Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vladna preiskava medijev: Prav posebej so podatke zbirali o Bojanu Požarju

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 6th marec 2024, 01:49 pop

Za cenzuro intevjuja Suzane Kos in Barbara Eržen z Mojco Pašek Šetinc na Delu Stojana Petriča je bil, je razkril Bojan Požar, vendarle tehten razlog. Cenzura je redko brez razloga. Mojca Pašek Šetinc je v pogovoru, ki na Delu ni bil objavljen, razkrila, kako Vesna Vuković in Robert Golob za obračunavanje s političnimi tekmeci in mediji, ki niso podrejeni Svobodi, zlorabljata finančno upravo države. Preiskovalna komisija, ki so jo vladne stranke v parlamentu ustanovile za pregon opoziciji naklonjenih medijev, je iz Fursa dobivala veliko več finančnih podatkov o posameznih podjetjih kot je to zahtevala, je opozorila Pašek Šetinčeva. Podatke so poslali za neomejeno časovno obdobje. Prav posebej so vladni preiskovalci medijev, ki so nazorsko blizu opoziciji, preverjali Bojana Požarja in njegovo podjetje Lanaka media.

Vsi posredovani podatki so še v državnem zboru in so trditve zaradi tega preverljive. Za POP TV je včeraj Urošu Slaku Pašek Šetinčeva povedala:

“Šlo je za to, da preprosto niso sledili zahtevi oziroma sklepu preiskovalne komisije, ki smo ga mi posredovali Fursu in so posredovali absolutno več, kot smo mi zahtevali, a ne. To je problem, s katerim smo se mi soočili. Zdaj, če me boste vprašali, zakaj je do tega prišlo, vam lahko odgovorim tako, kot sem nedavno odgovorila drugim, da lahko o tem samo ugibam, ali so bili tako pridni na Fursu, da ko so dobili nek zahtevek in pogledali ime podjetja, poslali vse, kar o tem podjetju imajo ali pa, ne vem, lahko tudi ugibam, so preprosto dobili neko neformalno navodilo ali pa neformalni namig in poslali preveč zaradi tega neformalnega namiga. Ampak kot rečeno, o tem lahko zgolj in samo špekuliram in ugibam.”

Ker v preiskovalni komisiji vladnih strank v državnem zboru dela tudi novinar Necenzurirano Tomaž Modic, dolgoletni tesni sodelavec Vesne Vuković, si ni težko predstavljati, kako bi podatki lahko “ušli” za diskreditiranje v pravem trenutku. Koliko novinarja Modica vladajoči plačujejo, da dela zanje, kaže Erar tako:

Ravnanje nekdanje urednice TVS Mojce Pašek Šetinc, ki je bila za poslanko izvoljena z javno podporo Milana Kučana, ko razkriva sporno ravnanje finančne uprave in oblasti, je precej kontroverzno. Da so ravnali nepošteno in za obračunavanja zlorabljali državne ustanove, za pridobivanje podatkov za potencialne medijske obračune Necenzuriranih, se je namreč spomnila šele, ko jo je Robert Golob z Vesno Vuković zabrisal iz stranke in ko sta ji v parlamentu, ko so ji odvzeli vodenje te preiskovalke, znižala plačo za tisoč evrov mesečno. Zaradi tega zdaj, ko govori o nepravilnostih, ni videti le kot poštena skesanka, za številne bo prej izdajalka. Ti pa, celo, če gre za nasprotnike, nikoli niso cenjeni.

Dogajanje je zanimivo zaradi hkratnih ostrih protestov odvetniške pisarne Mirka Bandelj, kako se nikakor ne sme preiskovati državnega podjetja GEN-I, češ da je to zasebni biznis.

Mojca Šetinc Pašek (nepovezana poslanka) Foto: DZ/Matija Sušnik

So pa izdaje pomembna stvar, ki ima praviloma resne posledice. Kakšne bi lahko bile, je že napovedal predsednik SDS Janez Janša, proti kateremu so bile zlorabe usmerjene:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu