Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

V DZ ne spustijo Horvata, Bah Žibertove in Krivca, nimajo pa težav protestniki za Palestino

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th marec 2024, 11:17 dop

“Prosim, prosim. Mir v dvorani. Da se takoj odstranite iz… Prekinjam sejo za pet minut, da se odstranijo iz balkona. Prekinjam sejo za pet minut.” Tako je zaradi protestov na balkonu nad dvorano državnega zbora, kjer je skupina obiskovalcev mahala s palestinskimi zastavami in glasno vpila, morala predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pred vprašanji poslancev premieru Robertu Golobu za krajši čas prekiniti sejo, da bi varnostniki odstranili protestnike, ki so motili delo parlamenta. Z vprašanjem “Kje je varnost?”, je ob prekinitvi tudi pokazala, da je nezadovoljna nad neučinkovitostjo varnostne službe, ki protestov ni hitro onemogočila. Za varnost parlamenta skrbi policija, ki sodi pod vlado. To so bili že drugi protesti v državnem zboru za tuje koristi v krajšem času.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je, ko se je seja zbora po odmoru spet nadaljevala, zahtevala pojasnila, kdo je protestnike povabil v dvorano, ker je to že drugi podoben nenavaden dogodek. Za priznanje države Palestine se, kot je znano, v parlamentu zavzemajo v Levici in tudi v Svobodi. Godčeva je ob tem opozorila, da je nadzor vstopa v državni zbor tako oster, da so imeli težave, kako priti v parlament v zadnjem mesecu celo trije poslanci, ki so pozabili službene kartice in jih varnostnik ni bil pripravljen spustiti noter. Ko sem preveril, kateri poslanci so to bili, sem izvedel, da vodja poslanske skupine NSI Jožef Horvat, poslanka SDS Anja Bah Žibert in celo podpredsednik državnega zbora Danijel Krivec.

Godčeva je vprašala: “Kdo je spustil protestnike v državni zbor na balkon, kajti vsi poslanci, ki želimo imeti obiske v državnem zboru, pa tudi ostali, morajo imena in priimke, podatke teh obiskovalcev najaviti, povedati h komu gredo, kje se bodo gibali in v bistvu se samostojno po državnem zboru ne morejo gibati. Torej nekdo jih je pripeljal na balkon. Zanima me in vas lepo prosim, če lahko pridobite podatke, kdo od zaposlenih ali poslancev, je protestnike povabil v državni zbor, dovolil, da se to zgodi, in tudi, kako boste izpolnili tisto, kar ste želeli, da se takšne stvari ne bodo ponovile. Zadnjič ste rekli, da je za varnost poslancev poskrbljeno. Očitno ni. Zadnjič je bil tih protest, danes je bil glasen protest, vprašanje kaj bo naslednjič…” Med drugim pa je Godčeva opozorila tudi:

“V prejšnjem mesecu oziroma prejšnjih dneh se je dogajalo, da poslance niso spustili skozi varovana vrata, ker so pozabili kartico doma, mislim, da so bili trije primeri in varnostnik enostavno ni spustil poslanca v Državni zbor.”

Jelka Godec (SDS) Foto: DZ/Matija Sušnik

Godčeva je govorila o primerih, ko so imeli težave poslanci, da bi vstopila skozi zadnja vrata na Tomšičevi, ki širši javnosti niso namenjena, o čemer so pred časom že razpravljali tudi na kolegiju državnega zbora.

Klakočar Zupančičeva je odgovorila, da bo delovni posvet vodij poslanskih skupin o teh težavah z varnostjo v parlamentu. Takšni delovni posveti so za zaprtimi vrati. Klakočar Zupančičeva je še pojasnila, da današnji protesti niso bili napovedani, protestniki so prišli, da bi spremljali sejo parlamenta, ki je odprta in tega, tako je bilo mogoče razumeti Klakočar Zupančičevo, ni bilo mogoče preprečiti.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu