Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

AREH: NAPADI MILOSAVLJIĆA NA NOVINARJE SO ŠOKANTNI 

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st februar 2024, 02:42 pop

Po protestu skupine novinarjev nekdanje Panorame TVS zaradi izjav  Marka Milosavljevića je javno izjavo zdaj poslal nekdanji direktor Televizije in dologoletni novinar in tudi dopisnik z vojnih območij Valentin Areh. Novinarji so pred tednom profesorju ljubljanske univerze Milosavljeviću očitali, da:

“Ne zna ali noče preverjati niti dejstev in zavestno širi laži. V EU ni mogoče najti niti enega profesorja novinarstva s takšnimi karakteristikami. Novinarstva, ki temelji na resnicoljubnosti, se ni mogoče učiti od človeka, ki v javnosti večkrat dokazano laže.” 

Zdaj se je oglasil še Valentin Areh. Njegovo izjavo, ki je odgovor na hude obtožbe Milosavljeviča o ravnanju na RTVS v preteklosti, objavljam v celoti.

“Kot nekdanji vodja TV Slovenija z razočaranjem spremljam najnovejše izjave profesorja ljubljanske univerze dr. Milosavljeviča. Za ugleden ameriški medij Voice of America (VOA) in včeraj za Planet TV je znova napadel novinarje RTV. Zaskrbljeno spremljam vse pogostejše napade na novinarje, ki jih z očitnimi lažmi, orkestrirano širijo nekateri posamezniki. Milosavljevič trdi, da je prejšnje vodstvo RTV za oddajo Panorama najelo številne novinarje »da bodo poročali v korist desnosredinske vlade«. Panorama v svojih 368 oddajah in rubrikah ni objavila niti enega samega prispevka, ki bi hvalil ali kritiziral katerokoli slovensko politično stranko oziroma hvalil ali kritiziral katerokoli vlado. Šlo je za nepolitično oddajo. 

Škandalozna je tudi izjava Milosavljeviča, ko pravi: »vprašanje je, kaj storiti z ljudmi, ki so bili zaposleni zaradi političnih interesov«. Razumemo jo lahko kot poziv vodstvu RTV za obračun z izbranimi novinarji. Poudarimo, da se niti en novinar Panorame, v nasprotju s številnimi drugimi novinarji RTV nikoli ni politično opredelil. Dejstvo je, da od skupaj 3.012 prispevkov, ki so bili objavljeni v dveh letih Panorame, Magneta in drugih rubričnih oddaj, Milosavljevič in RTV politični aktivisti niso našli niti enega samega prispevka za katerega so trdili, da je bil politično pristranski. 

Milosavljevič laže tudi, ko zaposlitev novinarjev Panorame pripisuje nekdanjemu generalnemu direktorju Grahu in nekdanjemu direktorju televizije Urbaniji. Novinarji Panorame (med katerimi so tudi nekdanji ugledni novinarji POP TV in Planet TV) so bili zaposleni na izrecno zahtevo Aktiva novinarjev Informativnega programa. Aktiviste RTV je takrat s temi zahtevami podpiral tudi Milosavljevič. Njihovi voditelji Helena Milinkovič, Gregor Drnovšek in Igor Bergant so na sejah Programskega sveta večkrat, izrecno poudarjali, da na TV Slovenija močno primanjkuje novinarjev in zato zahtevajo nove zaposlitve. Na osnovi ultimatov aktivistov sta Nadzorni in Programski svet RTV novembra 2022 od takratnega vodstva zahtevala nove zaposlitve. Prav tako je laž, da je novinarje Panorame zaposlil direktor Urbanija. Novinarji so bili izbrani na avdicijah, ki se jih je udeležilo več kot 300 kandidatov, izbranim sem jaz kot v.d. direktorja televizije pripravil pogodbe. Urbanija s Panoramo ni imel popolnoma nič. 

Šokantno je, da učitelj novinarstva v medijih ponavlja in širi laži z namenom, da bi blatil svoje nekdanje študente. Spomnimo, da smo istega profesorja že večkrat ujeli na laži. Marca 2021 je skupini Evropskega parlamenta lagal, da je prejšnji Programski svet RTV zamenjal generalnega direktorja Igorja Kadunca še pred koncem mandata. Novembra 2021 je lagal, da je prejšnje vodstvo RTV zavajalo s podatki, ko je navajalo nizko gledanost informativnih oddaj TV Slovenija. Pred 14 dnevi je lagal, da so bili novinarji Panorame zaposleni zaradi političnih interesov, včeraj je laž le ponovil. Neverjetno je s kakšnim sovraštvom se Milosavljevič loteva blatenja novinarjev javne radiotelevizije, ob tem pa prvič v zgodovini molčijo novinarska združenja in tudi vodstvo RTV. Od Milosavljeviča zahtevam opravičilo vsem zaposlenim na RTV, ki jih je užalil. Javno ga pozivam naj preneha širiti sovraštvo in laži proti slovenskim novinarjem. 

Napadi na novinarje, ki jih izvajata vodstvo RTV in Milosavljevič so spremenili medijsko krajino. Bodoči študenti se ne bodo več odločali za študij novinarstva pri Milosavljeviču. Novinarstva, ki temelji na resnicoljubnosti se ni mogoče učiti od človeka, ki v javnosti večkrat dokazano laže. Slovenski novinarji, ki so pri zdravi pameti pa ne bodo nikoli več niti pomislili, da bi se zaposlili na RTV. Prej ali slej, s tem ali drugim vodstvom jih bo čakala usoda novinarjev Panorame. Bili bodo tarče poniževanj, nasilja, blatenja, laži in bodo odstranjeni iz delovnega mesta. Tako je pač v naši banana republiki. Bizarno je, da Milosavljevič ugotavlja, da so mediji in novinarji pod to vlado postali bolj neodvisni in uživajo večjo svobodo kot prej. Očitno živi na drugem planetu. V zadnji analizi indeksa svobode medijev 2023 v Sloveniji, ki jo opravlja Reporters without borders se je Slovenija znašla na katastrofalnem 50 mestu, za Hrvaško, Gambijo in Armenijo. Še leta 2021 je bila na 36 mestu. Milosavljevič pa še naprej očitno meni, da so to dobri rezultati.

LP Valentin Areh”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu