiral kot svoj propagandni portal.

Kot so sporočili iz Svobode, vrh se je včeraj sestal na gospodarskem razstavišču, bo nov glavni tajnik (direktor stranke) postal Rok Marolt, ki je v preteklosti delal za propadlo Adrio Airways, kjer je bil eden od direktorjev, ko jo je vodil današnji finančni minister Klemen Boštjančič, pozneje je sedem let vodil agencijo za civilno letalstvo. Vlada ga je s tega položaja razrešila junija 2022, torej takoj po prevzemu oblasti in ga imenovala za vršila dolžnosti generalnega sekretarja Boštjančičevega finančnega ministrstva. Boštjančič je bil ob Golobu v skupini državnih in paradržavnih podjetij, ki so v preteklosti financirala podjetje Vukovićeve. A Marolt danes ni generalni sekretar finančnega ministrstva, 23. marca lani je prevzel položaj direktorja kontrole zračnega prometa.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu