Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Nemci neuspešno sestreljevali ameriški dron, v ovinku padel Pantsir-S1

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th februar 2024, 06:44 pop

Pomotoma je na ameriški dron MQ-9 Reaper ta teden streljala nemška fregata Hessen, ki v Rdečem morju sodeluje v misiji Evropske unije onemogočanja uporniških Hutijev. Hutiji, ki so s tiho pomočjo Irana oblast v delu zelo revne države Jemen, z dragimi raketami obstreljujejo tovorne ladje v ožini in z onemogočanjem prometa močno dražijo transport iz Kitajske, Koreje, Japonske in podobnih držav proti Evropi. Tudi proti Sloveniji. Alternativa je vožnjo daleč naokoli mimo Južne Afrike. Ob sestreljevanju raket Hutijev so Nemci pomotoma streljali še na ameriški dron. Sistem za ločevanje sovražnikovih plovil od lastnih je zatajil, so sporočili. Zgodilo se jim je, kar bi se naj Rusom, ki trdijo, da so si zadnje čase sestrelili cel kup letal. Le da Rusi streljajo na svoja lastna letala, Nemci pa so na ameriški dron brez posadke, ki je vreden okoli 17 milijonov dolarjev. Ne gre za majhen dron: dolg je enajst metrov, razpon kril pa je dvajset metrov. Rusi trdijo, da so si letos sestrelili že dva stotine milijonov vredna poveljniška letala (AWACS) za radarski nadzor velikih območij Berishev A-50 nad Azovskim morjem. Ni mogoče izključiti možnosti, da sta Berisheva v resnici padla zaradi ukrajinskih izstrelkov (iz ameriškega sistema Patriot), ki so jih Rusi s protiletalsko obrambo poskušali ustaviti. Iz ukrajinske strani zadnje čase vsakodnevno poročajo o sestrelitvah ruskih letal. Samo za danes trdijo, da so sestrelili že dva Su-34 ali skupaj trinajst Sujev v enajstih dneh.

Rusi so si te dni nekoliko poškodovali tudi moderen protizračni sistem Pantsir-S1, ki je v uporabi od leta 2012. Poškodovali so ga v prometu, zaradi prehitrega zavijanja vozila, ki lahko izstreli dvanajst raket, na vrhu pa ima dva protiletalska topa, kar zaradi višjega težišča zmanjša stabilnost vozila v zavojih. Tako vsaj kaže posnetek:

Možnost varnih bombardiranj ukrajinskih obrambnih položajev z velikimi bombami s pomočjo Sujev je bila velika prednost Rusije v spopadih zadnje mesece in je pomembno prispevala k temu, da so Rusi po več mesecih zasedli območje Avdivke in da napredujejo še ponekod. K napredovanju Rusov je prispevalo tudi pomanjkanje streliva in orožja, kar so pomoč ZDA Ukrajini zablokirali republikanci v kongresu (blokade še ni konec), Evropa pa tudi ne dobavlja, kar je obljubila, ker so voditelji precenili svoje produkcijske sposobnosti in zaloge.

Sestrelitve ruskih letal zmanjšujejo prednost v zraku, ko Ukrajinci še šolajo svoje pilote za rabo ameriških lovcev F-16, da bi lahko še bolje zaščitili svoje nebo.

V Rdečem morju se je končalo bolj srečno za ameriški dron kot se je za številna ruska letala zadnje čase, a precej sramotno za nemško mornarico. Nemški izstrelek je namreč zatajil in ni zadel ameriškega drona brez posadke. Po izstrelitvi je padel v morje. Zgodilo se je, ko so mediji poročali, da so Nemci uspešno sestreli dva izstrelka Hutijev. Tako:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu