Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po čistki vrha Martićeva uprava čisti še med novinarji

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th december 2023, 04:33 pop

Iz RTVS že spet prihajajo protesti zaradi ukinjanja oddaj in odpuščanj, kar izvaja uprava Zvezdana Martića, ki je bila nastavljena po predčasni odstavitvi celotnega vrha RTVS z naglo spremembo zakona, ki so si jo uzakonile koalicija Svobode, SD in Levice. Novi vrh je predčasno prekinil pogodbo in odpustil bivšega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, enako so storili tudi v primeru direktorja televizije Uroša Urbanije. Podobnih odpuščanj v času prejšnje vlade ni bilo, so jih pa prejšnji vladi v medijih lažnivo podtikali iz leve. Urbanija je med tem prevzel položaj odgovornega urednika Planet TV. To je med novinarskimi skrajneži tudi povzročilo veliko nejevolje.

Predsednik sveta RTVS in nevladnik Goran Forbici in predsednik štiričlanske uprave Zvezdan Martić na seji odbora za kulturo Foto: DZ/Matija Sušnik

Čistka vrha se je vladni koaliciji nekoliko zavlekla, ker je opozicijska SDS zahtevala referendum, menjave celotnega vrha RTVS pa je za nekaj časa ustavilo še pet sodnikov ustavnega sodišča (od devetih), da bi presodilo ustavnost, a so pozneje štirje sodniki zadržanje odpravili z razlago, da ni pričakovati odločitve sodišča o ustavnosti ali neustavnosti v razumnem času.

Protest objavljam v celoti:

NASPROTUJEMO UKINITVI SEDMIH INFORMATIVNIH ODDAJ NA TVSLO 2 IN ODPUŠČANJU NAŠIH SODELAVCEV

V Uredništvu informativnega programa na TV SLO 2 smo prejeli novico, da se na TV Slovenija ukinjajo edine slovenske televizijske news oddaje o gospodarstvu, kriminalu, znanosti, zdravju in zabavi. Prav tako so nas obvestili, da se ukinjata dnevno informativni oddaji Panorama in Magnet. Skupaj naj bi ukinili sedem informativnih oddaj, ki so vsak dan na sporedu na TV SLO 2. 

Sporočamo vam, da v uredništvu nasprotujemo ukinitvam in napovedim o odpuščanju naših honorarnih sodelavcev. Med tem, ko vodstvo RTV Slovenija z novim programsko produkcijskim načrtom 2024 načrtuje zaposlitve novih honorarnih sodelavcev verjamemo, da ni upravičenih razlogov, da bi naši honorarni sodelavci po 1. januarju 2024 ostali brez pogodb. Opozarjamo, da brez kakršnih koli informacij naši sodelavci ostajajo v negotovosti. Ne vedo ali bodo res izgubili službe, ne vedo ali jim bodo podaljšali pogodbe, v negotovosti so tudi njihove družine. 

Nasprotujemo tudi radikalnemu krčenju športnega in kulturnega programa in sodelavcem izražamo podporo. Strinjamo se z njihovimi opozorili, da je TV Slovenija največja kulturna institucija v državi in kot takšni smo gledalcem dolžni zagotavljati ukinjene vsebine, ne zgolj pristajati na zniževanje standardov slovenske javne televizije. Predlog sprememb pomeni škodo ne le za javno televizijo, temveč za ves slovenski družbeni prostor. Zato apel vodstvu Televizije Slovenija, da ohrani informativne oddaje na TV SLO2, kulturne in športne oddaje in se odpove odpuščanju honorarnih sodelavcev, ki sodelujejo pri nastajanju oddaj. Vodstvo RTV in novinarske sindikate pozivamo naj Vlado pozovejo, da zagotovi potrebna finančna sredstva za normalno delovanje RTV Slovenija. 

Kolektiv Uredništva informativnih oddaj na TVSLO2″

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu