Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kazen za nezvestobo: Pašek Šetinčevo in Lamuta je že udarilo po žepu, Kordiša še bo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 18th februar 2024, 09:50 dop

Slabih tisoč evrov mesečno Mojco Pašek Šetinc stane nezvestoba stranki. Poslance močno udari po žepu, če jim stranka odvzame vodenje komisij, ker jim to zagotavlja višji plačni razred. Plača se je Pašek Šetinčevi, kar ne preiskuje več desnih medijev, iz bruto 5.256 evrov znižala na bruto 4.334 evre ta teden, kar je 923 evrov manj. Med vsemi poslanci je iz 18. mesta septembra, padla na 73. mesto pri izplačanem ta mesec. Plača se je zaradi odstopa z vrha komisije, ki preiskuje politično zlorabljanje policije Roberta Goloba in njegovih predhodnikov, znižala tudi poslancu Svobode Mihi Lamutu, a je udarec manj hud, ker ostaja podpredsednik odbora za obrambo. Podoben udarec kot Pašek Šetinčevo pa čaka še Miho Kordiša (Levica), ki so ga včeraj na zahtevo Levice odstavili z vrha odbora za delo. To je edina funkcija, ki jo je Kordiš imel. Nihanje plač zadnjega pol leta teh treh poslancev je bilo takšno:

Bruto plača se jo Kordišu močno znižala že prejšnji mesec, ta mesec pa popravila. Razlog je, ti podatki javnosti sicer niso dostopni zaradi varovanja zasebnosti, verjetno bolniška odsotnost. Kordiša dalj časa ni bilo opaziti v državnem zboru. Menda zaradi izgorelosti. Čeprav so ga vrgli iz vrha edinega odbora, ki ga je vodil, pa Kordiš ne namerava izstopiti iz poslanske skupine, kar je storila Pašek Šetinčeva. Za Levico je to v državnem zboru koristno, ker bo zanj dobila dodatek za administrativno pomoč, ki ga lahko nakaže na račun stranke. Kordiš pa ne bo prosti strelec brez poslanske skupine, kar je trenutno Mojca Pašek Šetinc. Za ustanovitev poslanske skupine izključenih in odstopljenih so nujni najmanj trije.

S plačo, ki jo je imela septembra v državnem zboru, bi bila Pašek Šetinc na trinajstem mestu po plačah na RTVS, tik za plačo novega šefa uprave Zvezdana Martića s 5.384 evri. Martića je s spremembo zakonodaje, s katero so odžagali celoten prejšnji vrh, pomagala nastaviti.  Zdaj se je pa znašla daleč za elito RTVS, ki je po podatkih, ki so mi jih poslali iz RTVS za zadnje tri mesece lanskega leta povprečno prejela: Ksenja Horvat 4.929, Jožef Možina 4.914, Rosvita Pesek 4.872, Ilinka Todorovski 4.859, Marta Razboršek 4.817, Erika Žnidaršič 4.816 evrov, Igor Bergant 4.781 in Manica Ambrožič 4.568 evrov.

A z zneskom, ki ga je kot poslanka ta teden dobila Pašek Šetinčeva, bi bila v njeni bivši službi na še vedno zavidljivem 105 mestu. Med več kot dva tisoč zaposlenimi.

Ta teden je še zadnjič del plače, za čas do 11. 1., v državnem zboru dobila Mateja Čalušić (Svoboda), drug del plače je kot kmetijska ministrica dobila že v vladi. 3.550 evrov. V parlamentu pa njenega sedeža prejšnji mesec ni zasedel nihče. Postopka imenovanja nadomestnega poslanca ni bilo mogoče izpeljati zaradi nagajanja nekdanjega ministra za zdravje Daniela Bešič Loredana (Svoboda), ki se ni odzival na obvestila, da lahko prevzame poslanski sedež. Prazen sedež je šele včeraj, torej več kot mesec po izvolitvi Čalušićeve, namesto njega prevzel Uroš Brežan, ki je v vladi ta teden dobil 4.860 evrov nadomestila, ker si po odstopu tudi prejšnji mesec še ni mogel najti dela. Za Svobodo je koristno, ker ima v državnem zboru s SD in Levico veliko večino in nagajanje bivšega ministra Bešič Loredana na razplete glasovanj ni vplivalo.

V vladi je najvišjo plačo s 6.551 evri (neto 4.046) prejel premier Golob, še zadnjič pa sta polno plačo ta teden v vladi dobila včeraj odstopljena ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan in njen državni sekretar Igor Šoltes (SD), ki ga je vlada ta teden odstavila zaradi objektivne odgovornosti. Švarc Pipanovi se je Šoltes zameril, ker je bil v skupini, ki je nenadoma zamenjala telefone, ko je afera nakupa sanjske sodne stavbe prišla v javnost. Šoltes je dobil 5.483 evrov plače, Švarc Pipanova pa 5.899 (neto 3.490) plače. Švarc Pipanova bo prihodnji mesec verjetno dobila še celotno ministrsko plačo, ker ministrstvo še vodi, dokler se premier Golob ne odloči, komu bo vodenje začasno prepustil.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu